Ставри Калинов представи уникален монумент на хан Аспарух

Изкуството е лечение за човечеството, смята скулпторът
15 яну 2021 14:34, Ния Христова
64
 
Изкуството е връзката на човека със света, с миналото, с бъдещето. И за да не се изгуби човекът от новата ера, той продължава твори, за да помним началото. Защо в България няма монумент на Хан Аспарух и ще се промени ли това благодарение на скулптора и художник Ставри Калинов?
 
"Този проект е на близо 15 години. Монументът не се променя и е символ на нашата държава", каза за Bulgaria ON AIR скулпторът.
 
Той цели да има голям монумент на хан Аспарух у нас и съжалява, че все още не сме го направили.
 
"Символът е такъв, че човек би трябва да живее в едно, а вътре ще бъде вечният огън, златото пък символизира светлината", посочи той.
 
"Копието сочи, че трябва да пазим земята, а не да ходим в Космоса", обясни скулпторът.
 
Ставри Калинов намира идеята за интересна - монументът няма гръб, а всеки човек трябва да има свой символ.
 
"Изкуството е лечение за човечеството. Личността е човечното, а не обществото. Който е влизал в ателието ми, си тръгва нов човек. 99% от колегите се изчерпват и не знаят какво да правят", обясни известният скулптор.
 
Той е на мнение, че човечеството се самоунищожава. За живота трябва да се говори по един начин, а в момента то се е разделило в това отношение. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


64
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
39
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Абсолютна повърня,а не склуптора,този си е оставил ръцете!Ще го дадем за *** да плаши гаргите на някоя нива или за джелязУ на братята роми с удоволствие!
38
0
 
7
 
! Отговори
Ангел преди 3 години
Идеята е страхотна, изпълнението - жалко. Кичозна статуетка, която и над камината не бих си сложил. Конят има глава не на кон, а на морско конче. Въобще целият проект представлява нов кичозен прочит на най-популярните скулптури на Дон Кихот и Св. Георги.
37
0
 
7
 
! Отговори
Ветеран преди 3 години
Това ми прилича на пластмасова фигурка от aliexpress, боядисана в златно, и инсталирана върху проект на действащ вулкан на 5-токласним по ТНТМ (тия по-малките да проверят какво е ТНТМ в Гуугле).
36
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До АнонименА да ,забравих да кажа,че и император Юстиниян Риномет дава царската титла кесар на Тервел и го покрива с червена хламида,така българския владетел Тервел става с титла на съуправител на византийския император
35
0
 
4
 
! Отговори
Сандо преди 3 години
страхотна идея, НО тия 33 метра и Исус нещо объркват много нещата
34
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До АнонименГлупости пишеш, император Ираклий и бащата на Аспарух - българския владетел Кубрат,са близки приятели и израстват заедно като деца!Тервел спасява няколко пъти последния император от Ираклиевата синастия - Юстиниян Риномет(носоотрязания) ,но понеже Юстиниян го излъгва 2-3 пъти и българския владетел Тервел му бие шута и Юстиниян пада от престола.Тервел спасява и Византия от арабите.
33
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
А *** туй Аспарух ли е бря,аз помислих че муха е кацнала върху термитник.
32
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
ПОРЕДНАТА ПОДИГРАВКА С ХАН АСПАРУХ. НАЙ-ДОБРЕ СТАВРИ КАЛИНОВ ДА БЪДЕ ОСЪДЕН НА ЗАТВОР.
31
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Това кон ли е или коза на тази скала? Най-добре сложете статуята на Радой Ралин най-отгоре, с козята брада.
30
0
 
9
 
! Отговори
Пич преди 3 години
Тоя само като го видиш как изглежда с тая лентичка на главата, и вече ти е ясна диагнозата. А иначе този проект - кич, кич, кич Дали ще му светят очите на Аспарух, а от устата на коня да излиза дим и искри?
29
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ние християнска държава ли сме или езически стан?Стига с тези оногундури и кутригури.Пишем и говорим на друг език и се кръстим в името на Божия син Исус.
28
5
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ромейската империя сключва договор срещу тероризма на Аспарух с хазарите и те унищожават терориста Аспарух,а в Константинопол обявяват деня за победа над тероризма.Международнста общност поздравява империята и осъжда терористите.
27
0
 
1
 
! Отговори
До 26 преди 3 години
Виж ,че те бъзикам бе ***.
26
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До АнонименГлупости,Ираклий и Кубрат са били близки,даже когато вече е образувана Дунавска България, византийците първо изяждат боя от българите и им плащат данък,след това българите продължават да подкряпят Ираклиевата династия , всъщност и българите накрая свалят Ираклиевта династия,защото византийците са ги излъгали 2-3 пъти и българите свалят доверието си от византийския император от Ираклиевата династия и когато той ги моли за помощ,българите просто му обръщат гръб и той пада от престола
25
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Терористичната организация срещу ромейската империя водена от езичника Дуло е нелегитимна за Константинопол.Едва при Борис Михаил държавата на българите има вече някаква легитимнист.
24
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Константинопол издирва Аспарух от рода Дуло за убийството на 50 хиляди християни през 681 г.
23
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До АнонименНа Балканския полуостров тогава са живяли славяни,няма такава народност "византиец", даже две български племена са живяли в южните Балкани,още преди Аспарух да навлезе на юг от Дунава.Описано е във самите византийски източници,че живеят славяни на Балканите и е описано от три различни автора с кои славянски племена се обединяват българите,за да направят държава.
22
0
 
2
 
! Отговори
гтерд преди 3 години
Водещата откровено му се подиграва на Ставри, докато водещия малко по-прикрито го прави. Не ви отива.
21
4
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Аспарух е военнопрестъпник и в списъка за терористи на Византийската империя.
20
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До кога ще правите скулптури на които постамента е по-голям от фигурата и така фигурата изглежда жалка и смешна.