Българите - неразбрано племе във "Възвишение"

Филмът на Виктор Божинов тръгва от днес по кината
Обновена: 10 ное 2017 15:47 | 10 ное 2017 15:35, Петя Славова
36

Снимка: А Плюс Филмс

"Българе, българе... Как съм ся аз озовал сред вазе? Туй ми е най-голяма грешка в живота. (Мал шанс ся зове по французки.) Неразбрано племе, братче! И не стига туй, ами го и овладели диви анадолски османлии.“

Още с появата си романът на Милен Русков "Възвишение“ "покръсти“ българите да се вгледат в предците си без излишен патос и страхопочитание. Сюжетът проследява смутното време на Османското робство, когато  "револуционните“ трепети често са приключвали с междуселски кражби на някой преминаващ заблудил се пътник или в тягостно протакване, характерно в комитетските среди.

Със смущаващо сложната идея да екранизира историческия роман се заема Виктор Божинов ( "Под прикритие“). Сложна, от една страна с пресъздаването на трудния наратив от романа, разказващ често от първо лице и същевременно, използващ сложни изрази от миналото. Също така на Божинов се наложи и да "възвиси" злополучните опити за исторически филми в последните години като "Дяконът Левски" и "Воевода".

Филмът сполучливо и вярно следва творбата на Русков (писателят е съсценарист, заедно с Виктор Божинов и Нели Димитрова) и улавя темпото на времето – тягостно, хаотично и същевременно комично.

Организацията на въстанието се оказва спорно понятие. Комитетите се  разбират мъчително, заради излишни бюрократични нагласи, които сами си измислят. Възвишените идеи на хайдутската чета за свобода често биват принизени от несъгласия помежду им, пусто перчене, а изстреляните куршуми по-скоро плашат някое пиле, отколкото турската армия.

Въстаниците обитават високото – планините, като скитащи зверове и същевременно огласящи върховете с гръмките си мечти и размишления и рядко слизат долу - в селата и градовете, където е смиреният народ.

Периодът е разгледан през призмата на двамата главни персонажи – пишман революционерите Гичо (Александър Алексиев) и Асенчо (Стоян Дойчев). Героите са натоварени с важна мисия от Димитър Общи (Филип Аврамов) да предадат писмо на Левски. И докато дирят следите му в компанията на дръглива кранта - Дядо Юван, пътешествието им носи духа на трагикомичното донкихотовско вълнение, сплело мислите на прочутия герой на Сервантес "Свободата, Санчо, е едно от най-ценните блага, с който небесата даряват хората".

Режисьорът няма да ни спести характерната за националността ни наивност и мнителност. Ще усетим и превзетото залитане на българите по чуждото, европейското, францужкото.

Постепенно ентусиазмът на персонажите отстъпва назад, за да бъде заменен от разочарованието и огорчението. Природата върви в синхрон с емоциите на четата и камерата на оператора Антон Бакарски редува гостоприемните сезони с мрачни и студени тонове.

В ролите ще припознаем както известни актьори като Васил Михайлов, Юлиан Вергов, Захари Бахаров, Димитър Рачков, Малин Кръстев, Параскева Джукелова, Стефан Денолюбов и Кирил Ефремов, така и по-младите им колеги Христо Петков и Благовест Благоев. Музиката е на Петър Дункадов.

"Възвишение“ тръгва по кината от 10 ноември.
 


36
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
35
4
 
3
 
! Отговори
Шоп преди 4 години
34
4
 
3
 
! Отговори
З. преди 4 години
33
6
 
10
 
! Отговори
анонимен преди 4 години
32
6
 
10
 
! Отговори
Шанг преди 4 години
31
9
 
20
 
! Отговори
Наско преди 4 години
30
13
 
20
 
! Отговори
Некъф преди 4 години
29
5
 
2
 
! Отговори
vvv преди 4 години
28
7
 
5
 
! Отговори
Петров преди 4 години
27
8
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
26
4
 
10
 
! Отговори
до 25 преди 4 години
25
9
 
11
 
! Отговори
ПИТАНЕ преди 4 години
24
15
 
14
 
! Отговори
ЛОШО преди 4 години
23
18
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
22
3
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
21
1
 
13
 
! Отговори
до Анонимен преди 4 години
20
6
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
19
6
 
3
 
! Отговори
Бой по кратуната преди 4 години
18
1
 
3
 
! Отговори
РБК37 преди 4 години
17
11
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
16
4
 
4
 
! Отговори
рбк37 преди 4 години