Зрителят - компромисът на българското кино

Или какво ще стане с “Пистолет, куфар и 3 смърдящи варела”
Обновена: 15 сеп 2012 14:30 | 15 сеп 2012 14:30, Петя Славова
64
Зрителят - компромисът на българското кино
Георги Кадурин като Бръснаря в "Пистолет, куфар и 3 смърдящи варела". Снимка: Media productions

Може ли в България да се печели от кино? Това ще се опитат да разберат авторите на най-новия български филм “Пистолет, куфар и 3 смърдящи варела”. Ганстерската комедия е режисьорски пълнометражен дебют на Георги Костов.

Историята, естествено подсказано и от заглавието, е вдъхновена от филма на Гай Ричи “Две димящи дула”. Сходство има и в имената на главните персонажи, които стават известни с прякори като Красивия, Космонавта, Чеченеца, Шмекера, Бръснача и т.н. Сюжетът също е разказан подобно на стила, който Тарантино отприщи с “Криминале”, а именно накъсан монтаж и началото на филма всъщност да е средата на историята.

Приликата с "големите" обаче спира дотук. Може би защото действието все пак се случва в България и защото киното у нас няма техничните възможности, с които са разполагали британските и американски колеги на Георги Костов.

Идеята за “Пистолет, куфар и 3 смърдящи варела” хрумва на автора й още през 2000 г.  Вижда се и как филмът е сниман на части – по-рано, по-късно. От една страна, персонажите говорят за български хилядарки, в следващия момент показват съвременните ни банкноти. Припомнени са ни и моментите с шмекерските игри “тука-има, тука-нема”, доста актуални преди няколко години и изгубили вече “чара” си.

Главните герои са двама младежи Красивия (Ивайло Захариев) и Космонавта (Пламен Великов), които се забъркват в история за наркотици, запознават се с интересни момичета и се впускат в луда надпревара за намиране на пари и бягство от най-страшния мафиотски бос с перверзни обноски – Бръснача (Георги Кадурин). Следват гонитби из софийските улици, изхвърляне на пари и прашец с неясно съдържание из кофите за боклук. Действието ни пренася и из ромско гето, където животът е показан като непрекъснат сватбарски празник, небрежни ромчета и леко объркване на една пудра захар с кокаин.

Още по темата

Историята на места е разкъсана. Чести препратки към творчеството на Достоевски са съмнително илюстративни. Някои сцени пък са пълни със странна ексцентричност, най-вече в епизодите с Бръснача, който се прави, че говори като руски бос или пее Моцарт, закрил голото си теме със старовремска перука.

Друг път филмът изненадва с органично подбрани кадри – особено из гетото, предизвиква усмивка с добра актьорска игра, особено на Пламен Великов, и те кара да се замислиш с последните кадри, в които персонажите тичат из софийското сметище, залутани да търсят богатството, до което никога няма да се доберат.

“Пистолет, куфар и 3 смърдящи варела”  дава яснота за един от  основните проблеми, който напоследък вълнува кинематографистите ни – как се разпределят парите у нас и как държавата да се включи в поддържането на българското кино. Георги Костов не е взел пари от държавата. Проектът му е класиран на предпоследно място в НФЦ. Така режисьорът се превръща по принуда в продуцент. Екипът му е работил без заплащане, но знаков елемент в епизодите е директното продуктово позициониране на марка уиски. Ясно е,че благодарение на този факт - режисьорът получава парични средства, за заснемане на филма, но все пак сцената влияе върху крайния резултат. Подобно на "Островът" на Камен Калев и в "Пистолет, куфар и 3 смърдящи варела"  известни лица ще се опитват да вкарват зрители в киносалона  - Део, Дичо, Деян Донков, Асен Блатечки... Ще ги видим наистина, но за съвсем кратко.

Неслучайна е и появата именно на Владислав Карамфилов ( Въргала), изпълняващ ролята на ром младоженец в този проект. Подобно на неговия “Шменти-капели” и дебютът на Георги Костов се опитва да си върне инвестициите единствено от продажбата на билети.

Според двамата автори институциите, които финансират филмовото производство, трябва да дават по-малко средства, за да получат повече проекти и възможност за снимане. “Системата бе срината, но хората останаха”, изрече Въргала по време на пресконференцията на филма. Той обясни, че влиза рядко, по изключение в киносалоните на моловете и това ще продължи, докато не се разбие съществуващият монопол.

Въргала даде пример със ситуацията в Турция. “Там се дават минимални субсидии – до 300 хиляди евро за арт филми. Тези проекти, които след това ще идат да представят страната на международни фестивали. Но също така там разделението на средствата е 50 на 50 с кината. Т.е. след като излезе филмът, авторите реално могат да се надяват, че ако към проекта им има интерес, ще има връщане на инвестициите”, отбеляза още той.

И докато в повечето страни подобни проблеми се решават на “спуснати завеси”, то у нас всичко се вижда. Защото човек или трябва да престане да снима, тъй като чакайки, проектът му остарява, или да рискува. Но с цената на доста компромиси – които за съжаление, гледа зрителят.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


64
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
38
0
 
8
 
! Отговори
Пишко преди 11 години
Не ми е ясно защо всички кино творци само за субсидии говорят, как все нямало и били малко. Ами то и талант се иска, питайте Тарантино колко му е бюджета за "Глутница Кучета", и дали е ревал за субсидия на някой.Не може да направиш филм дето никой не го харесва и после, ми то пари от кино не се вадят в България. Не може сума ти щатски компании да снимат тука и да им са печеливши филмите, само на нашите все нещо или някой им е виновен.Спрете субсидиите и ще тръгне и киното.
37
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Каква е тая мания по копирането?И то пак Гай Ричи."Мисия Лондон" беше в същата стилистика,сега това.Ами Гай Ричи и Тарантино са недостижими и всичко би било бледо копие.
36
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
абе да ви кажа, освен в приликата в заглавието,няма общо с филма на гай ричи, доста смешна историйка, препоръчвам да се гледа
35
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
и аз бях с резерви ,но отидох да го гледам и много ме изкефи, посмях се доста.
34
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Бих платила да гледам филм с оригинален сюжет и стойностна идея. От прочетеното дотук оставам с впечатлението, че и двете липсват.
33
0
 
6
 
! Отговори
Сульо преди 11 години
НАвремето имаше лаф "Филма хубав ли е или руски " (макар и незаслужено). От 20 години лафа е "Има ли въобще филм или е български?" И старата генерация освободена от партийната каишка не става за нищо (но поне някога е ставала), а новата изначално не става за нищо. Българския филм служи само създателите да хапнат и пийнат и да си представят нощните кошмари на показ (чунким някой се интересува от тях). Затова забраняваме със закон българския филм , а "творците" му като са толкова талантливи да ход
32
0
 
3
 
! Отговори
Сульо преди 11 години
ят в чужбина и там ако наистина имат талант да им дават пари, Палми,Мечки и Оскари. Тук в България - no more КИНАДЖИИ !!! (А НФЦ да следи за спазването на закона за НЕправене на български филми.)
31
1
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Съвременното българско кино - съкс, шит, отврат, нищо не става.Плоски битовизми, изтъркани мутренски сюжети, ц*ци, к*рви, слаби актьори, които компенсират бездарието си с театралничене и преиграване.
30
0
 
1
 
! Отговори
28 преди 11 години
Какво ви хареса от филма ?
29
0
 
7
 
! Отговори
Иван до Мила 27 преди 11 години
Къв Слави Трифонов, бе, Мила?! :) Толкова ти харесва, че не можеш да го познаеш. :)
28
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
до 26 а бе не е се съвсем така , телевизиите са бясна конкуренция , не знам как е в другите браншове но там силичи и всико става пред очите ни , така че всики се стремят да ни дават това от което щеим се вдигне рейтинга и печалбите , не казвам че е най-доброто опазил ме бог, но е най-продаваемото.
27
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
До Анонименахахаха филма е добър...
26
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Глегах филма и неочаквано много ми хареса, така че го препоръчвам
25
14
 
2
 
! Отговори
Мила преди 11 години
Слави Трифонов изглежда добре в тази роля - харесвам го.
24
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Ми гледат турските, щото не им се прожектира друго.Лично аз отдавна съм минал само на документални филми. Понякога се лъжа да видя на кино нещо прехвалено и почти винаги съжалявам.
23
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Току-що гледах продукция за 120 милиона $ ,а беше боза!Та както се казва маи в киното парите не са всичко и понякога 120 филма за милион ще докарат повече.А дали е доходно ? Хм в свят в които петрола е по скъп от храната маи е по логично да правиш 3д анимации вместо да стройш завод!
22
6
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Дами и господа турците имата римейки на много холивдски боксофис разбивачи , не знам какво пишат по техните сайтове но знам че тяхното кино се развива особено телевизионото , жените ви майките ви бабите ви се скъсват да гледат турските сериали , все от някъде се започва , на времето ривахте че Бояна е дават на евреин но той пък взе че я разви нищо че недоволстват всички от него докара в България звезди дето не ни знаеха на картата и филмите стават все по качествени това даде тласък но да не го
21
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Българското ТВ пространство, както и киното вместо да е позитивно е адскиииииии отрицателно, постоянно ни се показват лошите ни черти като българи и колко престъпления стават тук и така нат......няма позитивизъм!
20
0
 
4
 
! Отговори
Плагиатсвото ограбва преди 11 години
Благодаря ти, Костов, че ме подсети за оригинала. Така ми се гледаше нещо, ама не знаех какво. Бях забравил за "Две димящи дула".
19
0
 
13
 
! Отговори
идейка преди 11 години
Добрее, какво им пречи да се обединят 5-6 независими продуцента, да си направят едно пътуващо лятно кино и да обикалят от май до септември страната и да прожектират филми на цена 3 лв билета, защото останалото го били взимали киносалоните??? Извън големите градове също има публика, а кина отдавна няма