Партията на Янукович води на парламентарните избори в Украйна

Много силно се представи опозицията, националистите направиха пробив
Обновена: 29 окт 2012 14:56 | 29 окт 2012 09:49, Елка Василева
10
Партията на Янукович води на парламентарните избори в Украйна
Партията на регионите води на състоялите се вчера в Украйна парламентарни избори. Снимка: Reuters

Управляващата проруска Партия на регионите води на произведените вчера парламентарни избори в Украйна, белязани от силно представяне на опозиция и особено от пробив на националистите, предадоха световните агенции.

Според проучвания екзит-пол формацията на президента Виктор Янукович печели 28 процента от гласовете, съобщи Франс прес.

Опозиционният блок "Отечество" на осъдената на 7 години затвор Юлия Тимошенко - бивш премиер на Украйна, е на второ място с 25 процента. УДАР - новата опозиционна партия на прочутия боксьор Виталий Кличко - е трета с 15 процента. Националистическата партия "Свобода", която досега не бе представена във Върховната Рада, прави пробив и заема четвъртото място с 12,2 процента.

Последната, пета формация, която преодолява петпроцентовия праг за влизане в еднокамарния парламент, са комунистите с 11,6 процента. Новата партия на легендарния футболист Андрий Шевченко получава едва 1,6 процента.

Предварителните очаквания бяха именно тези пет формации да влязат в парламента. Резултатите от екзит-половете показват, че Партията на регионите вероятно ще получи мнозинство заедно с комунистите въпреки силното представяне на опозицията.

Половината от 450-те депутати се избират по пропорционалната избирателна система от предложените партийни листи, а останалите - по мажоритарната система, на един тур. Отговорът на главния въпрос: кой ще съумее да състави управляваща коалиция след изборите - проруските сили или прозападната опозиция - зависи в голяма степен от изхода от надпреварата в едномандатните избирателни райони.

Партията на регионите води в 114 от общо 225-те едномандатни района, предаде ИТАР-ТАСС, като се позова на данни на Централната избирателна комисия при обработени около 5 процента от подадените бюлетини. "Отечество" побеждава в 28 мажоритарни района, "Свобода" – в 6, а УДАР - в 4.

По предварителни данни на ЦИК средната избирателна активност е надхвърлила 57 процента. Най-активни са били гласоподавателите в Западна Украйна, където активността е била над 60 процента. На обратния полюс са южните райони - Одеска област, автономната република Крим и град Севастопол - където са упражнили правото си на вот около 49 процента от избирателите.

Любопитни са резултатите в Киев. Според проучване екзит-пол националистите от "Свобода" получават цели 24 процента и отстъпват в столицата само на блока на Тимошенко, който е първи с 31 процента. Трета с 23 процента е партията УДАР на Виталий Кличко, който е смятан за един от фаворитите на предстоящите напролет кметски избори в Киев. Партията на регионите получава само 10 процента в столицата.

Украинските националисти от "Свобода" печелят в трите най-западни области - Лвовска, Тернополска и Ивано-Франковска.


Централната избирателна комисия планира да оповести официалните предварителни резултати днес.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


10
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
10
0
 
4
 
! Отговори
славянин преди 11 години
Много стара информация - партията на регионите е първа с 35%, втори са на Тимошенко с 22%, трети са комунистите с 15%, четвърти са на Кличко с 13% и пети са националистите с 9%!
9
1
 
2
 
! Отговори
До 1 преди 11 години
То пък тук като капиталистите са на власт сме цъфнали. Стига с тези простотии. 23 години минаха, а нищо не се създава. Винаги ще има "леви" и "десни", бедни и богати. Така е в целия свят. Единственият стремеж е да се живее по-добре. След като "комунистичесни" Китай стана втора икономическа сила при 8-12% нарастване на БВП на година, кой ни е виновен на нас и на другите. На кривата ракета, космосът й пречи.
8
1
 
8
 
! Отговори
Мендо Стоянов преди 11 години
С цялата западна пропагандна машина, с писъците за изтезанията на Тимошенко, и пак не можаха украинските *** да обърнат изборите! Начи мнооо са се наакали като нашите! хаха! Оная смръдла, дето заради пуситата отреза кръста с резачката май направи мечешка услуга на Тимошенко... хаха То държава само с голи цици не става, требва и да се бачка, а в Украйна малко неща могат да се произведат ако си на нож с Русия...
7
6
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Еврейската крадла Тимошенко трябва да изгние в затвора!!!
6
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
украйнските седеруги ядоха отново бахура на Янукович , ясно е ,че те ще видят повече ,,власт"" ,ама през крив маКУРон
5
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Националистите им са си истински националисти, тоест противници на Москва.
4
9
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Управляващата партия не печели, а води с минимална преднина при положение, че лидерът на опозицията води кампанията от затвора. Не се главозамайвайте. Освен това в Киев повече хора са гласували за Партията на Юля Тимошенко.
3
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Тимошенко си е за затвора, да топли нара и да яде от държавната манджа! Дано само националистите не са псевдо-националисти, финансирани като опозицията в Русия!
2
3
 
13
 
! Отговори
до 1 преди 11 години
Много си зле, печели управляващата партия, която е проруска. Щом пак гласуват за него, ти пък кой си та ще им даваш акъл ?! А Тимошенко е криминално проявена, не опозиционерка, да не се прави на жертва.
1
13
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
комунисти на власт, жална им майка на украинците

Спонсорирани публикации