Как един българин остана под карантина... на остров във Филипините

Мартин Маждраков отишъл на Палаван само за седмица
2 апр 2020 18:15, Нели Христова
42
Как един българин остана под карантина... на остров във Филипините
Снимка: БГНЕС

Вече 1,5 млрд. души на Земята живеят в режим на изолация, затворени в апартаментите си. Но един българин се оказва късметлия - карантината го заварва на остров във Филипините, а Мартин Маждраков приема това отшелничество като шанс.

Той се оказва на Палаван - един от общо над 7 600 филипински острова. Според някои престижни класации той е и най-красивият. Мартин Маждраков пристига с намерение да остане една седмица. Но пандемията променя драстично всички планове.

"Още на летището като тръгнах за насам ми казаха, че има вероятност да спрат всички вътрешни полети и повечето чужденци се отказаха и се бяха уплашили, но аз си казах - какво пък толкова сега, това ми е шансът, каквото ми е дошло, това ще видя", казва Маждраков пред БНТ.

Мартин е на острова вече 18 дни. Не е ясно още колко. Планът му е "каквото стане". На острова всички взети проби за COVID -19 са отрицателни. Но мерките са строги. Не може да излезе извън селото, в което се намира.

"Още първия ден, на летището, веднага ми премериха температурата. Имаше медицински екип, военни. Но всички се държаха много любезно. И оттогава започнаха полека лека да затягат мерките. Нямаш право да излизаш на улицата изобщо. Глобите, ако те хванат на улицата, са с равностойност 1000 евро и това за местните са много повече пари отколкото за нас, при положение, че тук заплатите са 60-100 долара", разкава Марти

Българинът е отседнал при испанец, чийто дом е част от верига за споделено настаняване. Успяват да се снабдяват с храна, но казва, че могат да изкарат и месец на ориз.

Мартин два пъти е минавал проверка от въоръжени с автомати постове, при които се мери температурата.

"Аз се намирам на 200 метра навътре в морето, ето там е брегът, може да видите. Трябва да вляза вътре в морето, за да може да имам интернет. Сега в момента е прилив, когато е отлив се възползвам и вземам един стол и компютъра и си работя вътре в морето. Но това няма как да стане сега в момента. Но прилива и отлива всеки ден се премества и каквото дойде утре - това е", казва Маждраков.

Във Филипините с население над 100 милиона, заразените са над 2300, а починалите - 96. Местните хора не са притеснени.

"Хората са усмихнати. И то при положение, че те вече от две седмици, тъй като всички хотели са затворени, няма чужденци, няма никой, те нямат работа от две седмици, нямат и пари, защото те тук живеят малко ден за ден, носят им храна от правителството - основни неща - консерви и ориз, но те не се притесняват, те са усмихнати. По-честни, по-добри, парите не са толкова важни за тях, те гледат да изкарат деня, усмихнати са, по-добри хора са. Не искам да правя такива сравнения, но тук има много положителна енергия", казва Мартин.

Засега Мартин няма възможност, но и не бърза да се прибира. Успява да управлява бизнеса си от там и се радва се на възможността да общува с местните хора.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


42
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
31
1
 
0
 
! Отговори
179 преди 4 години
Сигурно си търси филипинка . Дано намери да изкара пари и да остане жив и здрав.
30
1
 
3
 
! Отговори
До: 30 преди 4 години
До До: 30аз съм там от преди WHO да обяви дори, че това е пандемия, пък камоли предупрежденията от здравни и официални власти. Защо си толкова злобен? Яд ли те е? Как може таква озверялост към твой брат?
29
2
 
3
 
! Отговори
Само питам.. преди 4 години
Като е от IT сектора, защо не си е взел за 100 -200 долара малка соларна клетка + усилвател на интернет сигнала -да ги върже за две стари гуми (като голяма шамандура) и котва (въже с камък) и нито прилив нито отлив ще му влияят .. ще си получава сигнала денонощно (тоест докато има батерията power)..Ша чакал отлива и после ми бил от IT бранша... -пълна липса на въображение - сигурно коди софтуер за четки за зъби..?!
28
4
 
5
 
! Отговори
До: 27 преди 4 години
Ако ще на Миньорските острови да си бил, хич не ни вълнува. Всеки, който е отишъл на другия край на Света (където и да е това) след предупреждения от здравни и официални власти, трябва да си носи последствията. Никое министерство не ти е длъжно да ти организира завръщане.
27
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
ах... и живях там 1 година ,, знам какво говоря
26
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Или в превода се объркали или Марти не е в час ...преди 30 дни се върнах от филипините и заплатите са по 200-300-400 $ а не по 60$ ...ама думат си хората -------""""""Глобите, ако те хванат на улицата, са с равностойност 1000 евро и това за местните са много повече пари отколкото за нас, при положение, че тук заплатите са 60-100 долара", разкава Марти""""
25
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Аз бях на Азорските о-ви 2 седмици и ме въртяха от остров на остров. смениха ми около 15 полета и направиха невъзможното да ме приберат в България. Компаниите и моята мотивация да се прибера при семейството си при затворен Шенген. Никой не ми помогна, нито МВнР, нито правителство, нито посолството пожелаха. Всичко е баламостване по телевизията. Ако някой репортер се интересува от историята ми, нека се свърже на общия ми имейл hackera93***gmail, след като се уверя че всичко е окей, ще сменим
24
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
И аз бих отишла на почивка някъде ..
23
10
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Е такива сульовци разнасят заразата. От поне месец беше ясно че нещата отиват към пандемия, ама той ще си лети че да не му пропадне билета...а ако се беше заразил по летищата, колко местни щеше да зарази? Че и тръгнал да ае хвали, ***!
22
2
 
16
 
! Отговори
До 10 преди 4 години
Къщата в която е отседнал е на плажа. Около него няма нищо друго освен един пуст плаж. Никой не го преследва като излиза към плажа. Не му трябва да му пращат самолет. Иска само един палет уиски. Лично го познавам и знам информацията от първо лице.
21
6
 
3
 
! Отговори
Loyko преди 4 години
Нашия *** е кара по български,независимо,че е попаднал в Палауан,най доброто място за почивка във Филипините.Има Палауан ...и Палауан.Като чета какво споделя нашенеца,ми става ясно всичко. Хваща дикиш само пред тези дето не са виждали всичко това на Lux ниво и никога не са били там.Като курорт е нещо което дори не можем да си го преставим. Приказка..
20
2
 
6
 
! Отговори
Бунгар преди 4 години
Пак много разбирачи...Палауан и Боракай са едни невероятни места във Филипините.Невероятни острови,море,корали,плажове,ресорти затворени комплекси,морска жива храна по пазарите.Харесваш си каквото искаш от пазара и срещу 10 долара си харесваш ресторант и ти е приготвят по твой вкус и ти е сервират.Говорим за омари,снежни раци,тигрови скариди,риби и всичко е живо на пазара.Това не сме го и сънували.Излезеш ли от скъпите резорти си е чисти Филипини..като за българи,както е отседнал господина.
19
7
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
***, наричащ се сам ,,К,вото дойде,,!?!? И то във време, в което светът се разпада на съставните си части. И ние всички в купом четем простотиите му.Остава да бъдат похарчени държавни пари, за да си го приберем - безценния български гражданин, хукнал на майната си................
18
6
 
14
 
! Отговори
усмихнати преди 4 години
Убийства на 100 хиляди човека:Филипините: 9.4България: 1.8По-добре да живея сред "намръщени" българи
17
6
 
9
 
! Отговори
Ганя преди 4 години
До 16Айде бе, егати скуката. Че то ако още от закуска не оплюеш правителството, после съседите и накрая тъщата- то това живот ли е ?
16
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Пак добре,че не е на Папуа.Там има много канибали!
15
10
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Е как пък никой не погледна най- важното . Хората са много по зле от нас, но усмихнати, не критикарстват , не се оплакват като нас.. Пазят си се, обичат се, и просто се радват на живота. Е, толкова ли е трудно да го правим и ние тук
14
1
 
10
 
! Отговори
Технолог преди 4 години
До 1Като се има предвид опаднолоста и мизерията за която говориш, сигурно големият ти технологичен проект е тухлена-външна тоалетна до сламена колиба... ***!
13
9
 
11
 
! Отговори
az преди 4 години
Посред кризата тръгнал. От разказът малко на клошар мяза.
12
9
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
И този лъже !Заплата от 60-100 долара може ,ама на седмица!Минималната заплата във Филипините е 300долара и държавата от няколко години подред е сред 6-те най-бързо развиващите се икономики в света със 6-7%годишно увеличение на БВП!