За и против постоянното носене на медицински маски

Предпазват ли ни от COVID-19?
16 апр 2020 10:09, Нели Христова
82
За и против постоянното носене на медицински маски
Снимка: БГНЕС

Да носим маска навън или не? Това е въпрос, който много хора по света си задавт. От Световната здравна организация бяха категорични, че медицинските маски са нужни на здравните работници. Но различните държави дават различни съвети, що се отнася до предпазните средства, съобщава BBC. Някои страни, сред които и България, ги обявиха за задължителни. Други призоваха хората да сами да си изработят маски, но СЗО не е сигурно, че те работят срещу коронавируса. Трети не настояват да криете лицето си, когато излизате навън.

Но какво казва науката по въпроса?

Според докладите на СЗО, здравите хора не бива да носят маски. Причините са следните - няма доказателства, че маските предпазват от разпространяване на заразата. Всъщност, вирусът може да попадне върху самото предпазно средство, а след това да се заразим при свалянето й или ако я докоснем и след това докоснем лицето си.

Маските също така дават фалшиво чуство за сигурност - те те карат да се чувстваш по-предпазен, отколкото всъщност си. Понякога водят и до това по-рядко да си мием ръцете. Също така, носейки маска, по-рядко пазим дистанция от хората, тъй като си мислим, че тя ще ни предпази. А ако прекалено много хора започнат да купуват маски, то няма да останат достатъчно за медиците.

Кой трябва да носи маска?

Разбира се - всички здравни работници по света. Маските трябва с приоритет да стигат до тях, за да могат да се грижат за болните хора.

Според препоръките на лекарите по света, ние трябва да носим маски ако живеем с някой, който е болен от COVID-19. Но трябва да сме сигурни, че ги носим правилно и ги сваляме по безопасен начин.

И все пак, много държави по света, като Словакия и Чехия, направиха излизането без маска на обществени места наказуемо. В Китай пък, носенето на маска е по-скоро като част от психологията на обществото.  Целта на това е обяснима - става въпрос за това не да се предпазим ние, а за да предпазим другите от себе си. Тази теория също е подкрепена от някои учени.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


82
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
11
2
 
17
 
! Отговори
Реалофил преди 4 години
Маската в дългосрочен план и постоянно носене през деня е вредна- причинява бактериална инфекция на дроба и афти в устната кухина.Да не говорим, че при деца под 7 г. е строго противопоказна нарушава дишането и детето- то започва да диша ускорено и учестено като изплашено зайче.Това може да наруши нормалния темп на дишане в детцкото развитие и да остане навик ,който се премахва трудно и с много терапия и физически упражнения....
10
0
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Маската се овлажнява от дишането и след това по нея полепва всичкия б0клук от въздуха.
9
1
 
8
 
! Отговори
до 4 преди 4 години
Ако мутира достатъчно, и да се разболееш, пак няма да имаш имунитет. Вземи например един обикновен грип. Караш го, след 2-3 години пак се разболееш.
8
3
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Носенето на маска е мало умие и за тези заповеди целият щаб от идьоти трябва да бъде изправен до стената.
7
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Маската е израз и символ на извънредното положение...с други думи, не че има полза от нея ,но просто дава тежест на извънредното положение и принудата да я носим всява страх у хората...а всъщност носенето й по улици и паркове е безмислено ,още повече че повечето я носят под носа само да отбият номера...за магазини и обществен транспорт може би има някакъв смисъл...а и трябва да се раздава безплатно на хората,а не да се санкционират...
6
0
 
18
 
! Отговори
за имунитета преди 4 години
Италианска баба,оздравяла от КОВИД19 разказала как е оцеляла:- ,,Цял живот работих., Готвих със зехтин. Лягах си и станах рано.И всичко това благодарение,че навремето изтървах ,,Титаник,,.
5
0
 
18
 
! Отговори
Факти преди 4 години
Корона вируса живее на лист хартия няколко часа в маската живее седем дена-СЗО!
4
7
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Най-точно е последното изречение, - Всеки пази другите с маската, това е смисъла.
3
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Трябва да е по желание, всеки сам трябва да може да си решава съдбата, аз искам да се разболея и да получа имунитет, който не иска да носи маска после ще му надупчат и *** със ваксини и при всяка мутация на вируcа ще го дупчат със нови ваксини. Китай се разболя и вече там няма вирус.
2
6
 
15
 
! Отговори
анонимен преди 4 години
С МАСКА БЕЗ МАСКА КАКВОТО Е РЕШИЛ СЪЗДАТЕЛЯ. ПИСАНО ЛИ Е ДА СТАНЕ ЩЕ СТАНЕ. ПРИКАЗКАТА ЗА ПРИНЦЕСАТА И ОРИСНИЦАТА КОЯТО Я ОРИСАЛА, ЧЕ ЩЕ УМРЕ КАТО ПОРАСНЕ И Я ЗАТВОРИЛИ В КУЛАТА ЗА ДА Я ПРЕДПАЗЯТ НО В КОШНИЦАТА С ХРАНАТА КОЯТО ДОСТАВЯЛИ СЕ Е СВИЛА ПЕПЕЛЯНКА КОЯТО Я УХАПАЛА И ПРИНЦЕСАТА УМРЯЛА. ТАКА, ЧЕ КАКВОТО БОГ Е РЕШИЛ.
1
3
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Нищо ново. Напълно излишна статия.