Заради намесата на хората - инфекциите нарастват на всеки 10 години

Човекът е изиграл съществена роля за появата на пандемията
18 апр 2020 22:10, Нели Христова
46
Заради намесата на хората - инфекциите нарастват на всеки 10 години
Снимка: БГНЕС

COVID-19 е идеалният пример за това как унищожителното влияние на човека върху природата поражда опасни вируси. Броят на заразните инфекции се утроява вече на всеки десет години, пишат от DW.

Още след като се появиха първите новини за коронавируса в Китай, по света плъзнаха всевъзможни слухове. Някои твърдяха, че вирусът е бил умишлено създаден в американска лаборатория. Учените обаче са единодушни: коронавирусът е възникнал в резултат на зооноза – при пряк контакт между животни и човек. Така някои болести се пренасят и върху хората.

И все пак човекът също е изиграл съществена роля за появата на пандемията: нахлуването му в естествените местообитания на животните, намаляването на видовото разнообразие и нарушаването на екосистемите увеличават вероятността от появата на такива вируси. До този извод стига актуално изследване на австралийски и американски учени.

Броят на инфекциите се утроява на всеки 10 години

Напоследък сериозно зачестиха епидемиите от инфекциозни болести. От края на миналия век броят им се е утроявал на всеки десет години. А повече от 2/3 от тези болести се причиняват от животни, 70% от които – диви. Много от познатите ни инфекциозни заболявания, като Ебола, СПИН, свински и птичи грип, са зоонози.

А новият коронавирус показва и още нещо: в днешния обвързан свят такива внезапни взривове на болести бързо придобиват размерите на пандемия. Чрез намесата на човека в екосистемите се създават предпоставки за прехвърлянето на вируси от животни върху хора, казва вицепрезидентът на Института за устойчиво европейско развитие Йоахим Шпангенберг. „Ние, хората, създаваме тази ситуация, а не животните”, казва той.

Хората превземат все по-голяма част от естествените ареали на дивите животни, изсичат гори, за да отглеждат добитък, ловуват и експлоатират природните ресурси. Така те влизат в контакт с причинители на болести, които са характерни за дивите животни.

„Все по-близо сме до дивите животни, а с това и до техните вируси”, казва Юан Сян, професор по вирусология от Научния здравен център към университета в Тексас. Така се увеличава и рискът от инфекции, допълва неговият новозеландски колега Дейвид Хайман, който изследва инфекциозните болести и пътищата за тяхното предаване.

„Унищожаването на екосистемите увеличава вероятността от предаване на инфекции. То се отразява и на концентрацията на вирусите в природата, както и на тяхното поведение”, добавя Хайман.

През миналия век са били изсечени половината тропически гори, в които живеят около 2/3 от всички живи създания по света. Тази загуба на жизнено пространство оказва отражение върху цялата екосистема, включително и върху инфекциите, казва Хайман.

Един показателен случай

Промените в местообитанията на дивите животни ги принуждават да се прехвърлят на други места – включително и там, където живеят хора. Такъв е например случаят с вируса Нипа, появил се в Малайзия в края на 1990-те години. Масовото изсичане на гори доведе до миграция на плодоядните прилепи към плантации с мангови дървета, намиращи се в близост до свинеферми. Прилепите често са преносители на болести, от които самите те не се разболяват. Чрез тяхната слюнка и урина се отделят опасни вируси, които се прехвърлят върху свинете, а оттам – и върху хората.

Друг инкубатор на зарази са пазарите, на които се продават живи или прясно заклани диви животни. Именно на такъв пазар – в китайския град Ухан – най-вероятно новият коронавирус се е прехвърлил на човека.

Затварянето на болни животни в клетки създава идеалната среда за появата на нови патогени и предаването им от един вид на друг, твърди Йоахим Шпангенберг. Затова много учени по света призовават да бъде забранена търговията с диви животни или поне да се приемат строги правила за нея.


46
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
39
0
 
1
 
! Отговори
Некъв си преди 1 година
Има човек - има проблем,няма човек - няма проблем.
38
8
 
2
 
! Отговори
айде сега преди 1 година
Професора който е открил вируса на СПИН е казал ,че може вирусът да е селекциониран и никъде не споменава ,че китайците са направили това. Още повече ,че сега и децата са наясно кой пусна вируса на СПИН/ХИВ и този на Ебола.
37
7
 
10
 
! Отговори
Не хвалете комунизма преди 1 година
В комунистически Беларус се правят, че вирус няма. Не е ясно колко умират и колко са заразени. Комунистическият рефлекс караше Китай да крие за вируса.А българските комита винаги са имали проблем с булевите изрази и не е добре да ги слуша човек
36
12
 
5
 
! Отговори
Христо Христов преди 1 година
Важното е да сме развити, потребяваме повече и имаме растяща икономика, а не като при комунизма.Всеки с ценностите ще ви го каже.А хората - майната им. Ако не стигат, ще докараме от африка.Ценности.
35
8
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Заради намесата на управляващите - вирусът ще мине не за 4 месеца, а за 4 години. Ако някой остане в България до тогава.
34
1
 
1
 
! Отговори
До 36 преди 1 година
Има приятел, как иначе ще си покажем " огромните" познания по вируси,политика,икономика или каквато и да е друга сфера на живота.
33
4
 
7
 
! Отговори
Факт преди 1 година
За да спрат заразите и появата на нови болести-ДЕпопулация на третия свят!
32
0
 
3
 
! Отговори
факт преди 1 година
До Анонименначалник щаба е в пряка връзка
31
3
 
5
 
! Отговори
факт преди 1 година
унищожението на индианците в сащ също!
30
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Не знаех , че психиатричните отделения имат интернет за пациентите - тук обаче се вижда , че имат ...
29
2
 
8
 
! Отговори
Дарвиинизъма преди 1 година
Май-муната,стана чивяк,А чивякът стана,май-муняк
28
4
 
15
 
! Отговори
знаемкоисте35088 преди 1 година
Една шепа алчни криминални чудовища,нарастват епидемиите.Не ни правете на невежи
27
3
 
2
 
! Отговори
Майтапчийски преди 1 година
Да не се намесват !
26
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Като знам, че Нела владее до съвършенство българските Както и английските правописни дефицити, казвам аз не четох статията!
25
7
 
19
 
! Отговори
Учен преди 1 година
Не знам дали се утрояват чак.., но истината е че се появяват нови и нови болести и съвсем скоро имунизационния календар ще стане - през ден игла. Аз лично вярвам, че човек е създаден от нещо по - умно и адекватно от "еволюционна случайност" и същото не е предвидило той [човекът] да бъде една епруветка с коктейл от химикали, измислени с цел печалби.
24
3
 
36
 
! Отговори
МАЙМУНСКИ ГРИП преди 1 година
Щом дори нобеловият лауреат за откриването на HIV/СПИН, вирусологът Люк Монтание вече твърди, че вирусът е китайско менте, значи си струва да вземем предвид тази възможност.
23
1
 
26
 
! Отговори
Додо преди 1 година
"Пишат от DW"=======Сатаната не спи! И от тази трагедия с Коронавируса нещата отново се обръщат на WOK пропаганда. Докато и последния европеец не е копелдисан, докато и последната църква не е разрушена и докато и последното европейско племе не е заличено от земята. Анатема, Сатани! Христос Воскресе!
22
6
 
32
 
! Отговори
Глупости! преди 1 година
Сякаш досега сме живели извън природата, в някаква стерилна среда.Нали винаги сме били в контакт с животните бе, амсалаци? Нашият ареал и други ареали са се припокривали още от времето преди маймуните да станат хора.
21
7
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Намалете населението на Китай 1.5 млрд хора са много!
20
12
 
24
 
! Отговори
Онанимен преди 1 година
Корона вируса е много добрв синтезиран вирус на базата на един от семейството на корона вирусите. Понеже има много суфльори, които искат да прикрият истината, а именно, че нечия агенция удари света с биологично оръжие, търсете в гугъл:US10130701B2 - патента на този корона вирус, който ни удариWO2004092360A2 - патента на протеина, предизвикващ респираторните заболяванияWO2005049814A2 - патента на протеина, предизвикващ пневмонияПатентите доказват човешката намеса в оригиналния вирус.