Китай този път няма да може да спаси световната икономика

Експерти посочват причините защо това няма да се случи
16 апр 2020 20:06, Елка Василева
108
Китай този път няма да може да спаси световната икономика
Снимка: архив, БГНЕС

Този път Китай няма да може да спаси световната икономика за разлика от кризата преди 12 години, пише германският в. "Ханделсблат".

Тогава Пекин задвижи отново собствената си икономика с огромен пакет стимули за 500 млрд. долара, което се равняваше на 13 процента от тогавашния брутен вътрешен продукт (БВП) на страната.

Растящото търсене от китайския пазар пък помогна на другите страни в света да се възстановят от финансовата криза.

Тогава Китай оказа огромна помощ за възстановяването на световната икономика. Този път обаче няма да може да поеме ролята на двигател на растежа, посочва Ханс Гюнтер Хилперт, ръководител на експертната група за Азия в берлинската фондация "Икономика и политика".

Причините за тази прогноза са многобройни и една от тях е високата безработица. Утре Китай ще обяви данни за БВП и безработицата през първото тримесечие. Очаква се те да покажат първото свиване на икономиката, откакто започват да се правят тримесечните доклади през 1992 година и увеличаване на безработните.

Още по темата

През февруари безработицата се повиши до 6,2 процента, което е много висока стойност за Китай, а реалните цифри вероятно са много по-високи, тъй като статистиката не включва задълбочено отчитане на 293 милиона мигриращи работници.

Вероятно поне 10 процента от тези 293 милиона, а и повече, са загубили работата си заради последиците от COVID-19 за сектора на услугите", отбелязва Майкъл Петис, професор по финанси от Пекинския университет. Той оценява безработицата на поне два пъти по-висока от обявеното от правителството, а това означава близо 60 милиона безработни във втората по големина световна икономика.

Високата безработица се отразява на потреблението, което според Петис тази година няма да успее да се възстанови, тъй като хората трайно ще предпочитат да спестяват повече и да харчат по-малко.

Експертите са единодушни, че не може да се очаква пакет от стимулиращи мерки, подобно на обявения през 2008 година.

Китайското правителство увеличи разходите си, но в много по-малка степен отколкото през 2008-а, посочва експерт от банка UBS.

През изминалите месеци Китай въведе различни мерки в подкрепа на икономиката си. Компаниите получиха данъчни облекчения и трябваше да плащат само част от социалните осигуровки. Държавните банки имат повече ликвидност, за да могат да отпускат кредити на бизнеса. Отскоро местните правителства започнаха и да раздават пари кеш на гражданите, за да активизират потреблението.

Въпреки това тези действия не изглеждат добре планирани и обмислени. В социалните мрежи хората споделят, че използват раздадените им пари най-вече за хранителни стоки и цигари.

Никой не иска да се ангажира с по-големи покупки. Показателно е, че само през февруари продажбите на автомобили са се сринали с 80 процента, а през март - с 40 процента.

Правителството като цяло се въздържа да стимулира по-мащабно икономиката заради високия държавен дълг. Институтът за международни финанси оценява общата задлъжнялост на Китай на 310 процента от БВП, което оставя на правителството малко пространство за действие.

По време на финансовата криза задлъжнялостта бе много по-малка.

Сред другите фактори, които спъват активността на властите, е паричната политика. Паричната политика на страна, която не иска да освободи валутата си за пазарните принципи, е ограничена от валутните резерви, отбелязва "Ханделсблат".

Между 2008 и 2011 година валутните резерви на Китай нарастваха с 16 процента годишно. От 2016 г. обаче показателят е в стагнация и не се очаква да се повиши, според Петис.

Китай също така трябва да внимава банките в крайна сметка да не се окажат претоварени с твърде много лоши кредити. Това е проблем на финансовата стабилност, който Пекин едва сега започва да овладява.

Освен това е момента положението е напрегнато в цял свят. Свитите търсене и предлагане на дават основание за засилване на производството и поради тази причина пакет от фискални стимули би бил безсмислен, допълва Хилперт.

Китайската икономика е зависима от авансовите плащания, най-вече в електрониката и автомобилостроенето. Голяма част от тях идват от Швейцария или Германия, а доставките за тези страни засега са спрени, отбелязва експертът. /БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


108
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
87
2
 
3
 
! Отговори
Handel преди 4 години
През последните години месечната заплата на квалифициран китайски работник в средно голям град (само 3-4 милиона:-)) се счита за доста добра ако е от порядъка на 700-800 долара на месец; в Government Motors (така в Щатите вече наричат GM след като Обонго буквално ги подари на автомбилните профсъюзи квалифициран работник с бонуси и придобивки получава 140,000 долара годишно. При такава разлика в заплатите трябва да минат много десетилетия преди западняците да се отдръпнат.
86
6
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
87, Handel, ако Запада си отдръпне заводите в чайникленд, и затегне силно индустриалния шпионаж от оризниците (почне да ги осъжда на по 50-60 години затвор), последните са сгънали сергията за 0 време. Чайникленд е НУЛА без Запада, Н У Л А!
85
6
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
82, ааа? Фалирахте ли САЩ вече дребни копейаджийски душици? Още от времената на кумира си сифилистика ленин я фалирате. До къде стигнахте жалкарчета, живо ме интересува?И да ти кажа, императрица жужана преди 2 седмици се молеше да му махаме снакциите. Гледай боярищная да не фалира преди Америка, хаха!
84
7
 
9
 
! Отговори
az преди 4 години
Китай трябва да плаща репарации на света, не трябваше да укрива заразата виновни са и то много.
83
8
 
6
 
! Отговори
Handel преди 4 години
Това, което не се взема предвид за Китай е огромната вътрешна задлъжнялост, която нищо чудно и самите китайци да не значт колко точно е. По косвени данни оценлата на общия дълг на Китай - вътрешен и външен, е 40,54% от БВП.
82
4
 
4
 
! Отговори
Handel преди 4 години
"ръководител на експертната група за Азия в берлинската фондация "Икономика и политика"Въпросната "фондация" даже Google не можа да я намери на английски. Толкова по въпроса има ли някакъв авторитет. Просто поредния тръгнал да подскача и вика "И аз! И аз! И аз! "
81
6
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Упс, гледал съм за Русия. За Китай е 17% от БВП общата задлъжнялост. 8% е на Русия ;)
80
7
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Общата задлъжнялост на Китай към днешна дата НЕ Е 310% от БВП на страната, а 8% от БВП на страната ;)))Това е по официални данни на The Economist - Изцяло "демократичен" евроатлантически източник. Проверих данните точно преди да пиша тук и ме наби на смях колко *** евроатлантически мекерета имаме да пишат тука ;)))На човек с Китай се пада по около 1000 долара, докато в САЩ са по около 50 000...
79
7
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Китай пък кога е спасил каквото и да е? Комунизма също.
78
14
 
10
 
! Отговори
преди 4 години
Общата задлъжнялост на Китай е 310% от БВП. Ако западните страни не им дават повече технологии на готово, не ги финансират и си изтеглят производствата, Китай ще с бъде сринат, и там ще избухне гражданска война защото ще умират от глад. Жалка държава взела се много на сериозно.
77
11
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Световно известните български икономически анализатори решиха Китай НЕ!Много са ми смешни когато се опитват да пикаят като слона, ама все мокри излизат. Три десетилетия България взе полагащото и се място в третия свят (първа афро-европейска държава). Един чесън не могат да отгледат, ама Китай това, Китай онова!
76
10
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Световно известните български икономически ***-изатори решиха Китай НЕ!Много са ми смешни когато се опитват да пикаят като слона, ама все мокри излизат. Три десетилетия България взе полагащото и се място в третия свят (първа афро-европейска държава). Един чесън не могат да отгледат, ама Китай това, Китай онова!
75
13
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
САЩ създадоха китай и те ще го върнат на мястото, което заслужава.
74
6
 
3
 
! Отговори
ovi преди 4 години
но ще обогати своята...купи си американския пазар, ся купува и транспорта( боинг...) и така.... ще има всичко.
73
6
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Какво е това възстановяване с парите на данъкоплатците?Взимат от трудещите се и ги дават на големите корпоративни ***, които ем държат огромен дял от пазара, ем данъци не плащат.Китай, САЩ, ЕС ....цоциализъма свършва като изхарчи чуждите пари, стара, но вярна максима.
72
3
 
2
 
! Отговори
българин преди 4 години
до " ***" Пак казвам. Ника ти приляга! Написах 25 месеца. Нашият набор ни задържаха 29 дни.Та за това написах 25 месеца. Къде и как разбра за 3 месеца "задръжка" Не разбрах и недоумявам !-:) Ама карай ....
71
3
 
2
 
! Отговори
българин преди 4 години
в Стара Загора бе "***" Ама тоя ник ти приляга Честно.В поделение 42550. Водехме си тактическите занятия на3 те могили край Стара Загора. -:) Едва ли си чувал. Нещо друго? И не ме изкарвай "грубиянин" Каквото повикало такова се обадило! -;) В човека има всичко.Зависи кой какво иска да излезе от него в даден момент!
70
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ми тя Икономиката е "умряла ***"
69
8
 
3
 
! Отговори
fact преди 4 години
*** то не е и нужно.Утре почва войната с китай.
68
5
 
2
 
! Отговори
Тъпомер преди 4 години
българин,като ти чета простотийте,ми става жал за сегашното поколение,мл, сержант и къде кара школото бре,и се служеше 24мс.+3мс..