Сценариите за COVID 19:15 млн. починали, 2.3 трилиона долара загуби

Освен човешки животи, коронавирусът погубва и бизнеса
Обновена: 7 мар 2020 10:03 | 7 мар 2020 07:30, Петя Славова
124
Сценариите за COVID 19:15 млн. починали, 2.3 трилиона долара загуби
Снимка: БГНЕС

Смъртните случаи по света може да достигнат 15 млн. души дори и в най-оптимистичния сценарий при пандемия от новия коронавирус. Това твърди в изследване на Австралийския национален университет.
Икономическите загуби може да достигнат 2.3 трилиона долара и глобалният БВП да се срине, съобщава "24 часа".

При катастрофален ценарий вирусът може да убие 68 млн. души, включително стотици хиляди във Великобритания и САЩ. Двамата автори на изследването твърдят, че дори при контролирано разпространение на заразата може да се стигне до значителен икономически срив.
Прогнозите са смъртните случаи по страни да са по няколко милиона в Индия и Китай, около 230 000 в САЩ, 64 хиляди във Велибокритания, 60 хиляди във Франция и около 79 000 в Германия.

Според доклад на Азиатската банка за развитие (АБР), епидемията от коронавирус може да доведе до загуби на стойност 347 млрд. долара на фона на резкия спад на вътрешното търсене и туризма, нарушаването на доставките и последиците за здравето, съобщава ДПА.

Сценарият за най-добро развитие на ситуацията се основава на бързо овладяване на епидемията, като различните видове ограничения бъдат премахнати два месеца след края на януари, а най-лошият сценарий предвижда продължителна епидемия, при която предпазните мерки продължават шест месеца.

Минималните загуби са изчислени на 77 млрд. долара или 0,1% от брутния вътрешен продукт (БВП), посочи финансовата институция с централа в Манила. Максималните очаквани загуби представляват 0,4% от световния БВП, предаде "Монитор".

Още по темата

Две трети от последиците засягат Китай, откъдето тръгна епидемията. Загубите на Китай могат да достигнат 237 млрд. долара или 1,7% от китайския БВП, а останалата част от развиваща се Азия ще изгуби 42 млрд. долара или 0,5 на сто от БВП при най-лошия развой на събитията, се посочва в доклада.

По-рано днес азиатските акции рязко поевтиняха на Уолстийт заради бързо нарастващите опасения от епидемията от коронавирус. Според международната рейтингова агенция S&P Global темпът на растеж на китайската икономика ще се забави до 5 на сто през 2020 г. на фона на разпространението на коронавируса.

Икономиката на Китай тази година ще нарасне с 5 на сто, ако Пекин успее да овладее епидемията до края на март, прогнозира Стандард енд Пуърс.

Предишните очаквания бяха за растеж от 5,7%. Ако пикът на епидемията е бил през февруари, то годишният растеж на втората по големина световна икономика може да достигне 5,5 на сто. Ако пикът настъпи през април, показателят ще се понижи до едва 4,4 на сто. Ако разпространението на вируса не бъде овладяно, то негативните икономически последици могат да се развият в геометрична прогресия, прогнозират още от S&P.

За 2021 г. агенцията очаква икономическият растеж на Китай да се ускори до 6,4 на сто.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


124
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
86
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Колко 80% дИиибил трябва да си, че да замесващ САЩ в китайската СПИНЧУМА?! При все че лабораторията за био оръжия е в самия Ухан, откъдето започна заразата? Тази лаборатория официално ( подчертавам това!) се е занимавала с разработване на комбинации включващи коронавирус! Защо не допускат и в момента китайците международна група експерти да влезе в тази лаборатория? В нея боб с чушки ли се е готвело? Китай няма да успее да прикрие следите си, прекалено голям проблем стана
85
2
 
1
 
! Отговори
Поп преди 4 години
До Православна, коментар 85Не излагайте православието с вашата мания да ви се привиждат сектанти под път и над път. Светата Библия е Божието слово, не трябва да се плашите от нея, след като твърдите, че сте православна. Но в заглавието на статията не се цитира Библията. Названието на този вирус е Covid 19, а след него следват прогнозата. Е, трябвало е да има и един интервал преди 15-те милиона, но и без него внимателният читател ще разбере смисълът на текста.
84
8
 
64
 
! Отговори
пияница мистик преди 4 години
Планетата се лекува. Това е. За няма и 30 години от 4 милиарда станахме 8. Как я мислете тази работа? Докога така паразитната ни цивилизация ще изсича горите, ще избива дивите животни, ще замърсява с индустрията си води и въздух. Ами време беше. Трябва едно яко прочистване и да останат 1 милиард на планетата и вече оцелелите да я карат малко по-спокойно. И няма да има бедност, безработица. Всеки ще е впрегнат да гради наново цивилизацията и ресурсите ще са предостатъчни за оцелелите
83
7
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
2.3 трилионазагуби? За кого? А кой ще ги вземе тези пари?Защото, все пак, нищо не се губи в природата! Така написано, излиза че тези пари ги има и някой ще ги загуби...
82
4
 
16
 
! Отговори
Православна преди 4 години
Това 19:15 препратка към библията ли е? Ще помоля главния редактор на Днес.бг да уволни сектантите, които работят във вестника. Или за да спазим правилата на равноправието, да им даде да списват за божиите твари пчелички и мушички.
81
2
 
4
 
! Отговори
Ivailo Angelov преди 4 години
Народен освободителен фронт на Тиграй. Това мога да ви кажа за пропагандата относно вирусите.Световната здравна организация се финансира от вноски на страните-членки и дарители. През последните години, работата на СЗО включва разширяване на сътрудничеството с външни организации; в момента има около 80 партньорства (служебните отношения и работни отношения)[36], с неправителствени организации и фармацевтичната промишленост, както и с фондации, като например фондацията на Бил и Мелинда Гейтс, както и фондация Рокфелер. Доброволни дарения към СЗО от националните и местни управления, фондации
80
7
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
прогнозата не отчита мутация на вируса в още по-опасен, при който сценарии може милиарди да са жертвите, а не милиони. вече има случаи на отново заразени от излекуваните, което е плашещо, защото означава че вирусът може да се окаже практически нелечим. ако мутира по-бързо отколкото може да се открие ваксина - GAME OVER! Илюминатите печелят! Досиетата Х имаха такъв сценарии с вирус, може да е задействан плана...
79
2
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Аз пък не мога да разбера, кое е по-важно? Хората или бизнеса? Нали всичко дето е измислено от човека, е с идеята да му служи и да подобри условията на живот! Ако няма хора, няма нужда нито от бизнес, нито от вещи, нито нищо-просто си действат природните закони.А постоянно ни плашат, че бизнеса ще пострада!
78
5
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ужас! Е що да фалират сума ти бизнеси? Решението е толкова просто - пускаш Годжи по телевизията, така със няма и хиляда евро заплата на месец спестяваш стотици милиарди, няма паника, няма и един заразен.
77
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Коронавирусът вече започна да души петролодобиващите страни, нефта се свлече подх45 долара. След 1 април изтича срока на последното споразумение на ОПЕК + Русия и Казахстан за ограничаване на производството, а ново няма. Очакванията са за цена под 40 долара предвид рязкото спадане на потреблението на петрол.
76
4
 
37
 
! Отговори
Бау преди 4 години
Медии .. Намериха най-най-апокалиптичния сценарии и писаха за него...
75
13
 
22
 
! Отговори
ДО ФАКТ НЕ МИСЛИЩЕЯ преди 4 години
АБЕ ФАКТОЛОГИЯТА ТИ Е МНОГО ИСТРЪПНАЛА И ПОЗОВАНА НА АМЕРИКАНСКА ПРОПАГАНДА ФАТУВАЩИЯ ,ВИРУСА ГО ПУСНАХА МАСОНСКИТЕ ОРГАНИЗАЦИ С ЦЕЛ РОДУЦИРАНЕ НА НАСЕЛЕНИЕТО ЗАЩОТО В КИТАЙ ИМА 200 МИЛИОННА АРМИЯ БЕЛИЯ ДРАКОН КОЙТО ИЗБИВАШЕ МАСОНИ ПО СВЕТА .ДРУГУГО ДОКАЗАТЕЛСТВО СА АМЕРИКАНСКИТЕ БИОЛОГИЧНИ ЛАБОРАТОРИИ КОИТО ПУСНАХА СПИН СА СЪЩИТЕ КОИТО ПУСНАХА И КОРОНАТА А ЧЕРНОБИЛ ГО ВЗРИВИХА АМЕРИКАНСКИТЕ АГЕНТИ С ПЛАТЕНИ УКРАИНСКИ ФАШИСТИ ОЩЕ ПО НЕГО ВРЕМЕ В СТУДЕНАТА ВОЙНА БЕШЕ ПОБЕДА ЗА САЩ.ИМА МНОГО ДОКАЗ
74
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До фактНе са китайците,разгледай цялата история и мръдни мозъка си. няма да пиша аргументи,защото ни четат.
73
2
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До фактТо и в онова британско градче дето отровиха Скрипеца има лаборатория за биологични оръжия. Явно и там сигурността им е Китайска ;)
72
13
 
16
 
! Отговори
Генетика преди 4 години
Балканите ще оцелеят! Тук ДНК то е комбинация от най-оцеляващото в бялата, жълтата и черната раса. От векове генофонда ни се обновява, това ни прави устойчиви на заболявания. Да му мислят капсолованите нации, богаташчетата дето всички се женят по роднински линии. Вирусът мутира, при нашите гени, единствената му мутация е в най-обикновен вирус.
71
1
 
17
 
! Отговори
до 77 преди 4 години
19:15 e Библейска препратка, Нов Завет, глава 19 стих 15.
70
22
 
9
 
! Отговори
факт преди 4 години
Точно в град Ухан има вирусологичен институт с лаборатория с 4-то ниво на биосигурност.Явно като всичко китайско и там сигурността е менте!Тези лаборатории навсякъде по света не са цивилни обекти-военни са!Мисля,че там е станал инцидент както навремето в Чернобил.
69
4
 
15
 
! Отговори
До 75 преди 4 години
Оооо не знам дали туристи ще дойдат при нас . Много ни се влоши славата ... не мисля че можем да накараме някой да дойде ,пък камо ли доброволно ..
68
2
 
10
 
! Отговори
19:15 млн. преди 4 години
Моля авторката да ми обясни кое е това число. Май не само граматиката ѝ куца...
67
3
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Като гледам, вече има редица държави в които епидемията се разпростира по-бързо, отколкото в Китай, даже в Китай вече имат повече случаи на внесена зараза отколкото местна. И това с оглед на предварителния старт, който другите държави имаха в очакване да ги удари.Силно ме съмнява Китай да понесе най-голямата загуба, не само с оглед на по-горното, ами и поради факта, че почти всичките големи западни корпорации зависят пряко от Китай за производство.