Филм разкрива духовните кътчета на София извън центъра

Те носят силата на нашата история и култура
10 ное 2023 10:00, Александър Попов
6

Документалният филм "Духовна София пее", който ще бъде представен днес, показва интересни аспекти от многоликата ни столица.

"Това е проект, в който представяме онези забележителни духовни кътчета от София, които не са в центъра. Те са в периферията, но носят силата на нашата история и култура. Искахме да включим и децата - онези, които пеят духовните песни", каза управителят на Фондация "Дарби" - Бистра Илиева, в ефира на Bulgaria ON AIR.

По думите ѝ децата, които пеят духовните песни, се зареждат от това нещо.

"Благодарна съм на диригентите, които им дават възможността те да се докоснат до тази светиня. И когато влязат в храмовете - те се зареждат. Хоровете имат богат репертоар. Ние никога не трябва да забравяме духовността и историята на града. Заради този проект ние отидохме до Кремиковски манастир "Свети Георги Победоносец", отидохме до Обрадовски манастир "Свети Мина", отидохме до Горублянския храм "Свети Великомъченик Георги Победоносец", допълни Илиева.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


6
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
6
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
.... и да се обяви за върл антикомунист. На корицата на този кич е написано името на "авторката" - въртоглавата щерка на професора-ренегат. Престарялата проф. Харбова продължава скромно да се труди по избраната от нея проблематика, а професорската щерка гордо обикаля различни форуми и неграмотно се опитва да направи изказвания от по 2-3 изречения по тема, която нито й е ясна, нито я интересува. Ама нали по този начин си запази местенцето в хранилката, наречена БАН.
5
0
 
3
 
! Отговори
В БАН е най-лесно преди 5 месеца
да ограбиш човек, който няма солидната протекция на партията-столетница. Проф. Харбова няма такава протекция. И темата на нейните изследвания се оказа заглавие на корицата на парвенюшко, лъскаво издание на БАН, пълно с фактически грешки и с многобройни цветни снимки на манастирите около София, направени от професионален фотограф, придружени с кратки текстове, написани от онзи професор по история на БКП, който междувременно беше успял пъргаво да се пребоядиса и да се обяви за.......
4
1
 
2
 
! Отговори
Ха преди 5 месеца
София и духовни кътчета!? Сигурно става въпрос за ветровити места.
3
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
... първоначално това са били езически храмове или ранносредновековни параклиси и църкви. После над тях са надграждани по-нови храмове в качеството им на манастирски църкви. Изследванията на тази достойна дама продължават и до днес, въпреки преклонната й възраст. Но през последните 15 години не с нейното име се свързват тези проучвания. В БАН закъса щерката на изтъкнат през соца преподавател по история на БКП, щяха да я уволнят заради мързел и липса на публикации. И какво да присвои? Познайте -
2
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Духовни кътчета ? Княжество България възниква през 1878 , вследствие на руско-турската освободителна война , но остава васал на османската империя до 1908 година ! Историята , историята !
1
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Преди векове София е била оградена с венец от около 50 манастира (за толкова има сведения). Наричали тези манастири "Софийска мала Света гора". Част от тях са оцелели до днес. Изкуствоведката-архитект проф. Маргарита Харбова, специалист по култова архитектура, още преди десетилетия посвети усилията си на изследването на това наше духовно и архитектурно Богатство. Тя установи, че тези духовни средища са изградени още в древността на места с магнитни аномалии, като първоначално това са били ...