Грабим награди

Българските документални филми "Коридор №8" и "Развод по албански" отново взеха награди - този път от фестивала в Сараево
25 авг 2008 12:10,
Грабим награди
Кадър от "Коридор № 8". Снимка: София филм фест

Българските документални филми "Коридор №8" и "Развод по албански", които вече многократно бяха награждавани и селектирани за престижни фестивали, отново пожънаха успехи.

И двете ленти бяха наградени на един от най-авторитетните фестивали - в Сараево.

Интересно е, че общото между тях, освен българските режисьори, е Албания.

"Коридор №8" разказва за смешните и абсурдни ситуации по незавършения път, който трябва да свърже Черно и Адриатическо море (до Дурас, Албания), а филмът на Адела Пеева е за насилствено разделените семейства от тоталитарния режим на Енвер Ходжа.

Нестандартното пътуване из "Коридор № 8" се окичи с престижната награда – "Сърцето на Сараево" за най-добър документален филм.

"Развод по албански" на Адела Пеева пък е носител на наградата "Човешки права".

Проектът на режисьора Борис Десподов, продуцента Мартичка Божилова и операторското дуо Мисирков и Богданов, бе селектиран първо за Берлинале, откъдето взе наградата на Екуменическото жури, а после – в Торонто, където го наградиха за режисьорски дебют.

"Развод по албански" пък е номиниран и за участие в конкурсната програма на фестивала "PRIX EUROPA - 2008" през октомври в Берлин, като част от подбраните най-добри документални продукции на Стария континент. Също през октомври, филмът е поканен на фестивала "Източни съседи" в Утрехт, Холандия.

Вижте трейлърите на двата филма:

"Коридор №8"

 


 

"Развод по албански"

 


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


Спонсорирано съдържание