Две - три палави жени и Барселона...

Новият филм на Уди Алън е фриволен, горещ и по испански слънчев
9 яну 2009 19:02, Петя Славова
25
Две - три палави жени и Барселона...
Снимка: Съни Филмс

Отново брак, приятелство, изневери, развод, любов и пак изневери... Уди Алън не се отдалечава от дълбоко отъпканите си теми.

Затова пък бягството му е друго - географско.

Режисьорът потапя фриволните си настроения за любов и още нещо из слънчева Испания, поднесени от акустична китара и неспокоен дух на неспиращ темперамент.

Филмът е “Вики, Кристина, Барселона”.

Страната на тореадорите е красива, цветна, крещяща и противоречива като двете момичета – Вики и Кристина – приятелки от детството, но в настоящето доста различаващи се.

И на тях ще им е нужно време, за да свикнат със свежестта на испанската атмосфера.

Историята е разказана плавно, забавно и отново се оповава на силата на думите. Диалозите при Уди Алън познато се стрелят един през друг. Изпреварват мислите, въпреки че са изключително премислени.

Любовта тръгва на пътешествие. Прелита през отделни страни, градове, селца.

Каца до строги девойки и леконравни жени и бързо се приплъзва до бесни испанки, нетърпящи фалша, но и непонасящи спокойствието.

Историята тръгва от редуващото се недоверие на Вики и Кристина, които разминават симпатиите си със загадъчния художник Хуан Антонио, изигран от Хавиер Бардем.

Типичният испанец, в когото може да се влюби и праволинейната Вики (Ребека Хол), и своенравната блондинка Кристина (Скарлет Йохансон).

Плавно любовният триъгълник измества ъглите си и персонажите се прегрупират.

Появява се рошавата, непресторена и крайна и в крайностите си бивша съпруга на Антонио, пречупена през светоусещането на Пенелопе Крус.
 
Актрисата повече прилича на цветен образ от филмите на Алмодовар. Начумерена, истерична и готова да гръмне или нареже всеки момент себе си и света.

Алън знае как да опише подобни чувства. Черпи вдъхновение и от личния си живот, когато разделите и събиранията му се оглеждат в неговите филми, в които често и той се снима.

Даян Кийтън, Миа Фароу са само част от разнообразните му връзки, които са увековечени на екрана.

Но в този филм Уди Алън е замразил познатата си ехидна усмивка. Липсват и печалните смехории, които иронизират монотонното и твърде човешко битие, от което всеки иска, но никой не е успял да се откъсне.

Слънчева Испания не позволява на скептичния режисьор  такова недоверие към новите му персонажи.

Този път авторът на правещите се на недокачливи герои, пълни с лабиринти отношения и многословни истории не си позволява да уличи нечия вина.

Всички персонажи са еднакво, но посвоему щастливи и нещастни, търсещи и преоткриващи.

 

 

 

 


 

 

 

 

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


25
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
24
0
 
2
 
! Отговори
kiko преди 15 години
Добра музика,красиви картини,красиви хора и нищо повече.Само заради картинките не си заслужава да бъде хвален един драматичен филм.Това не е документалистика за Испания ,като туристическа дестинация.Любовната история е по-скоро базирана на секс от колкото на чувства.Не съм убеден,че изобщо става въпрос за любов.По-скоро историята е за неконтролируемия хормонален нагон на няколко "артистични" индивида,които просто искат да си прекарат ваканцията,като се отдадат на плътски удоволствия.Кое точно е новото и оригиналното в една секс ваканция?Красивите устни на Скарлет Джохансон или дълбокият,бавен изказ на Бардем?Ако исках да гледам картинки и готини физиономии,щях да гледам CSI Miami...Не откривам никаква оригиналност или различен подход,които да правят от филма нещо ,което да си заслужава да имаш в личната ти колекция.А относно Оскар-ът за Пенелопе-за нищожното екранно време,късното появяване или за истеричните и крясъци го получи? Не намирам нищо секси в крещащите жени,особено ако не знаят за какво викат и какво точно искат,но за сметка на това нищо друго не правят...За мен това е от филмите,които гледаш по веднъж и се чустваш леко тъпо,че си го направил накрая
23
0
 
2
 
! Отговори
преди 15 години
абе ти не си добре
22
0
 
2
 
! Отговори
преди 15 години
Как е възможно толкова кадърно нещо да е коментирано от ТОЛКОВА НЕКАДЪРЕН ЧОВЕК? То се знае, че в медийната ви група знаещите РОДЕН ЕЗИК не се толерират, но мислех, че има граници. . .
21
0
 
2
 
! Отговори
Елена Пенева преди 15 години
Колежке, далеч сте от стила на моите статии, но все пак дерзайте .Може и да ме настигнете някой ден ..
20
0
 
2
 
! Отговори
за Oscar преди 15 години
стига говори тъпотии, научи си родния език
19
0
 
2
 
! Отговори
Oscar преди 15 години
Златен глобус в категорията най-добра комедия/мюзикъл получи Вики, Кристина, Барселона на Уди Алън.
18
0
 
2
 
! Отговори
Oscar преди 15 години
Най-добрият филм на десетилетието! Безспорен Оскар за филма и играта на Хавиер Бардем, Пенелопе Крус и Скарлет Йохансон, както и за разкошният саундтрак
17
0
 
2
 
! Отговори
преди 15 години
Много странно как за този филм всички викате, че е блудкав, а за австралия или този с пичовете казвате, че са сладки:)
16
0
 
2
 
! Отговори
;) преди 15 години
блудкаж
15
0
 
2
 
! Отговори
Зяпачката преди 15 години
Красиви актьори-глупав сценарий!Толкова е ***,че ако си със здрави нерви ще гледаш до край за да видиш ко ще завърши ...
14
0
 
2
 
! Отговори
:( преди 15 години
по кофти филм на Уди Алън не съм гледала. Загуба на време според мен е гледането на този филм.
13
0
 
2
 
! Отговори
xs преди 15 години
Барселона (Каталуня), а мацката една дума местнен не обели (за испанците ясно - преселници от Овиедо, няма Каталунски)Пинелъпи тъй страстно целуна Скарлет, като че гнус изпитва. Тия живеят в толкова спросторни къщи, ама нищо не работят.Клишета за испанците (евпойците) отвсякъде, само матадорите са спестени.Много нереалистичен филм и почти толкова повърхностен.
12
0
 
2
 
! Отговори
преди 15 години
абе хубав е филма, хора! какъв толкова свеж и красив сте гледали напоследък
11
0
 
2
 
! Отговори
преди 15 години
Гледах го, не ми хареса защото:1. Е на Уди Алън, а според него любовта е илюзия и той натрапва това по много брутален, изкуствен и безучвствен начин - като робот2. Само Хавиер играе добре, всичко останало е абсолютно изкуствено и остава усещането за консерванти. Номинацията на Пенелопи Круз за Оскар е тотално незаслужена с нищо.3. Филмето за пътуващо щатско вече е много изтъркано. Taken го беше направил по-добре. Също и Match Point и Cassandra's Dream. Дотук не гледах нищо повече от клише и то дойдоха надписите.Типично надценена Уди Алънска бозица, поне да раздаваха баничка с нея.
10
0
 
2
 
! Отговори
Румен преди 15 години
Тука постоянно чета коментари за правописа на авторите на статиите и се включвам и аз - пише се Утъпкан .
9
0
 
2
 
! Отговори
преди 15 години
i na men ne mi haresa...
8
0
 
2
 
! Отговори
преди 15 години
filma ne struva!i tova ot po4itatel na woody allen
7
0
 
2
 
! Отговори
преди 15 години
Идеално си е филмчето.
6
0
 
2
 
! Отговори
Дурак Обама преди 15 години
Ако не ви кажат предварително, никога няма да разберете, че филмът е на Уди Алън. Няма нищо общо с най-добрите му филми. Безвъзвратно си изгубихме времето да гледам този филм. Силно съм изненадан от останалите мнения.
5
0
 
2
 
! Отговори
преди 15 години
az se radvam, 4e udi alyn ne u4astva kato aktior, nay-setne razbra, 4e e ostarql :)