Статуя на суетата: Отпадъци, селфи, мол... Консуматори сме!

Изкуството за изкривената ни свобода
1 авг 2019 08:56,
80

Статуя, подобна на Статуята на свободата в Ню Йорк, се появи преди дни в район "Възраждане". Тя е с шарена дреха, изработена от 16 чувала пластмасови отпадъци. В едната си ръка родната статуя държи брошура на Черния петък, а с другата си прави селфи с мобилен телефон.

Някои вече я обявиха за Статуя на суетата. Нейн автор е скулпторът Любомир Мишонов.

"Реших да привлека вниманието с всичките тези боклуци, които ползваме в ежедневието си. Въпреки че е направена от отпадъци, тя не осъзнава това, защото е твърде заета със селфита и да отиде в мола", каза авторът на скулптурата.

По думите му проектът не е копие на Статуята на свободата, а олицетворение на съвременното консуматорско мислене и меркантилното ни общество.

"Стремежът ни е да получаваме нови и нови предмети, което води до свръхбоклук не само в България, а в цял свят", обясни Мишонов пред Bulgaria ON AIR.

"Мислим си, че мобилните телефони и социалните мрежи ни дават свобода, но идеята за тази свобода е много изкривена и ние ставаме едни зомбита, които споделят ненужна информация, а всъщност нямаме реална връзка с хората и с истинските проблеми", посочи още той.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


80
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
11
0
 
4
 
! Отговори
Той преди 4 години
Браво!
10
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Много интересно. Пише, че в новината има над 60 коментара, а в действителност са дузина. Защо така? Пак ли има свобода на словото, свобода на изразяване и т.н.? Наистина интересно.
9
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ха-ха, така е в Тикволандия.Нормалните се насочват към Терминал-2.
8
10
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Разбира се, че не ни трябва свобода, трябва ни екоталибанска хипи диктатура. Велики НПО вождове ще казват какво и колко може да си купувате и вие ще изпълнявате, при неизпълнение разтрел на място. И така докато не постигнем голямата цел, първобитен пещерен живот изпълнен с гей любов.
7
2
 
4
 
! Отговори
Жоро преди 4 години
so true
6
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Е това вече е изкуство!
5
3
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Браво на момчето! Изключително точно отражение на действителността. Жалко само, че скулптурата не е на по-централно място. Радвам се, че все още има такива хора.
4
18
 
0
 
! Отговори
Илия Буревестников преди 4 години
Е и ?!?! ...................... Този момък сега ............... какво ?!?! ........... Сигурно иска с това да се намърда в някой "ЕВРО ПРОЕКТ" по кОлтурата и да цоца кинти ?!?! ........... :) ;) :) .......НИЩО НОВО ПОД АБСУРДИСТАНСКОТО СЛЪНЦЕ ............ :) ;) :)
3
7
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Всичко е идейно направено, и не само фона от сградите отзад се връзва с произведението, но и "фешън" пиърсинга на автора. Ако си беше поставил звънче на носа, щеше да е абсолтен пацак от "Кин-дза-дза". И там изкуството беше поставено на пиедесетал.
2
1
 
23
 
! Отговори
рускиня преди 4 години
много идейно - и много страшно,защото истина
1
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
На водещата задният фон й идва в повечко, короната имам предвид! За статуята какво да кажа, нищо.