Нощта в Пловдив събра над 70 000 души

Фестивалът обедини традиционни и алтернативни пространства
18 сеп 2019 07:50, Петя Славова
0
Нощта в Пловдив събра над 70 000 души
Снимка: Нощ/Пловдив

Над 70 000 души посетиха 14-тото издание на Нощ/Пловдив 2019, което се проведе в петък и през уикенда. Под мотото "Общо място" фестивалът обедини различни традиционни и алтернативни пространства в града, свързвайки артистичния дух на Капана с традициите на Стария град. Общността, връзката с другите, практиките, които свързват хората, свободата на избор и други значими теми бяха разгледани през погледа на съвременния артист в три необикновени септемврийски вечери.

Богатата програма преведе посетителите през ключови места за Пловдив като Римския стадион, Драматичния и Античния театър, и показа скритите кътчета на Стария град - Източната порта, Данчовата къща, къща Стамболян. Сред различните пърформанси, изложби и ателиета се открои магическият ритуал A.S.T.R.A.L.O.R.A.C.L.E.S., който превърна първата вечер в специално преживяване за неговите зрители на Римския стадион.

В късните часове на Нощта мащабният аудио-визуален проект Ground Control преобрази Античния театър със силно въздействащи на сетивата мултимедия и музика. "Фестивалът ни предложи възможността да създадем уникален аудио-визуален пърформанс на сцената на Античен театър. Благодарни сме за топлото посрещане на пловдивската публика е се надяваме да се върнем скоро за нови проекти", споделя френският експериментален музикант Axel Rigaud, който създаде специално за Нощта проекта в сътрудничество с  Петко Танчев.

Сред акцентите на събитието присъства изложбата “Open Art Files: Записки и бележки под линия” с куратор Вера Млечевска, която обединява в разговор над 50 български автора от три десетилетия. Изложбата може да бъде посетена в галерия “Капана” до 30 септември. 

Тази година в събитието взимат сериозно участие и корпоративни партньори, които подкрепят представянето на съвременно изкуство в града. "Нощта 2019 беше премиера за мен в Пловдив. Живата сцена на града е вдъхновяваща, а разнообразието от инициативи завладяващо. С нашата изложба на Франц Кафер / Лазар Литаков / Мартина Вачева в SKLAD колекцията evn се почувства не само в добри ръце, но и част от града и неговите живи жители“, допълва Хайке Майер-Рипер, куратор в evn collection.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


0
Още по темата: фестивалНощПловдив
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари