Това ли е мистериозният графити артист Банкси?

Появи се предполагаемо интервю на художника
5 юли 2019 22:18, Нели Христова
15
Това ли е мистериозният графити артист Банкси?
Снимка: YouTube

С бейзболна шапка, шал, покриващ половината му лице и блуждаещи очи – възможно ли е забравен запис от 2003 година да показва лицето на потъналия в анонимност Банкси?

"Дегизиран съм, защото не може да си графити артист и да показваш лицето си“, казва художникът пред репортера Хейг Гордън от ITV. "Двете неща не вървят ръка за ръка“, допълва той.

Самоличността на Банкси е една от най-големите мистерии в света на изкуството. Той умело крие лицето си, а графитите му се появяват изневиделица на улицата, без никой да разбере.

Кадрите са направени преди изложбата Turf War през 2003 година. Показани са по британската телевизия, но веднага след това клипът потъва в архива и е забравен. Открива го Робърт Мърфи, репортер, който проучва Банкси.

На видеото се вижда още как мъжът рисува графита на бебе, което си играе с кубчета изписващи "Убивай повече".

Репортерът го пита, защо е написал "Designated Riot Area" върху Колоната на Нелсън в Лондон, а артистът отговаря: "Мисля си, че беше доста забавно."Тогава Гордън му задава резкия въпрос: "Значи нямаш против да предам данните ти на полицията?", а самоувереният Банкси казва: "Не. Какво точно знаеш за мен?"

Гордън не може да е напълно сигурен, че това наистина е графити майстора, но според него събитието е било добре организирано, а пресаташето едва ли щяло да излъже медиите така. Потвърждение, че това най-вероятно е Банкси идва от Ричард Джоунс, издател на няколко книги на артиста, който казва, че подобен запис е "много необичаен“ и "изключително рядък“.

Ала хората, работещи за Банкси, останаха не до там впечатлени, като казаха единствено: "Няма да коментираме. Получаваме много от тези“.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


15
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
8
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Художниците сами си купуват платното върху, което рисуват. Графитите са си купят стените и тогава да шарят.На БГ се казва художник, мили ми западнопоклонници! Артисти и то бездарни сте вие!
7
9
 
0
 
! Отговори
До 11 преди 4 години
Ама вие заклетите кратуни прогонихте всичко що е кадърно, прогресивно и работливо по чужбина и още искате да гоните, докато в кочинЯта си останете само вашата долна мързелива злобна ***, отчаяните пенсионери дето им е вече късно и некой процент от малцинствата, дето са толкова неграмотни, че не могат да избягат от вас. Естествено, че не искам да имам нищо общо с вас и всяка друга европейска култура е добре дошла. Вие сте дъното, вие сте Ташкент и Душанбе, никаква Европа.
6
6
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Трябва да забранят спрейовете с боя.Некви хомосексуалисти превръщат градовете в издраскани кенеффи и поради причина че един го бива за нещо се нарича изкуство.
5
0
 
22
 
! Отговори
Иванов преди 4 години
Де да бяха и у нас такива художниците на графити. Но те само драскат някакви непонятни цапаници. По бул България всички подлези са одраскани от някой си КОНТЕ, почти веднага след като ги ремонтираха. Сега подлезите станаха същата тоалетна както преди.
4
1
 
4
 
! Отговори
Питър преди 4 години
А човекът от интервюто е просто още една тяхна инсталация. От начина му на говорене и езика на тялото е абсолютно видно, че това е подставено лице, наето с цел да се представи като Банкси. Именно това е най-вероятната причина лентата да отиде моментално в архива, но 15 години по-късно някой може да направи име и пачка и от подобна глупост
3
2
 
12
 
! Отговори
Питър преди 4 години
Банкси наистина е от Бристол, но най-вероятно не говорим за един човек. Почти сигурно е, че са няколко, като основният заподозрян е Робин Кънингам, художник от Бристол, който въобще не прилича на този от снимката. Има много съмнения и за Робърт Дел Наджа от Масив Атак, който също е художник и от Бристол, а най-вероятно има още няколко, които са просто изпълнители. Изключителен колектив, истинско живо изкуство с много мисъл и бунтарство
2
0
 
19
 
! Отговори
Джедай Мастър преди 4 години
Брей, не се научихте, че на български език артист означава актьор, а не художник. Банкси впрочем се смята, че е от Бристол, където общинските власти използват графитите му, за да рекламират града и така на практика вместо бунтар срещу системата Банкси се е превърнал в част от нея.
1
4
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Не е шал, а тениска. Ако това не разпознават, кво търсят