Спомен за първия ни фантаст Светослав Минков

Във "Фамилно" - внукът на писателя Светослав Танев
29 сеп 2018 08:44,
8

Тази събота в семейното предаване на телевизия Bulgaria ON AIR "Фамилно" гостува Светослав Танев, внук на първия български писател фантаст Светослав Минков. Той е основател на първото научно-фантастично издателство в света – Аргус.

Неговият сборник с разкази "Синята хризантема" от 1922 г. е първата фантастична книга в България.

"За съжаление, аз не го познавам, тъй като съм се появил на бял свят 2 години след като е починал, но съм израснал с много разкази за него", споделя гостът пред водещата Деляна Маринова.

"В моето съзнание Минков има особено присъствие и през годините ми е "задавал" различни теми, на които съм се опитвал да отговоря и съм си мислил как той би отговорил. Светослав Минков има определено отношение към модерността, нещо което за онова време не е било особено полулярно", коментира  Светослав Танев.

Според него, дядо му е друг тип модерен творец и писател, който се различава от поколението на Вазов и Елин Пелин. Светослав Минков търсел интересни истории във вестниците за неща, които се случвали тогава, и по тях създава част от своите разкази. В много от тях той наистина предсказва бъдещето.

"Фамилно" започва в 10:30 ч. по телевизия Bulgaria ON AIR.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


8
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
7
0
 
1
 
! Отговори
opetkov преди 5 години
До прав сиНе си прав. Хайде напиши две неща от Дилов старши, които си прочел, но без да гледаш в Гугл. Много добре си пишеше човекът и се чете с интерес.
6
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Приятен автор
5
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Любен Дилов - баща е най-добрият ни фантаст, не само по наше, българско мнение. Светослав Минков съм му чел други неща, не бяха нещо особено, не знаех, че пише фантастика, но според мен е добър писател.
4
1
 
9
 
! Отговори
House M.D. преди 5 години
Официално първият писател-фантаст в България е Чавдар Мутафов поради неговият разказ "Моторът". Съпруг е на Фани Попова- Мутафова, авторката на епоса за Асеновата династия. Елин Пелин също е достоен да се нарече така поради "Ян Бибиян на луната". Моите уважения към талантливия и даровит Светослав Минков, но не е първият.
3
5
 
8
 
! Отговори
прав си преди 5 години
До ШопоСтария Дилов беше голям мераклия да громи каквото му поръчат,ама нямаше талант!Просто не ставаше за четене!
2
3
 
7
 
! Отговори
Шопо преди 5 години
Според Любен Дилов -син неговият баща е родоначалник на българската фантастика ...,,Атомният човек,, -прочетете я ,за да видите как старият Дилов громи капитализма !
1
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Вярно е. Един неселски автор.