При криза - ограничения на бройката на основните храни за продан

Целта на мярката е да се избегне спекулата
80
При криза - ограничения на бройката на основните храни за продан
Снимка: Pixabay

Търговските вериги ще налагат ограничения в бройката, която един потребител може да си купи от стоки от първа необходимост. Това са договорили Министерството на икономиката и големите вериги на среща през миналата седмица, съобщи “Труд”.

Има екшън план, изготвен съвместно с големите вериги магазини и аптеките, призна министърът на икономиката Емил Караниколов.

Още по темата
По думите му този план ще се задейства само при нужда, за да се избегне спекулация с цените и стоките заради паниката около коронавируса.

Той увери, че хората не трябва да се притесняват, защото складовете засега са пълни с храни, както и Държавният резерв.

Синдромът на “празния рафт” е опасен, защото ако човек види празен рафт в магазина, веднага ще му се прииска да опразни и съседния, коментира опасността от спекула и вицепремиерът Томислав Дончев.

Той беше категоричен, че няма опасност населението да остане без основни хранителни продукти дори и при случай на разрастване на броя на заразените. Той информира, че са водени са разговори с ръководителите на основните търговски вериги, които са гарантирали, че ще осигурят продуктите.

Междувременно експерти прогнозираха поскъпване на някои храни заради епидемията от COVID-19.

Цените на оранжерийните зеленчуци от края на януари се движат нагоре заради опасенията за доставките свързани с коронавируса, заявиха от Центъра за икономически анализи на селското стопанство.
Разпространението на новия коронавирус в Китай води до дефицит на зеленчуци в страната и до сериозен ръст в цените. В близост до най-засегнатия район от вируса се намира основната производствена област за зеленчуци – Шоугуанг, даваща годишно 4,5 млн. тона и е барометър за ценообразуването на зеленчуци за целия Китай, като цените се на рекордни равнища, което започва да се пренася и по други места в света, посочват експертите.
Опасността от разрастването на грипната зараза от тип “Корона” на пазара на мляко все още не е голяма, като в основните страни износителки за китайския пазар Австралия и Нова Зеландия опасенията растат, макар че търговията може и да се засили с оглед на препоръките към китайските граждани да консумират по-силни храни, за подсилване на имунитета, показва още докладът.

Според Rabobank разпространението на коронавируса ще има най-сериозни последиците при производството и търговията с птиче месо, а сравнително по-слаби при свинското месо. Прогнозира се също известно забавяне на износа на свинско месо от ЕС през първото тримесечие на настоящата година, но това ще се отрази слабо на равнището на цените. Очаква се те да се задържат относително високи в целия ЕС.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


80
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
14
7
 
14
 
! Отговори
хммм преди 4 години
Живея в Германия и вчера бях цял ден навън, имам чувството че съм лепнал вируса. Дишам тежко и се чувствам изморен, това с дишането ми се случва за първи път, направо се чува като дишам, почти като Дарт Вейдър, самото ми тяло си поема въздух по дълбоко. Кашлица няма, нито температура, снощи ми беше доста студено по едно време без причина. Предполагам че прекарвам вируса, определено не е обикновен вирус, а създаден нарочно, досега не съм прекарвал подобно нещо, дано си въобразявам ама надали.
13
2
 
6
 
! Отговори
До пияница мистик преди 4 години
Гледай само да не стане,за коричка хляб,да ми правиш като Вятъра!
12
4
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Не се хранете с вносни храни и взимайте буркани или консеврви,които са минали през стерилизация!
11
9
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Интересно на основание на какъв закон магазините ограничават и сега по колко бройки да купува човек Според мен нямат такова право ако не е записано в някой закон
10
7
 
18
 
! Отговори
СССР2 преди 4 години
Апартаменти на депутатски цени, няма дело и консулско назначение, афери с мис ***, водни кризи, главен прокурор с фиктивни конкурси с един участник... всичко това остана очаквано на втори план. Българинът се доказа като един страхливец щом страхът винаги го е сграбчил и е винаги на първо място! И страхът много удобно се използва от прасешките медии за отклоняване на вниманието на стадото. И ето на, вече съвесем никой не помни, заспа с колективна вериткална кома...
9
22
 
3
 
! Отговори
пияница мистик преди 4 години
Ако Короната не убие пенсиите, дефицита и последвалата спекула с цените, както и поскъпването на всичко ще ги избие :))) Аз ще си ходя по ресторантите, не вярвам те да останат без провизии
8
4
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Аз искам да попитам презапасяващите се следното: Коронавируса вече съществува и ще съществува вероятно дълги години, та да запитам за чий се запасявате и за колко време, да не би да се барикадирате за две-три години в домовете си и да не излизате?! Тази масова паника и истерия с презапасяването нещо не я разбирам. Медиите раздухаха яко нещата, та се лансира де що има с изтекъл срок на годност сигурно. Честито на запасилите се, да ви е сладко.
7
2
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
При криза като тая,ще си припомним за купонната система!Това е единственият начин за предотвратяване на спекулата и изхранването на населението!
6
4
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
почва се
5
3
 
27
 
! Отговори
План Калинка преди 4 години
Дори и да има ограничения хората пак ще се запасяват. Просто ще обикалят различни магазини и така на колективен принцип пак ще опразнят рафтовете за няколко дена.
4
1
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Всеки ден умират стотици хилади хора от глад!
3
1
 
14
 
! Отговори
Uyo преди 4 години
Почна се7
2
18
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Иследователи от Индия са установили вмъкване на СПИН в коронавируса,а китайските учени са установили,че коронавируса се привързва към белодробните рецептори!Не купувайте и не се хранете с месо,един от начините на разпространение на вируса в Китай е бил чрез вносно месо!Избягвайте вносните храни!
1
5
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Нашенци пак се осетиха последни, че покрай тоя вирус се прави пачка и много хора ще купцват като за последно. :))