Снимка: Pixabay
|
Турция планира да засили туризма в сферата на гастрономията, информира проправителственият в. „Сабах“. Страната възнамерява да увеличи приходите си от гастрономически туризъм, а целта ѝ е до края на годината приходите от тази сфера да достигнат 18 милиарда долара, а през 2025 г. - 25 милиарда долара.
Гастрономическият туризъм се определя като пътуване за сетивата и е с цел опознаване на кулинарната култура на конкретен район или държава. Туристите опитват местни ястия, напитки, разпознават се и с методите на производство.
Турция е страна, която всяка година увеличава приходите си от туризъм и се счита за една от водещите страни в световен мащаб в сферата на гастрономическия туризъм. Страната предлага около 2200 различни местни храни и напитки, а най-големите гастрономически центрове са градовете Газиантеп, Адана, Хатай и Измир.
Също така в Турция има 34 гастрономически музея за популяризиране на местните продукти. Годишно в страната се организират над 360 гастрономически фестивала.
Според данни на Турския статистически институт (Тюркстат) 20% от приходите от туризъм в размер на 23,66 млрд. долара за първата половина на тази година идват от категорията храни и напитки. / БТА
Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase