Шотландия се отказва от референдума за независимост засега

Причината е разпространението на COVID-19
19 мар 2020 09:19, Ния Христова
9
 Шотландия се отказва от референдума за независимост засега
Снимка: БГНЕС

Шотландското правителство потвърди, че вече не планира да се провежда реферндум за независимост тази година, съобщи БНР. Министърът по конституционни въпроси Майкъл Ръсел заяви, че плановете се отлагат заради пандемията от коронавирус.

Майкъл Ръсел, член на управляващата Шотландска национална партия каза, че отлагането на референдума ще позволи на правителството да се съсредоточи върху справянето със здравната криза. В писмо до британското правителство Ръсел пише, че референдум за независимост няма да бъде проведен тази година и призовава Лондон да наложи подобна пауза в преговорите с ЕС в процеса по Brexit. Другите политически партии подкрепиха решението за отлагане на референдума. 

 
По-рано през седмицата първия министър на Шотландия Никола Стърджън призова активистите от нейната Шотландска национална партия да прекратят кампанията за референдума по време на сегашната криза около COVID-19. 
 
Британският премиер Борис Джонсън изключи възможноста да даде официално разрешение за повеждането на референдума, от каквото Стърджън има нужда за да бъде законен. Много от висшите фигури в Шотландската национална партия са признали в частни разговори, че е много малък шанса референдумът да бъде проведен преди шотландските парламентарни избори следващата година.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


9
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
6
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Не се знае дали няма да ги видим пак в чакалнята *** ЕС с молба в ръка, броейки мухите...
5
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
ааа, значи искаш да внасяш в евробюджета 1 милиард а да присвояваш 4 и на другите като им омръзне да ти плащат да се правиш на велик и стават автоматично предатели ли? ами хайде внасяй в евробюджета 4 милиарда като присвояваш толкова бе ***, или ти си велик и другите са ти длъжни
4
11
 
7
 
! Отговори
Франкофил преди 4 години
ЕС е най-великия политически проект в историята на човечеството!Континентална Европа е центъра на цивилизацията, центъра на света! Пeрфидния албион и тяхната колония САЩ забиха нож в гърба на Европа! Няма да забравим! Няма да простим! Ако англосаксонците се опитат да навредят на нашия съюз - ще им строшим зъбитe! Ще воюваме! ЕС ЗАВИНАГИ.
3
4
 
6
 
! Отговори
Е преди 4 години
Хитри са.
2
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
По-скоро на корона принца...
1
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Дюшеш и дойде короната на баба Бети. Ще закрепи още некоя-друга година агония.