За и против постоянното носене на медицински маски

Предпазват ли ни от COVID-19?
16 апр 2020 10:09, Нели Христова
82
За и против постоянното носене на медицински маски
Снимка: БГНЕС

Да носим маска навън или не? Това е въпрос, който много хора по света си задавт. От Световната здравна организация бяха категорични, че медицинските маски са нужни на здравните работници. Но различните държави дават различни съвети, що се отнася до предпазните средства, съобщава BBC. Някои страни, сред които и България, ги обявиха за задължителни. Други призоваха хората да сами да си изработят маски, но СЗО не е сигурно, че те работят срещу коронавируса. Трети не настояват да криете лицето си, когато излизате навън.

Но какво казва науката по въпроса?

Според докладите на СЗО, здравите хора не бива да носят маски. Причините са следните - няма доказателства, че маските предпазват от разпространяване на заразата. Всъщност, вирусът може да попадне върху самото предпазно средство, а след това да се заразим при свалянето й или ако я докоснем и след това докоснем лицето си.

Маските също така дават фалшиво чуство за сигурност - те те карат да се чувстваш по-предпазен, отколкото всъщност си. Понякога водят и до това по-рядко да си мием ръцете. Също така, носейки маска, по-рядко пазим дистанция от хората, тъй като си мислим, че тя ще ни предпази. А ако прекалено много хора започнат да купуват маски, то няма да останат достатъчно за медиците.

Кой трябва да носи маска?

Разбира се - всички здравни работници по света. Маските трябва с приоритет да стигат до тях, за да могат да се грижат за болните хора.

Според препоръките на лекарите по света, ние трябва да носим маски ако живеем с някой, който е болен от COVID-19. Но трябва да сме сигурни, че ги носим правилно и ги сваляме по безопасен начин.

И все пак, много държави по света, като Словакия и Чехия, направиха излизането без маска на обществени места наказуемо. В Китай пък, носенето на маска е по-скоро като част от психологията на обществото.  Целта на това е обяснима - става въпрос за това не да се предпазим ние, а за да предпазим другите от себе си. Тази теория също е подкрепена от някои учени.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


82
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
51
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Изобщо няма смисъл да се коментира тая тема. Маските предпазват околните от твоите плюнки когато говориш, защото без да днаеш и без да предполагаш те отиват на 3-4 метра далечина. Ако кашляш с отворена уста разстоянието става двойно. Така че смисълът им е да предпазиш другите хора а не себе си.
50
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ами извода от статията е следния : ако си медик - маската помага, ако не си медик - маската не помага (явно докато учат медиците се активира тайна функция, че маската помага, докато при обикновените хора тази функция не се активира).
49
1
 
4
 
! Отговори
Котки преди 4 години
До 49 Анонимен,Това просто не е вярно. Асимпотоматичните заразени също разнасят вируса. Не колкото тези със симптоми, защото не кашлят, но все пак го разпространяват. Ако ще разпространяваш дезинформация поне цитирай достоверни източници.
48
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Увеличението на нови болни, е свързано само и единствено с не стриктното спазване на мерките, и то след налагането им. Отделно прехвърлянето им между различни фамилии пък, показва недостатъчна социална и физическа дистанция.
47
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен 47Ако си пропуснал прочети статията пак,в нея на няколко места се казва кои маски ЕВЕНТУАЛНО биха свършили работа и това са МЕДИЦИНСКИТЕ МАСКИ а не п а р ца ли те които се продават навсякъде или баба Пена си шие вкъщи. При въвеждането на предната заповед която беше отменена нашите ,,гении' ни информираха че почват проверки на магазините за левче и железариите за да видят дали маските които продават са сертифицирани.А сега ти казват че може и сам да си ушиеш. Т Ъ П О.
46
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Абе не мога да разбера що си чешите езиците само. Абсолютно навсякъде разумните хора ползват маски. И в Англия и в Швеция- страни дето правителството даже съветва обратното. Естествено не постоянно ,а когато се предполага че ще има други хора около тебе и ти не можеш да бъдеш на 2- 3 метра от тях. Елементарна логика- пазиш и себе си и другите около теб. Щото като кихнеш без маска.....
45
3
 
14
 
! Отговори
Ванката преди 4 години
До Анонимен 43Броят на болните се удвои не заради маските, а заради повечето изследвани. Ако за един ден ни изследват всичките 5млн., заразените ще сме стотици хиляди.
44
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Няма как маската да пази в едната посока, а да не пази в другата :)) Колкото до това, че се разнасял вируса от хорабез симптоми, това не е вярно.
43
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Някои страни(3 от 280) са наложили носенето на маски(ама може и парцали), защото някои учени(0.1% от специалистите по темата) казали че има някакъв ефект(15% по-малък шанс) И Гaньосите изкупиха маските, та почнаха да призовават за рaзстрел на нямащите....
42
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Масово разпространените маски не предпазват от зараза - предназначени са да пазят ОКОЛНИТЕ от теб!И хайде стига с тая истерия и евтина манипулация.Да не би в България да не е наказуемо излизането без маска?Аман от "***"!
41
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
до 45 да те допълня.... И то в римлянските махали...
40
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен (43)Не. Просто почнаха да правят малко повече тестове.
39
1
 
12
 
! Отговори
@ преди 4 години
Маски само в закрити помещения и в опашки.В слънчев ден на улицата и на 2 м разтояние е мазохизъм да си с маска.
38
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
За 4 дни от неделя досега броят на болните се удвои - след въвеждането на задължителни маски. До неделя имаше ясна тенденция за забавяне на новите случаи, сега имаме ново засилване.За този експеримент на "щаба" според вас какво се полага?
37
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
То хубаво, ама кой в днешно време може да гарантира, че е здрав /не е заразител/? ЗарАзен и болен - различни по смисъл понятия.
36
0
 
16
 
! Отговори
., преди 4 години
Абе китайците и изобщо азиатците почти целогодишно си ходят с маски и това е много преди да изскочи тоя вирус. Там ходят с маски заради мръсния въздух и гъстия смог който се образува над градовете, според разни статии.
35
4
 
8
 
! Отговори
Социопат преди 4 години
Стига давахте китайците за пример това са 1,5 милярда клети души затворени в най-големия трудов лагер в Слънчевата система и няколко хиляди капиталисти дето го играят комунисти и изцеждат народа с 16 часов работен ден и живот на няколко квадрата място .......
34
2
 
10
 
! Отговори
до 38 преди 4 години
мамунченце...аз не нося ни маска ни шал, бе! Казвам каква простотииия са измислили- да се носи шал за предпвазване от вируса.
33
0
 
2
 
! Отговори
MaйMyнaтa преди 4 години
До Анонимен 37Та ние направо сме си за противогази бе, това ли казваш15051
32
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Иванеее, Иванеее....вируса е едър 10 нанометра...Един нанометър е една милионна част от милиметъра. Знаеш ли колко е голям един милиметър? Предполагам знаеш. Ха сега си представи тоя милиметър да го разделиш на 1 милион части. Вириса е голям една стохилядна от милиметъра 0,0001 милиметра. За справка един обикновен косъм е с дебелина 0,1 мм. Вируса е в диаметър 1000 пъти по- малък от диаметъра на един косъм. И тоя ЕДРИЯ вирус ще го спира шал???