Огромната част от хората ще преминат коронавируса безсимптомно

Ваксина се очаква до една година, смята проф. д-р Ива Христова
12 мар 2020 11:11,
30

"Инфекцията с коронавирус започна като единични случаи - взривове е Китай. В момента е засегнат целият свят. Основната причина за това е, че една голяма част от инфектираните го прекарват много леко или дори безсимптомно", посочи зам. директорът по диагностично-лечебната и по научната дейност на НЦЗП проф. д-р Ива Христова,за "България сутрин".
Още по темата

Според официалните лабораторни изследвания 120 000 души са заразени с коронавирус. Броят на действително заразените обаче е много по-голям и смъртността е по-ниска, особено в развитите страни, смята тя.

"Страната беше подготвена. Аз самата участвам в работна група, която обхваща представители на гранична полиция, на ДАНС, на регионалните здравни инспекции. Бяха подготвени предварителни планове при различни ситуации", обясни проф. Христова.

Необходим ни е не само ресурс от болнични легла, но и от медицински специалисти. В момента има хора, които подават оставки - пример е клиниката по белодробни заболявания "Света София".

"Организацията обхваща наличните медицински специалисти. Да, така е, на много места има недостиг, но планът се прави с наличните", каза тя за Bulgaria ON AIR.

"Аз съм убедена, че преди колегите да подадат оставка те ще бъдат оборудвани и до това няма да се стигне", заяви проф. Христова.

Младите хора не са основната рискова група и то по основната причина, че те по правило са със силен имунитет, добави тя.

"Основното в момента е да спрем разпространението на вируса. Моята прогноза е, че пикът предстои до няколко седмици, а до няколко месеца се очаква епидемията да си отиде", смята проф. Христова.

Най-оптимистичната прогноза за появата на ваксина е една година.

Кое е основното, което различава коронавируса, от всички познати досега заболявания?

Според проф. Христова това е неочаквано бързото разпространение на вируса. Коронавирусът е сравняван със вирусите SARS и MERS, като при първия има едва 8000 заразени при смъртност 10%, при втория смъртност 30%, едва 2000 заразени.

"Ниската смъртност, леките случаи правят тази пандемия огромна. Тя тепърва ще се разпространява още", допълни тя.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


30
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
23
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
"скъпа ми докторичке"на останалите 7-8% и на техните близки,които отидат в отвъдното,какво би им казала?
22
0
 
3
 
! Отговори
анонимен преди 4 години
А НЯКОЙ ДА ЗНАЕ ДАЛИ САМОЛЕТЧЕТАТА КАТО ФЪРЧАТ НАСАМ НАТАМ ДАЛИ НЕ РАЗПРЪСКВАТ НЕЩИЧКО?????
21
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Интересно ваксината ще се появи след 1год. до 1,5 год. според други информации понеже са изминали 2 месеца от първите такива информации за възможната й разработка с тестване,която разработка по принцип е леката част от процеса по създаване спрямо имунитета на средно здрав човек по природа и възраст от които зависи заредеността-концентрацията на материала органичен от този вирус в емулсия от течната среда в която може да съществува по показатели безвредни за хора при употреба,а теста вече налице.
20
1
 
5
 
! Отговори
тралала преди 4 години
ку-ку, ку-ку, ку-ку...
19
3
 
5
 
! Отговори
Фжендър преди 4 години
До паникьосанитеА с бензин да си мием ли ръцете???? Големи паронояци сте.
18
6
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
тази ни успокои, благодаря ви мръсни гербаджии
17
7
 
6
 
! Отговори
странно преди 4 години
"Ниската смъртност, леките случаи правят тази пандемия огромна. Тя тепърва ще се разпространява още", допълни тя." Това май е само нейно мнение. Каква ниска смъртност и леки случаи? Ако беше така никой нямаше да се притеснява! Още малко ще заяви, че обикновеният грип е по-опасен.
16
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Ъ?*** на *** защото ***. Ясно е, че ще *** и *** без ***!
15
1
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Абсолютно некадърно изказване! Абсолютно престъпни " мерки" взимат в Бг! Учениците трябва да са навряни в училищата и така ще пламнем още по- бързо. Хора, да вземем мерки да спрем безумията които прави т.н. Щаб докато не е късно!!! Вижте другите държави, които поставят всички под карантина, за да се спре разпространението, което трябва да е първа и основна цел, а не да се броят парите, които сме щели да загубим. Животът няма цена!
14
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен11А нашите деца още днес са на училище.
13
15
 
5
 
! Отговори
hrisko__1 преди 4 години
"Има нещо в този вирус ,но никой не казва"- Ами има....Вирусът е като грип, а хитрите китайци искат да прикрият страничните ефекти от радиацията вследствие на използването на 5G мрежата.Отвсякъде радиация, но с тази нова тип вълна едва ли ще се справи човекът. И хич не мислете, че не се разработва тихомълком и в Европа. Оттам и вирус за прикритие. Някъде четох, че ядрено Тръмп разбива ледници...много се намесихме в природата и ще изчезнем.
12
1
 
16
 
! Отговори
WTF???????? преди 4 години
Всякакви недоучили Калинки дават акъл по Интернет и ТВ-тата. Не им вярвайте. Тези "медици" не са виждали един такъв пациент, бъркат промил и процент и като цяло са ***, но дават акъли на хората. Прочетете инструкциите, които дават "белите" държави към гражданите си и ще направите това, което трябва.
11
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Е тогава за какво е тая паника? Освен финансова криза друго няма да стане.
10
4
 
26
 
! Отговори
За паникьосаните преди 4 години
Вместо да търсите маски, купете си кутия еднократни ръкавици и си ги слагайте на ръцете преди да пътувате в транспорта. Заразяването е по-лесно от ръцете, не от кашлянето наоколо, защото всеки си пипа неволно лицето. Като слезете, смъквате ги внимателно и в най-близкото кошче. Щом се приберете вкъщи, ползвайте не само са...пун, но и спирт за ръцете. Брадатите - обръснете се. Микробите по брадата могат да ви довършат с вторична инфекция покрай вируса. И не се шматкайте излишно, където нямате работа.
9
0
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Децата ни в понеделник на училище направо в казана а депутатите ни 45 дена ваканция.Депутатите са хора, много важни за държавата, за това с цел да се предпазят от смъртоносната болест ще излязат в платена ваканция 45 дни, за която ще получат около 10 хил. лв. на калпак."45 дни ваканция, считано от утре, ще получи Парламентът, заради корона-вируса.Предложението внесе председателката на Народното събрание Цвета Караянчева, по искане на ПП ГЕРБ.
8
0
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Лечно участвала в нищо правенето - няма оборудване, лекарства, протоколи за лечение - медиците бягали, ми що ли
7
0
 
38
 
! Отговори
Lele преди 4 години
За да затвори Тръмп границата значи нещата са извън контрол. Сега за да не всяват паника ще започнат фалшиви статистики и новини. Истината е че вирусът е силно заразен и не може да се спре. Стоите си в къщи хора и чистете яко. Това наистина, без шега.
6
0
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Пълни глупости, щото били подготвени, за тва няма защитни облекла за медиците.
5
0
 
28
 
! Отговори
Случаен преди 4 години
Еийййийй.Щаба какво са тия мерки Хората държави затвориха вие събирате по 250 човека на театър.Вие наред ли сте????????
4
1
 
18
 
! Отговори
Тази преди 4 години
женичка има нужда от командировка до Италия.