За и против постоянното носене на медицински маски

Предпазват ли ни от COVID-19?
16 апр 2020 10:09, Нели Христова
82
За и против постоянното носене на медицински маски
Снимка: БГНЕС

Да носим маска навън или не? Това е въпрос, който много хора по света си задавт. От Световната здравна организация бяха категорични, че медицинските маски са нужни на здравните работници. Но различните държави дават различни съвети, що се отнася до предпазните средства, съобщава BBC. Някои страни, сред които и България, ги обявиха за задължителни. Други призоваха хората да сами да си изработят маски, но СЗО не е сигурно, че те работят срещу коронавируса. Трети не настояват да криете лицето си, когато излизате навън.

Но какво казва науката по въпроса?

Според докладите на СЗО, здравите хора не бива да носят маски. Причините са следните - няма доказателства, че маските предпазват от разпространяване на заразата. Всъщност, вирусът може да попадне върху самото предпазно средство, а след това да се заразим при свалянето й или ако я докоснем и след това докоснем лицето си.

Маските също така дават фалшиво чуство за сигурност - те те карат да се чувстваш по-предпазен, отколкото всъщност си. Понякога водят и до това по-рядко да си мием ръцете. Също така, носейки маска, по-рядко пазим дистанция от хората, тъй като си мислим, че тя ще ни предпази. А ако прекалено много хора започнат да купуват маски, то няма да останат достатъчно за медиците.

Кой трябва да носи маска?

Разбира се - всички здравни работници по света. Маските трябва с приоритет да стигат до тях, за да могат да се грижат за болните хора.

Според препоръките на лекарите по света, ние трябва да носим маски ако живеем с някой, който е болен от COVID-19. Но трябва да сме сигурни, че ги носим правилно и ги сваляме по безопасен начин.

И все пак, много държави по света, като Словакия и Чехия, направиха излизането без маска на обществени места наказуемо. В Китай пък, носенето на маска е по-скоро като част от психологията на обществото.  Целта на това е обяснима - става въпрос за това не да се предпазим ние, а за да предпазим другите от себе си. Тази теория също е подкрепена от някои учени.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


82
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
31
2
 
6
 
! Отговори
Факт преди 4 години
Не трябва да се допускат лица без маски в градския транспорт и магазини,там най много има шанс да се заразим.
30
0
 
9
 
! Отговори
Йовка крокодила преди 4 години
От както съм с маска ме заглеждат ...
29
8
 
9
 
! Отговори
Хора преди 4 години
Стига сте плямпали а носете маски и изпълнявайте разпоредбите,защото ако продължава този бардак ще въведат забрана за излизане и комендантски час.Това ли искате?
28
4
 
5
 
! Отговори
Макс преди 4 години
Маската служи за да предпазва хората около нас от заразяване и за това трябва да се носи.
27
2
 
3
 
! Отговори
Бизнескомсомол преди 4 години
Слагайте я на устата и дишайте през носа и но проблемос
26
5
 
2
 
! Отговори
Баба Пена преди 4 години
За носенето!
25
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
СЗО е една *** организация ръководена от етиопец, напълнила се хора "от правилните" държави" да усвояват пари. За лекарите имало смисъл от маски, а за другите не?! В САЩ официално препоръчаха маските.
24
2
 
9
 
! Отговори
РУССКИЙ ОККУПАНТ преди 4 години
Ако, според СЗО, няма доказателство, че маските не предпазват от заразяване, то тогава, защо , пак според СЗО, маски трябва да носят здравните работници?
23
0
 
1
 
! Отговори
Крум преди 4 години
До Анонимен15 Медиците би трябвало да носят маски тип FFP3 а масовите маски са тип FFP1, които осигуряват много малка защита.Тип FFP2 също са значително по-добри от FFP1 и е по вероятно да оспееш да ги намериш от FFP3.
22
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До АнонимНе е от маските увеличаването на заразените- от вируса е :) Проблемът с тази болест е че много дълго време човек може да разпространява вирус без да знае. 7, 8, 10 дни и така дори само чрез говорене той заразява много хора. За това е хубаво всички да хосят маски, нищо че мислят че са здрави.
21
1
 
3
 
! Отговори
Totenkopf преди 4 години
***, защо не пита доц. Мангъров а.к.а др-Менгеле, нали той е спеца по маските? Викаше, че не трябва да се носят, колкото повече болни толкова по добре бизнеса му.
20
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
За 4 дни от неделя досега броят на болните се удвои - след въвеждането на задължителни маски. За този експеримент на "щаба" според вас какво се полага?
19
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Маската ще направи въздушният поток от дишането и издишването по-филтриран и разсеян.СЗО са купчина дилетанти на 20к заплата месечно.Те и за бежанците плакаха че нямали маски.... Защо бежанците трябва да носят маски тези клошари и избягали затворници.Техният живот очевидно е от върховна важност.
18
5
 
3
 
! Отговори
Иван преди 4 години
До 14: Казаха учените, че вируса е едър и се спира от всеки плътен плат. Освен това се разпространява само чрез капчици или докосване. Има логига, ако нямаш маска да сложиш шал.
17
8
 
5
 
! Отговори
Котки преди 4 години
Не вярвам на СЗО вече (разбираемо), за това слушам какво казват истинските специалисти - маска е силно препоръчително да се носи. Даже и да не си диагностициран, може да си заразен и да не знаеш и като сложиш маската намалява доста вероятността да пръскаш зараза наляво - надясно. Това поне е доказано.
16
0
 
12
 
! Отговори
Радио Ереван преди 4 години
Маската (закриването на лицето) преди месеци беше забранена и наказуема с хиляди кинти в някои страни като китай,австрия хонг конг и др. сега е задалжителна -странно нещо е живота....
15
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Болните започнаха да нарастват след задължителното слагане на маски.
14
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Значи нас не ни пази, ама медицинските работници ги пази, така ли?
13
5
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
То маските ясно...но нааааййй- голямата идиотияяя е че разрешиха у нас да имаме правото, ако нямаме маска да си сложим шал на носа и устата. Няма такава идиооотщина!Това е все едно да искаш да не те хапят комарите лятно време на отворен прозорец като спиш ...и да си сложиш телена мрежа на прозореца за да ги спреш да не влязат в стаята ти.
12
3
 
6
 
! Отговори
Крум преди 4 години
Ако искаш да се пазиш от вируса носи противогаз. Маските се носят от всички за да се намали вероятността да заразиш някои ако ти си болен но него знаеш.