Ще има ли скок на цените на родните зеленчуци в хипермаркетите?

Градинар: Едва ли, хората виждат цените по пазарите
14 апр 2020 23:00, Анисия Иванова
116
Ще има ли скок на цените на родните зеленчуци в хипермаркетите?
Снимка: БГНЕС

Едва ли ще се стигне до повишаване на цените и едва ли нещо ще липсва в търговските вериги, като се въведе задължението 50% от пресните плодове и зеленчуци да са български. Това каза Мариана Милтенова от Национално сдружение на градинарите пред БНР.

По думите ѝ е имало манипулативни твърдения от страна на веригите магазини, че цените ще се повишат, но "хората виждат цените на българските плодове и зеленчуци по пазарите и разбират, че това не е вярно".

Вчера правителството задължи търговските вериги да предлагат хранителни продукти от местни (регионални) производители в обектите им. Това стана с постановление, гласувано на извънредно заседание на кабинета.

Още по темата

Тя изтъкна, че за да може да се осигури достатъчно количество от пресните плодове и зеленчуци, тези хипермаркетни вериги е необходимо да започнат да сключват договори с българските производители, за да може да се гарантира тяхната продукция:

"Никой не произвежда продукция, без да има някаква гаранция за пазара си, защото става дума за свежа продукция, която трябва да се реализира", обясни тя.

Милтенова изрази очакване веднага да започнат такива разговори между производителите и търговските вериги.

Според нея в постановлението на Министерския съвет не са уточнени нито проценти, нито площи, нито съотношението на предлаганата продукция.

Според нея това дава възможност за тълкуване по различен начин. "Трябваше да има посочен процент, според мен трябваше да бъде 50% общо - като се направи анализ и съответните уточнения дали ще бъдат 30-50% за различните стокови групи", смята тя.

По думите й голяма част от производителите на плодове и зеленчуци разполагат със сертификати, които всяка година се увеличават и се изискват от търговските вериги. Тъй като не всички производители имат, тя изрази надежда за преговори с веригите и за сертификатите.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


116
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
96
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Че те и в момента цените са си високи. Да не говорим, че българската стока не може да докара количество, че да се бори за ниска цена. Ще си има едни щандове с високи цени, а до тях - турски, македонски, полски и т.н. плодове и зеленчуци.
95
3
 
17
 
! Отговори
1 преди 4 години
Сменете заглавието на статията,с ново,заглавие, "КОГА Е НЯМАЛО УВЕЛИЧЕНИЕ НА ЦЕНИ ,ПРЕДИ ГОЛЯМ ПРАЗНИК".
94
3
 
11
 
! Отговори
Проблемът преди 4 години
Проблемът с качеството и контрола,не е на търговските вериги, а на държавата на Тиквата.Фаворитите от БГ, ще спечелят,Боко и сие също,а ние ще духаме супата.Направо е жалко и гнусно,като виждаш,как без срам и съвест,нагло и безпардонно крадат,лобират и дерибействат над нещастният народ,а той.... одобрява това.Цените ще скочат несъмнено.
93
2
 
14
 
! Отговори
симеонов преди 4 години
когато аз бях дете , домати и чушки се ядяха само през лятото , към края на юни. Тогава ставаха първите зеленчуци на полето. Учениците ходехме на бригади да ги берем и сортираме: хубавите за износ, останалите за вътрешен пазар. Хладилни вагони и към братятата от СИВ. А , който искаше домати зимата , на Стамболийски имаше "специален" магазин , където цените бяха високи , но и качеството добро и асортимента голями. За болните и бебетата от там се купуваше.
92
7
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Тук един приятел ми разказва, как нашия производител ВСЕКИ ДЕН ПРЪСКА С ХИМИКАЛИ своята продукция. Въпреки това, все още се намира български зеленчук, който може да се яде. Обаче от Полша (!) ни набутват пластмасови домати. Сякаш не ние а някой друг изнасяхме домати, краставици, ябълки и всичко останало по цяла Европа преди години. Контрола върху безопасността на храните е нулев, това са фактите. Ядем само ***, които ни продават веригите, защото искат минимум тройна печалба.
91
7
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Грешка, исках да кажа не в Хита а в Лидъл. Иначе и Била и Кауфланд (Кауфланд предимно вредни турски зеленчуци продават) - навсякъде с лупа трябва човек да търси качествена стока.
90
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Хипермаркетите продават предимно ***. В момента, в който някой от тях престане да бъде собственост на опитни немски компании и собственика стане българска фирма (най-често на някакви мутри) започват простотиите. Хит Хипермаркет някога беше еталон за хубави стоки, а след това вече може да се нарече Палма Хепермаркет, понеже всичко, което продават е с палмово масло. Същите са и останалите. Продават отровни турски зеленчуци с химически вкус. единствено от време на време в Хита има ядливи.
89
2
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Преди два дни в Била: пресни картофи, произход Франция - 1.34 лв.; пресни картофи произход България - 4.00 лв.
88
4
 
14
 
! Отговори
марица преди 4 години
В детството ми 1 кг. домати в разгара на лятото струваше и по 1 /една/ стотинка. Вкусни, узрели, здравословни. Сега ядем нещо, като нищо, пластмасови домати и други зеленчуци. Достатъчно субсидии получават заетите в земеделието и се чудя защо и малкото, което ни предлагат е НЕвкусно и НЕздравословно!
87
5
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До R ,сега изобщо пък няма автобуси,не знам какво си преживял,но домати ,краставици,бяха с цени 6 стотинки за килограм,каквито и субсидии,да дават на селскостопанските производители,те правят каквото си поискат,и не случайно ЕЛИН ПЕЛИН пише,селянина е жив дявол.
86
7
 
10
 
! Отговори
до к.103 преди 4 години
Не съм съгласен, че всички турски зеленчуци са пълни с пестициди, защото турците изнасят за Европа, а там изискванията са железни и такъв зеленчук няма да приемат. Нас ни третират като втора ръка държава и хора независимо че Боце се смята за голям политик и ортак на Султана и затова правят опити да ни "прекарат". Друг път ще си помислят дали да правят такъв износ. На нас ни пробутват и калпави стоки, но вече и това не минава. За Европа произвеждат висококачествени френски и немски леки коли.
85
6
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Пазарът решава всичкТурските зеленчуци са пълни с пестициди,а България е назад,защото субсидии получават само две мутренски фирми в северна и южна България,но не и останалите селски стопани и дребните производители!Мои познати,младо семейство затова се отказаха от животновъдствоСъщо,субсидиите за българското селско стопанство са по-ниски от тези в другите европейски държави и това ни поставя в крайно неизгодно положение и убива селските стопани в България,няма и равна конкуренция на пазара
84
6
 
8
 
! Отговори
PlantsVs.Zombies преди 4 години
В парламента се чудят какво да измислят срещу неминуемото нападение с развалени домати, което ги очаква много скоро.
83
7
 
9
 
! Отговори
Пазарът решава всичк преди 4 години
Пазарът решава всичко: нискокачествени скъпи зеленчуци и грозде няма да се купуват, а само качествени такива. Иначе внос от чужбина, включително такъв от съседите: Турция, Гърция, Румъния, Северна Македония, та и от Италия, Испания, Франция.Кой купува скъпите лоши трайни салами и луканки? Премиерът, Танева, Шкембе войвода и сие не разбраха, че с административни мерки няма да стане. Това яко мирише на социализъм. Та почти цялата обработваема земя е заета с пшеница, царевица и слънчоглед!
82
8
 
12
 
! Отговори
R преди 4 години
До ХА-ХА-ХА !!!Ти не ми обяснявай как е било през социализма. Преживял съм го и знам какво беше. Преживял съм и опашките и бутането и стоенето на 1 крак в автобуса, трамвая или тролея. Има неща, които бяха по добре, но това сега не е демокрацията, за която партииния дом даде фира. Стана държава на ДС. Демокрацията все още е мечта...
81
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Сливенската перла е тимаджийка. много и дреме за някакви си презрени дребни производители...
80
12
 
2
 
! Отговори
Смехурко преди 4 години
"Ще има ли скок на цените на родните зеленчуци в хипермаркетите?"Не.
79
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Димна завеса му се вика на това.
78
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Fax from KazanТам почти всичко е със завишени цени. А във Ф-ко пък доматите често са толкова разпльокани, че и за консерва не стават.
77
2
 
7
 
! Отговори
тома неверни преди 4 години
В случая съм съгласен с твърденията на представителите на веригите,че "сливенската перла" се опитва да нагуши определени големи производители(дребните кучета ги яли).Ако мислеха за народа,защо при лицензирането на веригите,не е въведено изискване за български стоки???Шмети капели,мислели за нас-мислят ,верно,ама за задниците ни,и то да ги сексят