Ресторантьори предлагат: Намаляване на ДДС в бранша

Мярката "60 на 40" била в подкрепа на големите вериги
21 апр 2020 17:00, Анисия Иванова
33
Ресторантьори предлагат: Намаляване на ДДС в бранша
Снимка: БГНЕС

Мерките за справяне с коронавируса в туризма у нас могат да бъдат много повече. Министерството на туризма е пасивно по отношение на концепцията за бъдещо развитие. ДДС е един от основните проблеми в ресторантьорството. 20% е изключително висока ставка, чието намаляване ще окаже мотивиращо действие в бранша. Това мнение изрази Желязко Каракашев, ресторантьор и хотелиер, основател на Кулинарен клуб Варна, в предаването "В развитие" по Bloomberg TV Bulgaria.

"Към момента дейност се осъществява само чрез доставки на храна и някои заведения за бързо хранене, които спазват определени правила. Външен туризъм няма. Все още има неизвестност в развитието на обстановката и това държи под напрежението нашите колеги", изброи той.

"Нямаме натрупан опит и параметри, за да анализираме какво предстои, но е добре да имаме визия", смята гостът.

По думите на Каракашев оптимизирането на разходите е неизбежно. Платежоспособността ще е ограничена.

"Освен за възнагражденията основните разходи в сектора са и за електроенергия и вода. У нас имаме сравнително високи стойности на тези разходи. Другият параметър е персоналът", поясни той.

Гостът взе отношение и по темата за мярката "60 на 40" в подкрепа на бизнеса, която според него обаче стига предимно до големите вериги, тъй като те отговарят на въпросните условия, заложени в нея.

Каракашев смята, че консолидацията в бранша е задължителна мярка, като според него ролята за нея в случая оказват общините и браншовите сдружения.

Видеото с целия разговор може да гредате тук.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


33
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
9
2
 
37
 
! Отговори
Един от вас преди 4 години
Аиде ела те ми платете телефоните и кредитите за коли. Аиде де отворковций или ми даваи те по 1800 лева да стоя удома.
8
4
 
37
 
! Отговори
Сечено на ГЕРБ преди 4 години
Най-добре е и хората в този бизнес да ударят по масата и още на следващия на след края на извънредното положение (14 май) да отворят врати напук на Бойковите забрани.
7
4
 
52
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ресторантьори предлагали. Не мерси. И аз предлагам да сервират добър продукт, да се отнасят добре, да плащат данъци и осигуровки, да не лъжат с алкохола и сметките ама и те викат не мерси. А ресторантьорите които разбират от този занаят не се оплакват в кризата, те работа ще си имат винаги.
6
5
 
53
 
! Отговори
The Ghost преди 4 години
Алоу, сервитьорчетата, на мен 20% ДДС за всичко което плащам дали не ми е високоАре стига рИвахте
5
2
 
48
 
! Отговори
Предложение преди 4 години
Намаление на грамажа на порциите, на същата цена, а също и намаляване на осветлението, за да не си личи.
4
11
 
37
 
! Отговори
Един от вас преди 4 години
Аи отвараите ресторантите че сумаси хора останаха без пари. Искаме да работиме не сме китаи. Оште малко ште потарпим и се изнасаме от българия и сте има сас свешт да ни тарсите.
3
7
 
50
 
! Отговори
az преди 4 години
ДДС-то е данък за хората, не за фирмите. Искат да се намали ДДС, ама цените в менюто да останат същите. Хитреци. Не разбраха, че с короната 90% ще фалират. Просто щото както и хотелите са хиляди и хиляди. Пък клиентите ще намалеят драстично, особено като се разхлабят мерките и жертвите и болните почнат да растат.
2
7
 
36
 
! Отговори
»Vљ преди 4 години
Ясно е вече и за кьоравите, че тази мярка ще е само за "правилните" фирми.За медиите на Пеевски - ще дават пари, но за туристическия бизнес не.Голяма обида и гавра от страна на ГЕРБ .
1
5
 
54
 
! Отговори
АРЕ У ЛЕВО! преди 4 години
малко ви беше да крадете кога отваряхте ресторанти по тротоарите