Моля, не ни безпокойте

С иранската комедия се открива ІV фестивал "Цветята на Корана"
Обновена: 6 яну 2012 21:45 | 6 яну 2012 15:25, Петя Славова
9
Моля, не ни безпокойте
Кадър от "Мирал". Снимка: Позор ООД

Иранската комедия „Моля, не ни безпокойте” ще открие четвъртото издание на фестивала „Цветята на Корана” на 17 януари от 19.00ч. в Дома на киното.

Филмът на Мохсен Абдулвахаб е носител на редица награди от престижни кинофоруми като наградата за най-добър филм от фестивала в Дамаск, наградата за най-добър актьор /Хедаят Хашуми/ и най-добра актриса /Ширин Язданбахш/ от фестивала Фаджр, наградата на журито от фестивала във Фрайбург и наградата за най-добър сценарий от фестивала в Дубай.

Филмът преплита три истории, които се случват в сърцето на Техеран. В първата младо семейство има проблем и съпругата иска да сподели за това, но мъжът й е твърдо против, защото се опасява, че ще загуби работата си. Единственото развлечение на възрастната двойка от втората история е телевизорът им, но един ден и той се поврежда. И тогава те са изправят пред дилемата дали да отворят вратата на техника, дошъл да поправи телевизора или да не рискуват да допуснат непознат в дома си. В третата история портфейлът на млад духовник е откраднат и той е решен на всичко, за да си го вземе обратно от крадеца. По комичен начин Мохсен Абдулвахаб представя един проницателен поглед върху ежедневието на хората в Техеран.

Един от основните акценти в програмата на фестивала тази година е последният филм на номинирания за „Оскар” Джулиан Шнабел „Мирал”, отличен с две награди на фестивала във Венеция. Режисьорът на „Преди да падне нощта” и „Скафандърът и пеперудата” представя историята на Хинд Хусейни, създала сиропиталище в Йерусалим през 1948-ма.

Сред децата е и Мирал, която губи майка си при израело-палестинския конфликт. По-късно Мирал е назначена да преподава в бежански лагер, където се влюбва в Хани – политически активен младеж, който ще промени живота й. В ролята на Хинд Хусейни е звездата на близкоизточното кино Хиам Аббас. Партнират й Фрейда Пинто, Уилям Дефо, Ванеса Редгрейв и Ясмин Ал-Масри.

Отличеният с наградата за най-добър филм на фестивала в Кайро „В очакване на Пазолини” ще разсмее и българските зрители. През 60-те години продавачът на сателитни чинии Тами е участвал като статист във филма на Пазолини „Едип цар”, заснет във филмото студио в град Уарзазате, Мароко. 40 години по-късно в студиото отново пристига италиански екип и Тами вдига целия град на крак, защото е убеден, че отново ще види своя приятел Пазолини. Докато местни очакват с трепет италианците, комичните ситуации се редуват една след друга.

Фестивалът за филми от Близкия Изток и Северна Африка ще продължи до 9 февруари. Прожекциите са в Дом на киното, Евро синема, Червената къща и Dada Cultural Bar.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


9
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
9
0
 
1
 
! Отговори
гълъб преди 12 години
Ще ги обезпокоим със сигурност на 17 :)
8
1
 
1
 
! Отговори
Zori преди 12 години
преди няколко години в Дома на киното гледах два ирански филма и мога само да препоръчам на всички да изгледат поне един филм от тази страна. Наистина много добри филми със страхотни истории
7
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
iranksa komedia ne sum gledal dosega
6
0
 
1
 
! Отговори
Ива преди 12 години
чакам го с нетърпение
5
1
 
2
 
! Отговори
еко72 преди 12 години
Яка комедия ще бъде. Ще се скъсаме от смях. Като чуя само заглавието и се превивам.
4
0
 
9
 
! Отговори
pesho преди 12 години
Посещавал съм фестивала - уникален е! Заслужава си човек да види режисурата и актьорската игра на страни от арабския свят и Иран. И тази година няма да пропусна - наистина интересно културно събитие ;)
3
1
 
15
 
! Отговори
до 1 преди 12 години
*** си като попска килимявка! Какво общо има каква страна сме с киното?
2
0
 
11
 
! Отговори
Хм преди 12 години
Е напишете кой филм кога и на кое от четирите места ще прожектират, колко са билетите..И не можа ли държавата да отдели една заличка в НДК, та да се гледат нормално филмите? Или не е политкоректно? Уорлик ше се нацупи?Хич не съм любител на режима в Иран, но това е без значение - културата си е култура и си заслужава да се види.
1
17
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
А защо няма фестивал Цветята на Библията"? Ние ислямска страна ли сме!