Кино, полято с вино

Сочна комбинация от София Филм Фест
22 мар 2012 11:48, Петя Славова
1
Кино, полято с вино
Снимка: София Филм Фест

Една сочна комбинация от кино, полято с вино организира София Филм Фест.

От 28 март са предвидени пет тематични прожекции, придружени от чаша качествена и вкусна напитка. Всеки отделен филм ще може да се усети с различен сорт вино, наградено на различни международни конкурси.

За виното трябва да имаш сетива да го усетиш - отбелязват организаторите - Произвеждаме култура. Целта не е да се впианчва населението, а зрителят да успее да усети ароматите на хубавото вино с добра селекция филми.

Напитката ще помогне на зрителя да усети насладата от добрия филм. Ще успее да го доближи повече до средата, настроението, както и до характеристиките на отделните персонажи.

„Освен това се оказва, че преходът между хубавата режисура и винарството е много бърз и лесен, тъй като поне две големи имена в киното като Франсис Форд Копола и Жерар Депардьо вече са известни производители на вина” отбеляза киноведът Антония Ковачева. Тя припомни думите на Копола: „винарството и киното са две изкуства, които са почти еднакви, защото и при двете крайният резултата зависи от изходния материал, а също така и за двете е необходимо доста дълго време за да узреят. Разликата е в това, че винарите все още държат на качеството”. 

Неведнъж киното отдава почит към доброто вино. Примери може да видим в „Казабланка”, „Отбивки”, дори и в „Мълчанието на агнетата”, където героят на Антъни Хопкинс отпива качествено вино, докато кани поредната си жертва.

"Така че виното е и метафора, и конкретика" - отбеляза още Антония Ковачева. „Подобно събитие вдъхновява, допълни и Стефан Китанов и обеща, че ще направи всичко необходимо събитието да се превърне в традиция на София Филм Фест.  Ето и филмите, от които може да черпим вино-вдъхновение:

„Добра година” на Ридли Скот. Сюжетът проследява живота на инвестиционен банкер от Великобритания (Ръсел Кроу), който наследява къщата и лозето на чичо си във Франция. Той решава да ремонтира имота, за да го продаде, но спомените от детството, една красива жена и млада американка, която твърди, че е негова незаконна дъщеря, го карат да промени плановете си. Спокойният живот в провинцията може би ще се окаже съвсем не лош. Филмът може да видим на 31 март в Дом на киното от 18.00 часа.

Следващият филм, придружен с чаша вино е „Едит Пиаф: Живот в розово” на режисьора Оливие Даан. Продукцията ни доближава до живота на прочутата френска изпълнителка. Майка ù е алкохолизирана улична певица, а баща ù – цирков артист. Когато е на 20 години, Едит (Марион Котияр е отличена с „Оскар” за ролята) пее по улиците и е забелязана от собственик на клуб, който наскоро след това е убит. Тя започва да взима уроци по пеене от музикант, а той отваря пред нея вратите на концертните зали. Пиаф бързо става популярна. През целия ù живот нейни постоянни спътници са алкохолът и сърдечните драми. Любовта ù с Марсел Сердан завършва трагично с неговата смърт, а Едит загубва и единственото си дете, но въпреки това изпява своята емблематична песен „Не съжалявам за нищо”. Филмът е в кино Люмиер на 29 март от 18.30 часа.

След прожекцията „Sentimental Swingers” ще ви потопят в романтичния свят на френския шансон в Studio 5 от 21,00 ч.

Документалният филм „Мондовино” на Джонатан Носите ни представя сага, разпростираща се на три континента: борбата за наследство на свръхмогъщите милиардери в долината Напа в Калифорния, съперничеството на две аристократични династии във Флоренция и конфликтите между три поколения в едно семейство от Бургундия, които се борят да запазят своите няколко хектара лозя. Хилядолетия наред виното е символ на Западната цивилизация. Никога борбата във винарския бизнес не е била толкова ожесточeна. Никога досега в играта не са били включени толкова пари и слава. Ала битките не са там, където си мислите – между местните и мултинационалните компании, между обикновените селяни и индустриалните гиганти. В света на виното обичайните заподозрени никога не са там, където ги очаквате. Може да го видим в Дом на киното на 28 март от 18.00 часа.

Носителят на „Оскар” за адаптиран сценарий „Отбивки” на режисьора Александър Пейн разказва за „дегустационното” пътуване на Майлс и Джак в долината на вината в Калифорния. Точно преди сватбата си Джак (Томас Хейдън Чърч) се отправя на ергенска „седмица” с кола из Калифорния заедно с приятеля си от детинство Майлс (Пол Джамати). Въпреки различията си, и двамата научават ценни уроци за живота, тъй като съвсем скоро пътуването ги потапя в „море” от вино, жени и... много смях. Прожекцията е в Дом на киното на 28 март от 20.30 часа.

Последното предложение от селекцията е „Средиземноморска диета” на режисьора Хоакин Ористрел. Историята ни представя София – момиче, което израства в кухнята и сред масите в ресторанта на родителите си. Работлива, амбициозна и непредсказуема жена, тя скоро се влюбва едновременно в двама мъже. Омъжва се за единия от тях – стабилния Тони, с когото имат три деца. Но обича с цялото си сърце и Франк – артистичен, чаровен и изтънчен готвач, с когото открива магията на висшата кулинария.
Прожекцията е в Дом на киното на 31 март от 16.00 часа.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


1
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
1
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
умно го е казал Копола, наздраве:)