Хаосът в зала "Универсиада". Очевидците разказват

Как хора стават заложници за малко повече от 50 лева
Обновена: 24 окт 2011 12:40 | 24 окт 2011 12:24, Красимир Ангелов
222
Хаосът в зала "Универсиада". Очевидците разказват
Няма излизане от зала "Универсиада". Снимка: БТА

Вече над 12 часа опашки се извиват във и около столичната зала "Универсиада", където се помещава ОИК. Стотици хора прекараха нощта на крак и стоически понасяйки студа, оставени без храна и вода.

За цялото преживяване те получават сумата от 55 лева за член на комисия, 63 лева за секретар и 65 лева за председател на комисията.

Нервите на хората не издържаха и на няколко пъти цялата зала започна да скандира "Мафия".

"Изборният кодекс предвижда процедура, която да бъде по предаването на изборните книжа и документи. Тази процедура трябва да бъде съблюдавана. Членовете на секционните избирателни комисии имат своите отговорности и те трябва да предадат тези протоколи", коментира по-рано през деня председателят на ЦИК Ралица Негенцова.

Ето какво споделиха във форума на Dnes.bg някои от хората, които стоически чакаха цяла нощ, за да предадат своите протоколи.

"Една от потърпевшите съм. Наистина хора припадаха, скандираха и изказваха недоволството си. Бях 301 номер от 1500 и минахме към 6,00 часа сутринта. Редиш се на 3 опашки, като може на едно място да се свърши всичко, след това отиваш до кметството да предадеш чувалите с бюлетините – разкъсани чували, отворени протоколи, пълно с полиция и никакви журналисти. Влезеш ли в залата, край – може да излезеш само на носилка. Няма вода. В изборните секции имаше поне наблюдатели, а тук – НИЩО. Само ГЕРБЕРИ. Абсолютна гавра", споделя жена, част от изборна секция.

Друг читател, подписал се като заместник-председател на секция, допълва:

"Часът е 11,20 на 24.10.2011 г. От 29 часа съм на крак и още не съм предал изборните протоколи в ЦИК. За което ще ми платят под 50 лв., всеки сам да си сметне по колко парички на час се падат и дали е законно да държат хората под страх от глоба 1000 лв. повече от 14 часа на работа!“.

Същият читател пише:

Още по темата

"Не дават право да се напуска зала Универсиада. Полицията спира хората на изхода на залата. Не се допускат медии да влязат и да отразят ставащото. Тук е като бежански лагер , всички са налягали по подовете кой върху чували с бюлетини , кой върху циментовия под. В момента се обработват номера 800 и кусур, нашият номер е 1400. Обработват се по 50 номера на час и по мои изчисления някъде към 6 вечерта ще сме ние наред. За последните 10 часа на носилка изнесоха поне 5-6 човека. Помощ, хора, не мога повече!!"

"Нямам думи да опиша колко съм отвратен от организацията в залата. По-кошмарни условия не съм виждал. Хората лежаха на стълбите и на мозайката, имаше припаднали. Пристигнах в залата към 0,10 и взех номер 657. Тогава влизаше номер 145. Аз излязох от залата в 11,00. Нито храна, нито напитки, нито информация", пише друг читател на Dnes.bg, подписал се като Иви.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


222
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
213
0
 
5
 
! Отговори
Бля-бля преди 12 години
Хубави избори...ама български :-)...че и резултатите кофти...
212
0
 
0
 
! Отговори
MiroCvetkov преди 12 години
Samo se oplakvate , koi vi nakara da hodite da se pravite na vajni tam pokrai staite za galsuvane be ludi hora ei Bulgarino prost si i takuv shte si umresh kato im hodite po svirkata shte ni pravqt na baluci i tova e nemisleshti hora ste, za tova sme na podobno deredje sega na balotaja hodete pak tam hahahahha nqmam dumi !!!! .... za tova se glasuva s zadraskvane na vsichkite kandidati za prezident , kmet i obshtinski suvetnik - za da nqma popravqne posle chakane po 40 chasa !!!!!
211
0
 
5
 
! Отговори
герой от събитието преди 12 години
И аз бях един от 4500-те участници в "сражението"! Беше кошмарно! Ставаше много бавно и хората се изнервиха страшно. Причини много, но една от основните беше, че изборите не бяха две в едно, а ТРИ В ЕДНО!!! Три пъти броене на бюлетини, три протокола чернова (по 3 страници) и още три белова - общо 18 сраници..... "здраво" писане!!! Естествено че времето за обработване ще е ТРИ ПЪТИ ПОВЕЧЕ!!! Нима никой не е могъл да го предвиди?!?! Срам за българските управници!!!
210
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
КАСИРАНЕ на изборите. НАРОДЕ, не се оставяй на мафията.
209
0
 
9
 
! Отговори
rumen221 преди 12 години
ВИНОВНИ СА ДЕПУТАТИТЕ ОТ МНОЗИНСТВОТО!!!Защото не могат нито да смятят, нито да мислят Просто е:- Вписване на данни 1 минута, попълване на вота 1 минута или общо 2 минути МИНИМУМ- Максимално възможно време за гласуване е 13 часа, по 60 минути или 780 минути, разделени на 2, това прави 390 гласували МАКСИМАЛНО ТЕОРЕТИЧНО!!!Да решим обратната задача - 1 000 гласоподаватели в секция, по 2 минути са 2 000 минути или повече от 33 часа, а денонощието има само 24 часа!!!Като казваме, че депутатите ни са *** И НЕГРАМОТНИ, НЕКА НЕ СЕ ОБИЖДАТ НА ИСТИНАТА - скъпи са на триците и евтини на брашното!!!НО НАЙ-СТРАШНОТО Е, ЧЕ:- Над 80% от секционните протоколи от изборите в столицата се нуждаят от корекция. Това съобщи председателят на ОИК-София Марина БелчеваЗа да се промени дори една цифра в протоколите ТРЯБВА ДА СЕ ПРЕБРОЯТ ОТНОВО БЮЛЕТИНИТЕ Значи НАД 80% от протоколите САМО се ПРЕНАПИСВАТ ПО ПРАВИЛНИЯ НАЧИН, какво става със забележките и особените мнения записани на протокола И това е в СОФИЯ, ДЕТО ВСИЧКО СЕ ВИЖДА ПРЕДСТАВЕТЕ СИ КАК е по градчета и селаИ ТОВА, АКО СА ИЗБОРИ Потвърди се правилото: - НЕ Е ВАЖНО КАК СЕ ГЛАСУВА ВАЖНОТО Е КАК ЩЕ СЕ БРОЯТ БЮЛЕТИНИТЕ И ПРЕНАПИСВАТ ПРОТОКОЛИТЕ!!!
208
0
 
8
 
! Отговори
до 204 преди 12 години
Много точно казано! Милиционери правят избори!!!
207
2
 
16
 
! Отговори
Нали искате Плевня преди 12 години
Ето ви плевня сега. *** сте *** ще си и останете в плевнята бг. ГЕРБ - Групировка на Едноличния Раболепец Бърборко
206
2
 
19
 
! Отговори
нев преди 12 години
ДА ГИ НАКАЖЕМ В НЕДЕЛЯ!!!
205
1
 
9
 
! Отговори
кака преди 12 години
съвсем вярнона балотажа няма да има кандидати за комисиище стане забавно
204
1
 
15
 
! Отговори
kaka преди 12 години
глупости10г съм била в комисиятая година отказах,защото не може мазния *** да взема пове4е от мен,при положение,4е аз полагам труд и нося отговорностразбирам колко съм била права
203
0
 
10
 
! Отговори
наблюдател преди 12 години
В Силистра членове на секционни комисии се отказват от участие във втория тур на изборите. Хората заплашват с бойкот на балотажа заради невиждания хаос при провеждането на тези избори.16 часа след края на изборния ден в Силистра едва половината от 93-те секционни комисии са предали протоколите си в Общинската избирателна комисия. В студената зала на Общината останалите едва държат очите си отворени. На крак са повече от 30 часа.Повечето членове на избирателни комисии са категорични, че няма да участват в балотажа.От ОИК обясниха, че обработването на протоколите се е забавило заради двойния избор. Последните изборни книжа бяха обработени едва в късния следобед. Факт, който най-вероятно ще създаде проблеми със секционните комисии за втория тур.
202
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Протест пред ЦИК поиска касиране на изборитеПротест с 40-50 души, според агенция "Фокус", се проведе пред Централната избирателна комисия (ЦИК) в столицата.В протеста се включиха представители на различни организации - от партията на "Зелените", от движение СИЛА, както и представители на БСП и РЗС - хора, които смятат, че по някакъв начин са им откраднати гласовете, съобщава агенцията. Те се обявиха за касация на изборите, като някои от тях дори се заканиха, "ако се наложи, да блокираме София". За събота в 15 ч. е насрочен друг протест на пилоните пред НДК. "Вчера десетки хиляди хора не можаха да гласуват. Да не говорим колко много студенти не можаха да гласуват Аз искам касиране и за президентските избори.
201
1
 
21
 
! Отговори
все тая преди 12 години
И този хаос при избирателна активност от около 40 %?! Ами ако бяха гласували 70-80 % от избирателите, какво щеше да бъде?Организацията е безобразна, а съмненията за фалшифициране на вота - съвсем основателни.Милиционери правят избори. Боже, прибери си вересиите...
200
1
 
9
 
! Отговори
anonimna преди 12 години
И цял ден репортажи как хората седят без храна, без да са спали и прочеее и нито един не измисли нещо по въпроса, дори не го и споменават... просто казват "лоша организация", чакат резултати и вече мислят за другата седмица...
199
1
 
31
 
! Отговори
софиянец преди 12 години
ей така се фалшифицират избори от милиционерско-*** хунта...
198
0
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
поредния фарс в ЦЪРВУЛАНДИЯ...ала ,бала. вси4ко се повтаря за кои ли път? продължаваме да защтитаваме гордо името АБСУРДИСТАН.....
197
0
 
14
 
! Отговори
ivan преди 12 години
Нещо което не се сещата имаше десетки хора в забранителни списъци и бяха лишени от глас.Други беха дописвани без да е ясно защо.След като увеличиха изборния ден с един час идваха само избиратели на ГРОБ-аз лично ги познавам наркоманчета от квартала,който казваха за кой ще гласуват.За съжаление тия наркоманчета увеличиха в секцията в която бях гласовете за ГРОБ.Друго има хора дето мразят комунистите без да виждат че ГРОБ са най комунистическата партия.На някой хора явна не им е ясно това.
196
1
 
12
 
! Отговори
anonimen преди 12 години
И защо решихте, че всички избори след 1990 са били такива? Аз може би съм участвала на други избори, но чак такъв хаос не си спомням. Да не говорим, че изборите в последните години минаха много по-спокойно. Една от причините е недобре измисления Изборен кодекс, а другата - това че доста от членовете, назначени за председатели или секретари никога до сега не бяха участвали на избори, за което не са виновни те.
195
0
 
32
 
! Отговори
az преди 12 години
това, което няколко души твърдят ,че и на предни местни избори е било така Е АБСОЛЮТНА ЛЪЖА !!! Никога до сега в новата история на БГ не е имало подобен фарс! Чудя се само нарочно ли беше така или просто организаторите (знаем кои са) са плиткоумни и толкова могат!
194
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
sega mi stana iasno, za6to pri tato vsi4ko be6e v "red" edna partia - triabva da glasuva6 za neia, ne otide6 li ..... bylgarina ne triabva da misli koi da izbere, za6toto samo govori i ni6to ne pravi. libiizite izdyrzaha samo 40 god. bylgarite - 65.