Класическо нямо кино с джаз на живо

Събитието - в Кино "Влайкова"
17 фев 2020 23:25, Петя Славова
0
Класическо нямо кино с джаз на живо
Снимка: Гьоте Институт

В началото на новото десетилетие и с поглед към културата на 20-те години на миналия век, Гьоте-институт стартира новата музикално-филмова инициатива Klangkino. В рамките на проекта немите филми отпреди век ще се завърнат на голям екран с музика на живо, както се е правило и преди 100 години.

Вместо класическа филмова музика прожекциите ще са съпроводени от съвременни изпълнения, джаз импровизации и електронни DJ сетове.

Началото на Klangkino ще бъде на 29 февруари от 20.00 часа с легендарния филм "Берлин – симфония на големия град" от 1927 г. на Валтер Рутман. Мястото е Кино "Влайкова"

Филмът е портрет на Берлин от 20-те години и проследява динамичния живот на германската столица в рамките на едно денонощие. Освен визуален шедьовър, филмът е и исторически документ за Берлин преди бормбардировките от Втората световна война и за живота на хората в началото на века.

Музиката на живо ще бъде в изпълнение на Антони Дончев 3UP Трио (Антони Дончев – пиано, Росен Захариев – тромпет и Димитър Семов – барабани), които с джаз композиции и импровизации ще допълнят пътуването във времето до Берлин – онзи от началото на 20-ти век и другия, както го познаваме днес.

Съвсем логично, мястото е едно от най-старите и автентични кина в София – "Влайкова", а партньор за музикалната програма е "Чайната", която от края на 2019 г. се премести във фоайето на киното и оттогава го обживява с джаз.


0
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари