COVID-19 няма да спре глобализацията, но ни потопи в рецесия

Редица предприятия ще бъдат национализирани
23 мар 2020 20:10,
90
COVID-19 няма да спре глобализацията, но ни потопи в рецесия
Снимка: БГНЕС

През изминалата седмица разпространението на коронавируса се превърна в глобална пандемия, която потопи световната икономика в рецесия, пише The Wall Street Journal, цитиран от „Фокус“. Бяха спрени пътуванията, затвориха се граници, стотици милиони хора в Европа са под карантина. Кризата отне трилиони долари от световните фондови пазари, а също така застраши милиони малки предприятия.

Още по темата

Както пише изданието, последващият икономически спад ще предостави нови аргументи за онези, които през последните години говориха за края или забавянето на процеса на глобализация. В разгара на кризата е трудно да се възрази срещу подобни прогнози, но това все пак трябва да се направи, според The Wall Street Journal.

Както пише вестникът, глобализацията няма да приключи след коронавируса: да, нарушенията в пътуванията и търговията няма да се възстановят веднага и редица предприятия ще бъдат национализирани, обаче, следкризисният период ще покаже, че глобализацията е лесна за омраза, удобна за критикуване и невъзможна за спиране.

WSJ отбелязва, че признаците за забавяне на глобализацията са се появили още преди епидемията. Миналата година ръстът на световната търговия беше само 1%. Това до голяма степен се дължеше на търговската война между САЩ и Китай: търговията между двете страни се върна на нивото от 2013 г. В същото време Китай продължава активно да увеличава инвестициите си в чужбина: Латинска Америка, Африка и Близкия Изток. Изданието смята, че епидемията няма да спре тази тенденция: КНР постепенно преодолява кризата и китайското правителство намеква за увеличаване на инвестициите.

Допълнително доказателство е наскоро актуализираното споразумение NAFTA, което демонстрира ангажираността на САЩ към свободната търговия дори при Тръмп. Що се отнася до Европа, шокът от Брекзит, очевидно, послужи като тласък за засилване на интеграцията и увеличаване на обема на взаимните инвестиции. Освен това след вирусната криза се очаква да бъдат отделени допълнителни държавни средства за възстановяване не само в Европа, но и в Латинска Америка, Африка и Югоизточна Азия.

Разбира се, коронавирусът е отрицателен страничен продукт на глобализацията, пише The Wall Street Journal: настоящият мащаб на туризма, търговията и бизнеса прави предотвратяването на пандемията практически невъзможно. В същото време международното сътрудничество може да се превърне в единственото ефективно средство срещу бъдещи епидемии.

Според изданието, рязък спад, причинен от коронавируса, не означава окончателното разпадане на сложната система от вериги за доставки и пазари, изградена през последните няколко десетилетия. Тази система е стабилна, печеливша и трудна за унищожаване. Коронавирусът едва ли ще спре тенденцията, преживяла Голямата депресия, Втората световна война, Студената война и огромен брой други кризи.

Възможно е коронавирусът да сложи началото на нова фаза на глобализация, отбелязва The Wall Street Journal: тя няма да бъде толкова активна, но няма да изпитва такива сурови икономически и идеологически ответни реакции.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


90
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
79
0
 
1
 
! Отговори
Е немаше нужда преди 4 години
от тоя цирк, дето ни разиграват, за да има виновен за кризата
78
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Правилно! Глобализацията няма да спре. Нея винаги я е имало в някаква ктепен. Само че, следва реорганизация. Надявам се, че вече всички ще си имат едно на ум. Глобализацията може и сериозно да вреди. Една търговска "война", и едно вирусче, и света блокира. В Европа много народ ще умре от това вирусче. Ще се влезе в тежък икономически застой. За известен период голяма безработица. Дойде време политиците и икономистите да разберат, че безогледната глобализация е вредна. Всичко трябва да е с мярка!
77
3
 
0
 
! Отговори
SS преди 4 години
До всички форумни философи и клавиатурни революционери! СТАНЕТЕ ПРЕПЪРИ ДОКАТО ОЩЕ МОЖЕТЕ!НАУЧЕТЕ НЕЩО ПОЛЕЗНО КАК ДА ОЦЕЛЯВАТЕ!
76
1
 
7
 
! Отговори
Скептик преди 4 години
Цялата работа беше за опаткване на няколко трилиона долара в САЩ и ЕВРОПА. И покрай туй да ни върнат към 200 000 арийци, да не се перчим с успехи на чужд гръб. На Борисов му увисна ченето. Това са си разходи към 200 милиона година. Плюс за разните медиатори, телефони за корона изповед....
75
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До 74аз съм в мир това, но ако се съди по масовото мрънкане на народа ( което вече със сигурност е народна черта)....не знам какво трябва да се нарече следващото ниво на '''мрънкане'' и кой ще им е виновен
74
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
вируса показа минусите на глобализацията,и невъзможността районите и страните да са автономни,практически всички са зависими и не могат да бъдат самостоятелни,когато се наложи.Единствения плюс и е ,че централизираното производство прави стоките по-евтини
73
1
 
6
 
! Отговори
V преди 4 години
Рцесия има от 2008 г .Просто сметките се правят така че да няма . А сега и гей 20 са замислили нещо.Тия ще обезценяват парите или друга измама ;) Ако сметнете сметките в злато и извадите заемите за генериране на фалшив растеж ,ще видите че сме в рецеесия от 2008 г. Зависи кой прави сметките ;)
72
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До 73Вече има една преживяна депресия. Явно не е толкова страшно. Преживява се. Ко си се стресирал толкова?
71
2
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
ДЕПРЕСИЯ! не рецесия, ако си мислите че до сега живота ви е бил лош след месеци ще ви се струва че ебило пир
70
1
 
9
 
! Отговори
хммм преди 4 години
Сто процента зад това стоят разни Ротшилдовци или Рокфелери които за пореден път сеят зло с цел забогатяване. Ако ви се чете нещо интересно:https://anonybulgaria.wordpress/2013/02/01/%D1%83%D0%B6%D0%B0%D1%81%D1%8A%D1%82-%D0%BD%D0%B0%D1%80%D0%B5%D1%87%D0%B5%D0%BD-%D1%80%D0%BE%D1%82%D1%88%D0%B8%D0%BB%D0%B4/
69
7
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Така е газта може да се помирише.За тая газ плащахме по 7 милиарда годишно.3.5 милиарда повече отколкото реално е струвала.Всяка година Русия ни ограбваше с 3 милиарда.
68
2
 
11
 
! Отговори
Бизнесмен преди 4 години
В бизнеса да взимаш роднини не е работа, аз лично брат ми го изгоних от бизнеса си защото е мърда и нищо не може да прави, а само мрънкаше за повече пари. Сложих си точния човек и всичко тръгна.
67
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До РУССКИЙ ОККУПАНТПак ли си тук мизе$рабъл. Доставя ти удоволствие нещастието на хората. Или това ти е работата- пропаднал комплексар. Окупант си на собствената си мизерия, простотия и злоба. И недей слага руски - обиждаш руснаците. Много ог тях широко скроени и човечни. И говорим за хората, а не политика и държави. А ти си....
66
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Факт!, за куршум не знам, ама с тези лабави нерви скоро ще имаш инфаркт. А после за кой ще си ценен не знам
65
3
 
9
 
! Отговори
Българин преди 4 години
Глобализацията е естествен процес. Наблюдава се и при стадата животни. Но рецесията не е природен процес, а измислен от хората и желанието за материални облаги.
64
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До едиота СтаматГрипът може и да е сезонна, ама короната не е. Сметни сега 800 на ден по 365 и ще разбеш що за върховен *** си.
63
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Вуте, в Перник имате ли вода в 21:00 ч.?
62
9
 
1
 
! Отговори
Факт! преди 4 години
Хехе по ценен съм от теб затова си пусни куршум ако не искаш ще дойда и ще ти го пусна аз бе помвиар смешен.
61
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До ХмВсичко ще бъде и е по-модела Сорос. Малките фирми сега ще фалират и ще ги изкупят големите акули, а милиардите от ЕС ще отидат за големите концерни от Германия, Франция и Италия, те се усетиха и се докараха с десетки пъти повече заразени от ковид.
60
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Хм.И колко полюса ще има според теб? Според мен пак ще са два,единият с парите а другият с ........!