Приходите на предприятията паднали с 50%, свиват разходите

42% са пуснали в отпуск служителите си, 17% съкращавали
5
Приходите на предприятията паднали с 50%, свиват разходите
Снимка: Dnes.bg, архив

През март над 50% от българските нефинансови предприятия отчитат спад при техните приходи от продажби и близо 42% от тях предприемат стъпки за "пускане в отпуск" на техния персонал. Това показват резултатите от кратко бизнес изследване на НСИ, целящо да предостави информация за ефекта от извънредното положение, свързано с коронавируса, върху най-засегнатите сектори на икономиката на страната.

При създалата се ситуация 53,.5% от анкетираните предприятия посочват, че са имали намаление в приходите от продажби на стоки или услуги през март в сравнение с февруари, докато 36,3% отчитат, че няма промяна в приходите от продажби, а 9,5% отбелязват увеличение.

Най-сериозен спад в приходите от продажби на стоки и услуги отбелязват предприятията в икономическите дейности "Култура, спорт и развлечения, ремонт на домакински вещи и други дейности“. За индустрията този процент е 52,9%, за строителството - 51,2%, а за дейностите „Търговия, транспорт и ресторантьорство“ - съответно 56,3%.

41,8% от нефинансовите предприятия са предприели стъпки за ползване на "платен отпуск" по отношение на наетия персонал, докато 28,0% от анкетираните са посочили, че следват дистанционна форма на работа“, а 24,4% от компаниите са пуснали персонала си в "неплатен отпуск".

Освобождаване/съкращаване на наети лица са предприели 17,2% от предприятията, участвалите в анкетата на Националния статистически институт.

За април 80,6% от анкетираните нефинансови предприятия прогнозират, че ще продължат настоящата си дейност, 15,4% от тях смятат да преустановят временно дейността си, а едва 2%, че ще прекратят дейността си.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


5
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
5
1
 
1
 
! Отговори
програМистЪр преди 4 години
За сега повечето програмисти са си добре.Хазартните и стрийминг компаниите се къпят в пари , както и по-популярните електронни медии. Електронни разплащания , игри , платформи за доставки , колаборейшън тулове ...Има копмпании които наемат хора.Засегнати са компаниите в туризма , авио-компаниите , авто-производителите - някои колеги им се наложи да си търсят работа ,ама бързо си намериха.
4
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
И нита един съкратен чиновник-гербераст.Нито един.Цялата икономика е рухнала ,а чиновническата партия расте.Ха познайте за чия сметка тези хрантутници си пълнят бездънните джобове.
3
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен 2Ти от къра на село ли написа този коментар?
2
4
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Тази цивилизация приключи! Не чакайте икономическо възстановяване. Бягайте на село и почвайте да сеете земята и да гледате животни.
1
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
А в държавната администрация и съдебната система кога? Първите работят също на 50 % а вторите изобщо не работят.