Българите - неразбрано племе във "Възвишение"

Филмът на Виктор Божинов тръгва от днес по кината
Обновена: 10 ное 2017 15:47 | 10 ное 2017 15:35, Петя Славова
35

Снимка: А Плюс Филмс

"Българе, българе... Как съм ся аз озовал сред вазе? Туй ми е най-голяма грешка в живота. (Мал шанс ся зове по французки.) Неразбрано племе, братче! И не стига туй, ами го и овладели диви анадолски османлии.“

Още с появата си романът на Милен Русков "Възвишение“ "покръсти“ българите да се вгледат в предците си без излишен патос и страхопочитание. Сюжетът проследява смутното време на Османското робство, когато  "револуционните“ трепети често са приключвали с междуселски кражби на някой преминаващ заблудил се пътник или в тягостно протакване, характерно в комитетските среди.

Със смущаващо сложната идея да екранизира историческия роман се заема Виктор Божинов ( "Под прикритие“). Сложна, от една страна с пресъздаването на трудния наратив от романа, разказващ често от първо лице и същевременно, използващ сложни изрази от миналото. Също така на Божинов се наложи и да "възвиси" злополучните опити за исторически филми в последните години като "Дяконът Левски" и "Воевода".

Филмът сполучливо и вярно следва творбата на Русков (писателят е съсценарист, заедно с Виктор Божинов и Нели Димитрова) и улавя темпото на времето – тягостно, хаотично и същевременно комично.

Организацията на въстанието се оказва спорно понятие. Комитетите се  разбират мъчително, заради излишни бюрократични нагласи, които сами си измислят. Възвишените идеи на хайдутската чета за свобода често биват принизени от несъгласия помежду им, пусто перчене, а изстреляните куршуми по-скоро плашат някое пиле, отколкото турската армия.

Въстаниците обитават високото – планините, като скитащи зверове и същевременно огласящи върховете с гръмките си мечти и размишления и рядко слизат долу - в селата и градовете, където е смиреният народ.

Периодът е разгледан през призмата на двамата главни персонажи – пишман революционерите Гичо (Александър Алексиев) и Асенчо (Стоян Дойчев). Героите са натоварени с важна мисия от Димитър Общи (Филип Аврамов) да предадат писмо на Левски. И докато дирят следите му в компанията на дръглива кранта - Дядо Юван, пътешествието им носи духа на трагикомичното донкихотовско вълнение, сплело мислите на прочутия герой на Сервантес "Свободата, Санчо, е едно от най-ценните блага, с който небесата даряват хората".

Режисьорът няма да ни спести характерната за националността ни наивност и мнителност. Ще усетим и превзетото залитане на българите по чуждото, европейското, францужкото.

Постепенно ентусиазмът на персонажите отстъпва назад, за да бъде заменен от разочарованието и огорчението. Природата върви в синхрон с емоциите на четата и камерата на оператора Антон Бакарски редува гостоприемните сезони с мрачни и студени тонове.

В ролите ще припознаем както известни актьори като Васил Михайлов, Юлиан Вергов, Захари Бахаров, Димитър Рачков, Малин Кръстев, Параскева Джукелова, Стефан Денолюбов и Кирил Ефремов, така и по-младите им колеги Христо Петков и Благовест Благоев. Музиката е на Петър Дункадов.

"Възвишение“ тръгва по кината от 10 ноември.
 


35
Още от Кино
Джина Лолобриджида порица разчистването на секс сметки
Напиши коментар Коментари
34
1
 
1
 
! Отговори
З. преди 6 дни
Прекрасен филм. Имах притеснения понеже харесвам романа, а въобще не си го представях екранизиран.... Да, ама не! Филмът успява да разкаже историята едновременно комерсиално и правдиво. Това не е исторически филм. Това е филм за човешкия дух и неговия скок нагоре към това що люби. Не филм за фалшивия плакатен футболен патриотизъм, а за истинското духовно възвишение, онова, от което боли, но и освобождава. Както и за липсата му. И за чудото му.
33
4
 
6
 
! Отговори
анонимен преди 1 седмица
Важното е че продажниците са си взели парите от някоя фондация пропагандираща нов прочит на историята с цел толерантност и ... обезбългаряване. Жалко за хубавите български традиции в киното.
32
5
 
7
 
! Отговори
Шанг преди 1 седмица
И аз го гледах вчера, и останах крайно разочарован, този филм е ***, най вече заради тотално неадекватния сценарии.Негативен, посредствен , без ясна структура, без ясно послание, без историческа точност.По принцип не коментирам филми, но за първи път съжалих за 12 лева за билет - ИСКАМ СИ ПАРИТЕ
31
8
 
13
 
! Отговори
Наско преди 1 седмица
Изключително глупав и антибългарски филм. Едни предава четата всички умират и се говори как не сме народ ... а глутница. Режисьора е за бесилото ! В това трудно време ни трябват мотивиращи филми не филми в които всички умират накрая и червеният фес продължава да се клати...
п.с. Много съм разочарован от филма ... по принцип подкрепям българското кино, но това беше отвратително...
30
12
 
14
 
! Отговори
Некъф преди 1 седмица
Поредната боза опитваща се да покаже по най просташкия начин революционното движение в България по време на турското робство. Предната боза се опита да покаже и Васил Левски по просташки начин но удариха на камък както и сега предстои да ударят на камък. Безродни предатели са създателите на тази по.ми.я.
29
3
 
2
 
! Отговори
vvv преди 1 седмица
До 22
ami ne gi gledai togava
28
6
 
5
 
! Отговори
Петров преди 1 седмица
Явно Божинов не може да излезе от образа на Куката - Димитър Общи - Куката на мрачното време говори с неразбираем език.
27
8
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Ако филма е без субтитри трудно ще се разбере за какво иде реч.Актьорите мучат и нищо не се разбира от сценария.
26
4
 
8
 
! Отговори
до 25 преди 1 седмица
И на мен ми беше много смешно навремето като гледах БЪЛГАРСКИЯ филм Мера спорд Мера, където режисьорът ни убеждаваше, че комитите говорят на български език.
А в салона никой нищо не разбираше от репликите на артистите. Добре че се бяха сетили да сложат субтитри на блъгарски език.
Та питам аз - Какъв е този български език, който не се разбира от българите в България и трябва да име се превежда с български субтитри.
Парадокс нали ?
25
9
 
9
 
! Отговори
ПИТАНЕ преди 1 седмица
Този филм ще е ли преведен на български език ?
Миналата седмица в 120 минути гледах как Режисьора и Автора ни убеждаваха че техните Прабабаи са фъфлили на Старобългарски .
Нагледахме се на филми на *македонски* език , пак повтарят стари грешки .
24
14
 
10
 
! Отговори
ЛОШО преди 1 седмица
Поредния филм , с БГ Артисти , който няма да се запомни .
Защо БГ Режисьорите не са завършили поне 1 клас ?
23
17
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Поредната БГ тъпня.
Винаги съм се питал - гледа ли ги въобще някой тези филми освен създателите им и участниците в тях.
22
3
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Искам да гледам патиротичен исторически български филм подобен на американнските филми. Искам да покажат герия в добра светлина и да има интересна история и хубава музика писана за филма.
21
1
 
12
 
! Отговори
до Анонимен преди 1 седмица
Е едва ли ще дочакам Бай Ганъо в Космоса ,ама има надежда.
-------

Супер "Лаф"!!!!!
-))))))))))
20
6
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Обирът на хазната от Димитър Общи е изключително глупава постъпка, повлякла след себе си много събития, между които и залавянето на Васил Левски, както и предаването на целия архив на БРЦК в ръцете на османлиите. На разпитите Общи и дружките му пеят като канарчета и издават другари на килограм. Не се съмнявам че книгата и филмът са хубави, но само като се сетя за тези събития и се изнервям, така че съм пас.
19
5
 
3
 
! Отговори
Бой по кратуната преди 1 седмица
До 22

Ми кЪт не гледаш, що коментираш?!?
18
1
 
3
 
! Отговори
РБК37 преди 1 седмица
рбк37

Спасяват наша от турците .....само че англичанина не е консул а е работил към консулския отдел на Германия ,а и спсява нашата от потурчаване американец . Тъй ли беше ?)
17
9
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Филмът много ми хареса. Езикът е по-разбираем отколкото в романа. Гледах го във ФК-Варна. Салонът беше препълнен и не чух да има недоволни зрители. Напротив, в края имаше ръкопляскания като на примиера.Не е за изпускане! Получи ми се доста рекламно, но е безплатно и от сърце.:)
16
4
 
4
 
! Отговори
рбк37 преди 1 седмица
Я ми кажи ,ти знаеш ли в Солун какво се е случвало с Консулите на Франция и Германия в 1876 и защо ?
Много я разбирате историята !
15
16
 
24
 
! Отговори
22 преди 1 седмица
От години не гледам български филми,пълна боза .Нито режисура нито озвучаване за музика да не говорим.От към артистичност нула,не знам само за какво се харчат толкова много пари!И накрая НИЩО!