Маша Илиева представя книгата си "Исторически танци"

Програмата на фестивала ще представи над 50 събития
23 сеп 2020 10:53, Ния Христова
2
 
Музиката и танцът са част от нашата цивилизация от древността. Благодарение на "Софийските музикални седмици" ще имаме възможност да се отдадем на класическо изкуство, но и да разберем как българите са създали първия оркестър в мрачните времена на робство. По време на фестивала Маша Илиева ще представи книгата си "Исторически танци".
 
"Книгата е плод на моя труд в Академията, започнах най-внезапно. Беше ми предложено да водя исторически танци, това не са тези танци, които са в днешните бални зали. Много са интересни, понякога в школата правя семинар по исторически танци, има голям интерес, каза примабалерината Маша Илиева в ефира на Bulgaria ON AIR.
 
Едната част от книгата е кратка история на танца, има и красиви илюстрации на костюмите, а втората част е посветена на методиката на обучението.
 
"Над 50 събития има - концерти, представяне на книги, изложби. Нашият фестивал застъпва всички жанрове - имаме и джаз концерт. Търсим мостове между отделните жанрове", отбеляза директорът на фестивала Момчил Георгиев.
 
"Започваме от А и Б - позиции на ръцете и краката, как трябва да държим тялото. Уличните артисти често са зимували в дворците и са обучавали аристокрацията на танци", разказа Илиева.
 
Момчил Георгиев добави още, че първият оркестър у нас е създаден в същия ден, в който е роден Иван Вазов.
 
Представянето на книгата на Маша Илиева ще бъде този четвъртък в 18:00 часа в голямата зала на Консерваторията, а след това студенти на Маша Илиева ще поднесат малък спектакъл. Входът на събитието е свободен.

2
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
2
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
Маша май е изяла мечока
1
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
Болни мозъци!