Професор Начев: Смъртността от COVID-19 e 3%, от грип - 5%

Има нещо положително - хората си мият ръцете
9 мар 2020 09:28, Нели Христова
60
Професор Начев: Смъртността от COVID-19 e 3%, от грип - 5%
Снимка: БГНЕС

"Смъртността от коронавирус е около 3.2%, смъртността от грип е 5%. Спомняме си неща от рода на птичи грип, тогава някои фирми спечелиха по пет милиарда", това заяви проф. Генчо Начев, директор на болница "Света Екатерина", пред БНТ. Той е категоричен, че изкуствената паника е излишна, но има и нещо положително - хората са започнали да си мият ръцете.

"Превенция трябва да има, дезинфекция на градския транспорт - също, дори когато няма коронавирус", смята професорът. Той обяснява, че още преди да бъдат регистрирани случаи в България, до болниците са били изпратени инструкции, които по нищо не се различават от тези за превенция и лечение на грип.

"Много преди да се регистрират тези случаи, бяха изпратени инструкции от министъра на здравеопазването, разпространени от Районните здравни инспекции, в които се даваха указания как да се настрои дейността на съответни лечебни заведения. Там няма нещо по-различно от това, което е за превенция и лечение на един грип, какъвто и да били то", казва проф. Начев.

Възоснова на тези инструкции са създадени вътрешни правила. Персоналът е с маски, всяко съмнително лице се изпраща за проби.

Във всички случаи има затруднение в работата на болниците дотолкова, доколкото първо се спира всякакво свиждане. Това малко или много създава неприятни чувства в близките на пациентите. Слава Богу, срещаме разбиране. Второто, което е, спират се плановите операции. Там взимаме допълнителни мерки, защото не можем да спрем напълно дейността си.

Професор Начев каза, че от много време е известен проблемът с недостига на персонал. По отношение на организацията той смята, че там, където досега тя била добра, това ще продължи.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


60
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
53
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
смъртността от обикновения грип е 0.8%. Откъде ги извадиха тези 5% не зная.
52
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Този "професор" и няколко други като него ядат парите на здравеопазването. Кога прокуратурата ще се заинтересува как се сформират цените на коронарографиите и някои други скъпо платени патеки.
51
0
 
2
 
! Отговори
До Анонимен 48 преди 4 години
5% са си 5% независимо дали са 700 човека, 1 млн или 15 млн...Явно математиката не куца само на професора...🤭
50
0
 
3
 
! Отговори
sP преди 4 години
Професоре що не си набиеш тези проценти в дивия? Щом е толкова безобиден що държат хората под карантина и то вече месец и половина. И не говорим за 2-3 под карантина а за няколко милиона? Ако е толкова дезобиден дали световните сили като Китай ще застрашават поголомно финансовите си постъпления с тази карантина на близо 18 милиона човека. Ай сиктир с тия глупости колко не е опасен и колко е безвреден! Взехте ни за пълни шмата-роци.
49
1
 
9
 
! Отговори
Боколенд Цъфти преди 4 години
Този е професор, колкото Барба Ганьос (Боцко) е доктор на науките. В БГ-то тези титли явно са РАЗХОД, а не ПОСТИЖЕНИЕ! Тупанът не прави разлика между промили и проценти (при грипа). Трагедия!
48
5
 
2
 
! Отговори
Fax from Kazan преди 4 години
Ще живеем вечно, не се безпокойте, другари.
47
2
 
13
 
! Отговори
Доктор Хаус преди 4 години
Професоре , с математиката нещо си се скарал ! В Италия има около 4000 заразени и близо 250 починали ! Колко са процентите - 6 !!!
46
4
 
14
 
! Отговори
СССР2 преди 4 години
Извинете, професоре, но вие сте специалист по кардиохирургия и няма как да се изказвате като компетентен и за вирусите. Да сравнявате новия СПИН какъвто е COVID 19 с ГРИП е абсурдно и дори да не сте вещо лице по вирусология, поне като медицинско лице би трябвало да имете културата/знанието, че не трябва да налагате своята гледна точка над тази на вашите колеги вирусолози както и те не биха давали оценки в областта на кардиологията...
45
6
 
3
 
! Отговори
до Анонимен 41 преди 4 години
Не 5% на всеки 700 разболели се, а 5% от всички над 1 милион разболели... изобщо замислихте ли се какво написахте, че даже имате и подкрепа?! И по принцип работещите хора са във възраст, която не попада в риск от смърт при грип, риска е при възрастни хора с нездрава имунна система и при хора със съпътстващи заболявания, при които също имунната система не работи добре. В такива случаи организма не може да се справи с грипния вирус и развива усложнение към някои органи, с този вирус е същото.
44
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Както се е барнал по-вече ми прилича на сводник отколкото на медик!
43
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Да сбърка 10 пъти в числата е обичайна лекарска грешка - на мен като трябва да ми вземат 5 лв. в болница, винаги ми вземат по 50. Не го съдете човека, просто е свикнал да завишава числата 10 пъти от дългата лекарска практика.
42
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Управляващите в България винаги са смятали, че народа трябва да бъде предпазват от неприятната истина, т. е. лъган. Така беше при чернобилската авария - до последно разправяха че няма никакви опасни нива на радиация, докато за себе си и близките си бяха въвели строг контрол на храните. Сега ще разправят, че е едно безопасно вирусче, като разбира се, ще заделят един медицински ресурс на правителствена болница за себе си и близките си.
41
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Някой оспорва математиката на професора! Силен е, много е силен, 16 имота, половин дузина поршета и няколко милки на влог не издава слаб математик! Взимал по 700 кинта на преглед при заплата на сестрите от 600 и това ли е слаба математика, макал че някой би го нарекъл арогантност или по-меко алчност!Ами какво ще кажете когато следващия път пак някой се берикадира в сграда на народно събрание да бъдел изкарван в пакет!Срещу такива уродливи явления трябва да се протестира! Не днам защо този се обл
40
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Продължавайте с цинизма си лекари и експерти,но вируса е опасен.Освен да лъжете за него друго не може да направите.
39
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Макар и професор, си е *** явно...Всички говорят за смъртност 0.1 % от грип (вкл. СЗО) , но нашия "професор" ги вижда 5%.Може и математиката само да му каца.
38
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
В администрацията, където работя, има около 700 човека и всяка година почти всички прекарват някакъв грип. При 5 % смъртност, това би означавало всяка година да се разделям с около 35 колеги, починали от грип, пък аз такова нещо не съм забелязал. Или грипа няма такава смъртност или тоя тип лъже.
37
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Широко му е около врата за него ще има легло в болницата с адекватни мерки
36
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Това за 5-те процента смъртност на грипа е чиста лъжа. Смъртността при грипа е 0,5 %, т. е. половин процент. При корона-вируса е 3,5 %, т. е. 7 пъти повече при броя на сегашните заразени, без да се знае засега дали изхода за половината заболели, които още не са оздравели, ще бъде летален или не. Светила вирусолози по света алармират, че този вирус е изключително опасен и смъртоносен. Само българските капацитети го смятат за дребна настинка.
35
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Не го знам колко е професор тоя профер Начев, но вчера един академ вирусолог от БАН заяви по телевизията, че смъртността от обикновения грип е 0,5% което е по достоверно от 5% на Начев.
34
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Да бе 5 %. Откъде я измислихте тази цифра. Това значи от 100 човека 5 да са умрели. Всяка година всички прекарваме грип. Ми то само в един вход може да има по 100 човека. Да сте забелязали в блока или квартала дето живеете да умират на талази като има грип?