Китай този път няма да може да спаси световната икономика

Експерти посочват причините защо това няма да се случи
16 апр 2020 20:06, Елка Василева
108
Китай този път няма да може да спаси световната икономика
Снимка: архив, БГНЕС

Този път Китай няма да може да спаси световната икономика за разлика от кризата преди 12 години, пише германският в. "Ханделсблат".

Тогава Пекин задвижи отново собствената си икономика с огромен пакет стимули за 500 млрд. долара, което се равняваше на 13 процента от тогавашния брутен вътрешен продукт (БВП) на страната.

Растящото търсене от китайския пазар пък помогна на другите страни в света да се възстановят от финансовата криза.

Тогава Китай оказа огромна помощ за възстановяването на световната икономика. Този път обаче няма да може да поеме ролята на двигател на растежа, посочва Ханс Гюнтер Хилперт, ръководител на експертната група за Азия в берлинската фондация "Икономика и политика".

Причините за тази прогноза са многобройни и една от тях е високата безработица. Утре Китай ще обяви данни за БВП и безработицата през първото тримесечие. Очаква се те да покажат първото свиване на икономиката, откакто започват да се правят тримесечните доклади през 1992 година и увеличаване на безработните.

Още по темата

През февруари безработицата се повиши до 6,2 процента, което е много висока стойност за Китай, а реалните цифри вероятно са много по-високи, тъй като статистиката не включва задълбочено отчитане на 293 милиона мигриращи работници.

Вероятно поне 10 процента от тези 293 милиона, а и повече, са загубили работата си заради последиците от COVID-19 за сектора на услугите", отбелязва Майкъл Петис, професор по финанси от Пекинския университет. Той оценява безработицата на поне два пъти по-висока от обявеното от правителството, а това означава близо 60 милиона безработни във втората по големина световна икономика.

Високата безработица се отразява на потреблението, което според Петис тази година няма да успее да се възстанови, тъй като хората трайно ще предпочитат да спестяват повече и да харчат по-малко.

Експертите са единодушни, че не може да се очаква пакет от стимулиращи мерки, подобно на обявения през 2008 година.

Китайското правителство увеличи разходите си, но в много по-малка степен отколкото през 2008-а, посочва експерт от банка UBS.

През изминалите месеци Китай въведе различни мерки в подкрепа на икономиката си. Компаниите получиха данъчни облекчения и трябваше да плащат само част от социалните осигуровки. Държавните банки имат повече ликвидност, за да могат да отпускат кредити на бизнеса. Отскоро местните правителства започнаха и да раздават пари кеш на гражданите, за да активизират потреблението.

Въпреки това тези действия не изглеждат добре планирани и обмислени. В социалните мрежи хората споделят, че използват раздадените им пари най-вече за хранителни стоки и цигари.

Никой не иска да се ангажира с по-големи покупки. Показателно е, че само през февруари продажбите на автомобили са се сринали с 80 процента, а през март - с 40 процента.

Правителството като цяло се въздържа да стимулира по-мащабно икономиката заради високия държавен дълг. Институтът за международни финанси оценява общата задлъжнялост на Китай на 310 процента от БВП, което оставя на правителството малко пространство за действие.

По време на финансовата криза задлъжнялостта бе много по-малка.

Сред другите фактори, които спъват активността на властите, е паричната политика. Паричната политика на страна, която не иска да освободи валутата си за пазарните принципи, е ограничена от валутните резерви, отбелязва "Ханделсблат".

Между 2008 и 2011 година валутните резерви на Китай нарастваха с 16 процента годишно. От 2016 г. обаче показателят е в стагнация и не се очаква да се повиши, според Петис.

Китай също така трябва да внимава банките в крайна сметка да не се окажат претоварени с твърде много лоши кредити. Това е проблем на финансовата стабилност, който Пекин едва сега започва да овладява.

Освен това е момента положението е напрегнато в цял свят. Свитите търсене и предлагане на дават основание за засилване на производството и поради тази причина пакет от фискални стимули би бил безсмислен, допълва Хилперт.

Китайската икономика е зависима от авансовите плащания, най-вече в електрониката и автомобилостроенето. Голяма част от тях идват от Швейцария или Германия, а доставките за тези страни засега са спрени, отбелязва експертът. /БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


108
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
47
9
 
6
 
! Отговори
въпрос преди 4 години
До 46 АнонименТрябва да накажат не Китай защото той е потърпевшия от тази биологична атака а този или тези който са пуснал вируса в китайския град Ухан. А кой има интерес да се срине Китай ?
46
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен 44Да де точно за това става въпрос,за ваксина защото който пръв я открие ще напълни джобовете. Та в тоя ред на мисли тия нашите защо дума не обелват за това което показаха по канал 1? Наши учени са открили молекула която въздейства на вируса обаче им трябват пари за по нататъшни изследвания и понеже нашите не им обръщат внимание те се обърнали към САЩ и след предварителни тестове в международни лаборатории почнали преговори да купят разработката.
45
6
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Защото СЗО се управлява от Гейтс а той участва в разработката на ваксуна и иска да прилапа пари.
44
4
 
5
 
! Отговори
Китайска ваксина преди 4 години
Китайската ваксина и тя, ако има се получи успешна като вируса, ще е супер.Само, дето аз не бих се ваксинирал с нея, те да се ваксинират първо и ако не даде странични ефекти, тогава мога и да си помисля.
43
8
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Абе те да не мислят как Китай може да спаси световната икономика а да мислят как да накажат Китай за това което причини на света и световната икономика. Или на финала Китай ще каже едно ,,извинявйте'' както направи ЕС с Италия и всичко ще е ОК.
42
7
 
6
 
! Отговори
помнещ преди 4 години
До 32Браво пич! Един смислен въпрос! То младите щом видят написаното Че е против Америка И веднага минусите без да мислят уви!-:) Та Китай е един ОГРОМЕН ПРОИЗВОДИТЕЛ И ПАЗАР НА СТОКИ! Гледал си Американски филми! Лъскави и огромни офиси и цъка ,цъка на компа,Без да се е изпотил или Ти самият да виждаш някаква "стока"в "офиса" ?И БИНГО печалба?! Китай е производител! А Америка продавач на ЧУЖДА СТОКА ВЗЕМАЙКИ СИ ПЕЧАЛБАТА НА ЧУЖДА СТОКА С НАДЦЕНКИ И КОМИСИОННА! Разбра ли сега "икономиката" И?
41
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Китай както и всички други големи се стреми да изработи ваксина , защото при налична добра такава това са милиарди -всичко е за пари .Тръмп е прав ако СЗО е знаела за проблема , защо не го предотврати преди да стане толкова мащабен и аз бих й спрял финансирането
40
7
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ами как да възстанови световната икономика, като той себе си едва ще възстанови след загубата на едни 15-20 милиона активни граждани. Въпреки че 15-20 милиона за Китай е капка в морето от хора но това ще ги върне години назад.
39
5
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Англичаните не ги виждам тотална деиндусттиализация и загуба на способност да произвеждат каквото и да било.Университетите им силни само във финансовите специалности право и психология.Никакви технически училища и тн.Единствено немците и от много малки части французите могат да възстановят или имат в момента индустрия.Времето на Бритиш Лейлънд и големите корабосттоителници отдавна е приключило.
38
8
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
В купения днес бг от американския блумбърг остава и да си признаят че китайците ги биха по всичко.
37
12
 
7
 
! Отговори
не става с лежане преди 4 години
Китай народа се труди,и са задоволени,а запада чака на готово,е не става така,и вируса който пуснаха от за-пада се обърна срещу тях.За туй Китай ще е номер 1.Работата му е майката,а не в технологии от пластмаса и бакелити и коли тровещи планетата
36
4
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Тогава Китай оказа огромна помощ за възстановяването на световната икономика. Този път обаче..., Китай утрепа окончателно световната икономика за което ще бъде наказан с отнемане на ишлемето и връщането му в държавите майки или в трети държави които не лъжат като китайските комунисти.
35
6
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До 37 " Прилепа"! Внимавай " прилепа" Теб самият да не изяде!-:)
34
9
 
10
 
! Отговори
Прилепа преди 4 години
Да си ядат прилепите и да не се занимават с нормалните хора. Да си ядат кучета и котки, каквото си искат и да си стоят там, повече никакви китайци по другите държави, да си стоят в Китай да си произвеждат и ядат нещата, никой да не занимават. Вярно поне този вирус им се получи оригинално, от повечето неща дето правят нищо не става, ***, да си ги ползват! Със здраве!
33
6
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Тео,Китай има производство, но основните му консуматори (от които идват и големите кинти + ноу хау) са САЩ и ЕС.
32
12
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Китайците повече нищо да не правят, че не е добре. Поне вирусът, дето направиха последно им се получи добре. Сега повече нищо да не правят, бойкот на стоките им, каквото си произведат, те да си го ползват.
31
6
 
8
 
! Отговори
sopol преди 4 години
най големият удар е по китай, сащ, ес и британия си печатат парите, те ще бъдат налети само към техните си производители, за да намалят безработицата. Китай ще произвежда за марсианците. Тръмпи печели нов мандат
30
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Откъде ли се вземат всички тези заеми на световно ниво? Кой има пари, или кой печата пари. Това е вашият труд, ГЛУ ПЦИ!
29
5
 
9
 
! Отговори
sopol преди 4 години
безработица в китай, следва майдан в пекин, финансиран с парите за СЗО, бухаха
28
2
 
15
 
! Отговори
Тео преди 4 години
Ерата на глобализма свърши ... от тук нататък няма да се разчита, особено във фармацефтиката, на чужди продукти. Това не е добра новина за Китай, но пък те имат такова производство, че могат с добра инфраструктура да захранват и съседни държави. Не мисля, че от организации като СЗО има въобще някакъв смисъл, за това е и резонно и САЩ да се откажат. Очаквам и с ООН да се случи същото, но в близките десетилетия. Просто се превърна в оръжие на част от силните срещу останалия свят.