Панаирът на книгата в София с фокус немскоезичната литература

Единадесет популярни писатели ще посетят столицата
22 ное 2018 16:52,
3
Панаирът на книгата в София с фокус немскоезичната литература
Снимки: Goethe-Institut

От 11 до 16 декември 2018 немскоезичната литература е в центъра на 46-то издание на Софийския международен панаир на книгата: под мотото „Четири страни - един език“, съобщават организаторите.

Още по темата

Основните немскоезични държави - Германия, Швейцария, Австрия и Лихтенщайн ще представят разнообразна съвместна програма на популярния български панаир. Успоредно ще се състои и шестият Софийски международен литературен фестивал, в рамките на който единадесет немскоезични писатели и двама лектори ще посетят българската столица.

„Ние поддържаме дългогодишни много добри контакти с българските издатели – интересът към немскоезичната литература в България е много голям“, споделя Бербел Бекер, която ръководи международната програма на Франкфуртския панаир на книгата. „Немският е най-разпространеният език в България след английския и руския. Ето защо сме много радостни, че Софийският панаир на книгата подготвя за нашите немскоезични писатели голяма сцена“.

„Целта на нашата програма е да изградим мостове: между писатели от немскоезичните държави и техните български колеги, а също между издатели, литературни агенти и преводачи от двете страни. Студенти и почитатели на литературата, деца, младежи и възрастни: за всички има място при нас“, твърди Енцио Ветцел, директор на Гьоте-институт България.

Катя Алвес, Лукас Берфус, Забине Бокмюл, Шерко Фатах, Дагмар Гайслер, Кристоф Хайн, Йонас Люшер, Роберт Менасе, Марион Пошман, Фердинанд Шматц и Илия Троянов ще разговарят с български автори и с публиката. Брита Юргс от издателство „AvivA“, която е и председател на фондация „Курт Волф“, ще сподели своя поглед върху начина на работа на независимите издатели.

Програмата, посветена на немскоезичната литература в Националния дворец на културата в София, ще бъде допълнена от изложбата „Buchschmuck“. Изложбата на Гьоте-институт България показва илюстрации и корици на немскоезични книги, изработени и проектирани от млади български илюстратори и графични дизайнери.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


3
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
3
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Илия Троянов говори много интересно.
2
5
 
0
 
! Отговори
Qwerty преди 5 години
Веднъж като прочетеш книга на e-reader не можеш да се върнеш на книга. Също не се секат дървета за хартия.
1
3
 
0
 
! Отговори
Чичо преди 5 години
Ai stiga s tiq tapizmi na4i - koi normalen 4ovek 4ete o6te knigi?!