Studio Zmei и къде е българската анимация на картата на световната

Димитър Петров споделя истории след като се завърна у нас
6 окт 2022 09:04, Петя Славова
3

Да правиш анимация в България е трудно, но в никакъв случай невъзможно. Доказват го в Studio Zmei, където предания и легенди оживяват за хайдути, караконджули, таласъми и самодиви. Сред виновниците България да я има на картата на световната анимация е Димитър Петров, който споделя за завръщането си у нас в в рубриката на Bulgaria ON AIR и Петя Кертикова.

Преди шест години той основава анимационно Studio Zmei, чиято мисия е да модернизира образите от фолклора ни. Работил е в Cartoon Netwok като част от екипа на анимационния сериал "Невероятният свят на Гъмбол", а днес Димитър и неговите колеги работят по няколко международни проекта.

Не спират и работата по "Златната ябълка" - първият сериал, базиран върху българските легенди и фолклор.

Димитър Петров завършва "Анимация" в Уестминстърския университет. До пробив в анимацията той стига с много дисциплина - качество, възпитано от двамата му родители.

"Семейството ми са военни, баща ми е военен, а майка ми работеше в Министерството на отбраната. И затова много сме се местили, особено по планини", сподели той.

Той живее в различни български градове, преди да тръгне по света. Само на 19 години получава шанса на живота си да започне работа в българския филиал на френско студио за компютърни игри.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


3
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
3
1
 
0
 
! Отговори
ники преди 1 година
Първият Български СЕРИАЛ с един епизод за 7 години
2
1
 
2
 
! Отговори
л преди 1 година
Прекрасни, браво. Много успехи!
1
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
На мен несравнимо повече ми харесва Българ на Неделчо Богданов, но той не е sorosoid и няма кой да го пробутва.