Възможно ли е 100-годишна ваксина да ни предпази от COVID-19?

Ваксината срещу туберколоза може да се окаже полезна срещу вируса
1 апр 2020 21:35, Нели Христова
229
Възможно ли е 100-годишна ваксина да ни предпази от COVID-19?
Снимка: БГНЕС

Възможно ли е една 100-годишна ваксина да ни предпази от COVID-19? Напоследък често се говори за ваксината срещу туберколоза, която може би ще се окаже оръжие срещу коронавируса. Но дали е така?

"Картата на разпространение на COVID-19 в света се припокрива с картата на ваксиналните политики. Страни, отказали се от ваксината срещу туберкулоза (БЦЖ), в момента са в разгара на епидемията и са силно засегнати", казва проф. д-р Любима Деспотова, председател на Българското дружество по продължителни грижи и палиативна медицина пред БНР.

Тя посочи пример с Германия, която публикува карта за развитието на епидемията на цялата територия и на нея изключително подробно е отбелязано разпространението на заболяването.

"Има съществена разлика между бившата Източна Германия и бившата Западна Германия. Източна Германия е до три пъти по-слабо засегната. И отново има съвпадение между масовото прилагане на БЦЖ в Източна Германия и отказа на Германия през 1998 година да се прилага... САЩ никога не са прилагали масово БЦЖ ваксина, същата е ситуацията и с Испания, също тежко засегната. А съседна Португалия ваксинира децата си от раждането до 12-месечна възраст", обяви тя.

"Има още една голяма разлика, която прави впечатление. Това е разликата в използваните ваксинални щамове. Българските, японските, бразилските и руските са твърде подобни един на друг. Това са щамове от стария вид, стабилни десетилетия. Докато използваните в определена степен в Западна Европа са на базата на нови и различни ваксинални щамове", каза още тя.

Според проф. Любима Деспотова много лесно е всеки пациент у нас да разбере дали е ваксиниран.

"България остана единствената страна в света, която поддържа имунизация с реваксинация... Тази ваксина може да се окаже добро решение и тестът манту може да се направи лесно, за да се разбере кой е бил ваксиниран с БЦЖ, а и да се настрои ваксиналната политика на страната, след като епидемията започне да заглъхва. Може да се окаже, че една 100-годишна ваксина отново ще ни помогне", завършва тя.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


229
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
55
2
 
39
 
! Отговори
Сократис преди 4 години
Туберкулозата и Ковид19 почти на 80% се покриват като клиника.Разликата е в заразяването, че при първия случай причинител е туберкулозен бацил, а при втория-вирус.След развитието на болестта, останалото е идентично.БЦЖ ваксината, която се прави след раждане и последващите манту-проби и реимунизации, трайно заличиха туберкулозата.Но ЗАЩО сегашния инспектор доц.Кунчев прекрати манту-пробите и реимунизациите, които задължително се правиха на 11 годишните?Нека да обясни! Сега и децата са под риск!
54
4
 
22
 
! Отговори
11 преди 4 години
До ХмАми инфекцията, тъпан, предизивкана от вируса е точно бактериална след усложненията. Стана ли ти ясно?
53
3
 
12
 
! Отговори
До хм преди 4 години
Ти недей да философстваш,псевдо докторка и недоказана адвокатка,висяща в нета денонощно.Ходи да лекуваш хора,като си толкова отворена,но явно си некадърна и възможностите ти стигат саво да философстваш скрита в мишата си дупка
52
6
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Хмспоред мен единствената връзка може да е ако вируса е изкуствено създаден,като рнк извлек от днк веригата на туберкулозната бактерия,тогава освен грипните симптоми,би трябвало да има и частично туберкулозни симптоми и това ще обясни защо е чувствителен към ваксината за туберкулозата
51
20
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Не притеснявайте, това е само началото.Колкото повече се дърпате по-навътре влиза.Вируса трябва да се преболедува.Ще отнеме поне година.който оцеле, добре, а койте не, да е жив и здрав...........ха-хаНо мизерията която идва ще е по-лоша от виденовата и лукановата зима взети заедно.И на богатите "бизнесмени" няма да им се размине.
50
2
 
43
 
! Отговори
избирател преди 4 години
Ето Ви парадокс!!!Жената застанала с името,титлите авторите си,а един АНОНИМНИК,по долу я праща овчарка....Подчертавам,АНОНИМНИК!!!Аде......!!!
49
19
 
3
 
! Отговори
Хм преди 4 години
Как една ваксина за бактериална инфекция като туберкулозата ще помогне при вирусна не ми е ясно?
48
12
 
6
 
! Отговори
Кон Спирация преди 4 години
един приятел пита, дали бцж помага и за хламидии, щот чудодейно нали-с
47
12
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Забелязва се тенденция за възвеличаване на ваксините и безпрекословно приемане на предстоящото чипиранеБожичко господи, пандемия и унищожаване на икономиката ли трябва, за да стане една ваксина задължителна? Трябва най-обикновен закон. В Германия преди епидемията приеха закон, с който всяко дете и целият персонал на училищата и детските градини са длъжни да са ваксинирани срещу морбили. Ами, нито е имало пандемия от морбили, нито някой сериозно се противопостави на закона.
46
9
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Братята американци разчитам на тях ще но спасят с БЦЖ.
45
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Напълно възможно е.Ако е така най-добре да отменим извънредното положение понеже много хора ся ваксинирани.
44
4
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
"А 5G какво друго причинява"На теб нищо вече не може да причини.......ти си отдавна кауза пердута.
43
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Moже, може би! Само това се пише! Нищо сериозно по темата.
42
12
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Може да се окаже, че една 100-годишна ваксина отново ще ни помогне", завършва тя....А МОЖЕ ДА СЕ ОКАЖЕ ЧЕ СПРЕМ ЛИ ДА ЗАМЪРСЯВАМЕ НЯМА ДА НИ ТРЯБВАТ ВАКСИНИ
41
22
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Страни, отказали се от ваксината срещу туберкулоза (БЦЖ), в момента са в разгара на епидемията и са силно засегнати....НОРМАЛНОТО МИСЛЕНЕ ЗА МАСОВИЯ БЪЛГАРИН - ТО МАЙ ЧЕ ВАКСИНАТА РАБОТИ, ИЛИ МАЙ ЧЕ НЕ ...АЗ СЪМ ПРОФЕСОР ВСЕ ПАК НЕ МЕ ПИТАЙТЕ НИЩО КОНКРЕКТНО. ПО ИЗПИТИТЕ ПРЕПИСВАХ ...АБЕ МАЙ ЧЕ ИМА ВАКСИНА...
40
30
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Картата на разпространение на COVID-19 в света се припокрива с картата на ваксиналните политики.Г-ЖО ХВЪРЛЕТЕ СИ ДИПЛОМАТА И ЗАМИНАВАЙТЕ НА ПАСИЩЕТО...БЪЛГАРИЯ ИМА НУЖДА ОТ ОВЧАРИ
39
2
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Искам всичко това да е само сън, от който като се събудя всичко ще е постарому..
38
23
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Опа... Забелязва се тенденция за възвеличаване на ваксините и безпрекословно приемане на предстоящото чипиране, извинете, ваксиниране исках да кажа след година със супер животоспасяващата чисто новичка ваксина срещу ужасния смъртоносен корона вирус, от който умират по-малко хора от обикновен грип, *** все пак много смъртоносен. И лош. И да не земете да си помислите да не се ваксинирате? Нищо, че вече има двадесетина щама. Кво от това, трябва! За да спасите възрастните.
37
9
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Егати "тъпите" и "лоши" комунисти дето ни ваксинираха едно време та сега не мрем като ***.А тези "умни" и "красиви" демократи мрът като буболеечки след "Райт".
36
11
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Западна Германия е много по-засегната от източна, защото е много по-гъсто заселена, а в самата западна най-многото случаи са концентрирани в трите най-гъсто заселени провинции Северен Рейн-Вестфалия, Бавария и Баден-Вюртенберг. От източните примерно слабо засегнатата Мекленбург-Форпомерн е с в пъти по-малко население, най-големият град е Росток с 200 000 души и населението е разпръснато. Между източна и западна има и много обмен на население от изток но запад, но не само, и много чужденци.