Успешна ли се оказа китайската дипломация на бедствията?

На каква реакция се натъкна тя в Европа?
28 апр 2020 21:45, Елка Василева
58
Успешна ли се оказа китайската дипломация на бедствията?
Снимка: архив, БГНЕС

Китай изпрати лекари, маски и респиратори в европейски страни, които се борят с пандемията от COVID-19, но опитите на Пекин да използва своята помощ, за да подобри имиджа си, се натъкват на негативна реакция в Европа.

Доставките от Китай на респиратори и защитни облекла на фона на бушуващата епидемия от коронавирус в Европа по-рано през годината първоначално бяха приветствани, пише ДПА.

Билбордове със снимката на китайския президент Си Цзинпин се появиха в Сърбия в края на март с надписи на сръбски и китайски: "Благодарим ти, братко Си".

Италианският външен министър публикува видеоклип на страницата си във Facebook с кадри как китайски медицински доставки пристигат в Италия в средата на март, след като европейски страни първоначално не се отзоваха на молбите на Рим за помощ.

Впоследствие броят на италианците, които смятат Китай за приятел на Италия, се увеличи с 10 процента в сравнение с януари и през март достигна 52 процента, сочат данни на социологическия институт SWG.

Още по темата

Китай "успя да трансформира образа си от разпространител на вируса в съюзник във времена на нужда", написа Алесандро Ди Батиста, високопоставен член на италианското Движение "Пет звезди", във в. "Фато куотидиано".

"Представители на китайските власти и органи за пропаганда отново и отново подчертаваха, че Китай успешно е овладял вируса и че страната може да заеме лидерска позиция и да предоставя материална помощ на държавите, засегнати от COVID-19", заяви Карл Тайър, почетен професор по политически науки в Университета на Нов Южен Уелс в Канбера.

На фона на пропагандата на Пекин, която е насочена както към домашната, така и към чуждестранната аудитория, и подчертаването, че Китай печели признателността на чуждестранни лидери, обаче пада сянка върху отношенията, като започват да се пораждат съмнения във връзка с отговора на Китай на кризата с вируса.

Критици твърдят, че Пекин иска да прикрие неумелата си реакция на епидемията в ранния й етап, докато вирусът се разпространяваше в централния китайски град Ухан, и го обвиниха в занижаване на броя на съобщените случаи на заразяване и на починалите.

Критиките се засилиха, след като миналия петък Ухан обяви нови, по-високи с 50 процента данни за броя на смъртните случаи, които изведнъж се оказаха над 3800. Актуализираната информация бе посрещната с критики от европейски лидери.

Френският президент Еманюел Макрон заяви пред в. "Файненшъл таймс", че "със сигурност са се случили неща, за които ние не знам" във връзка с начина, по който Китай е реагирал на епидемията. Германският министър на външните работи Хайко Маас каза пред в. "Билд", че обновените данни са притеснителни. Британският външен министър Доминик Рааб заяви, че след края на пандемията връзките с Китай няма да продължат по обичайния начин.

Други пропагандни акции също не допринесоха за подобряването на образа на Пекин в чужбина. По-рано този месец текст, публикуван на уебсайта на китайското посолство във Франция, неоснователно обвини персонала на френски старчески дом, че е оставил възрастни хора да умрат. Изявлението провокира гняв и страх във Франция.

Кери Браун, директор на Китайския институт "Лау" в лондонския университет Кингс колидж, написа в сп. "Нюзуик", че кадрите с китайската помощ за Италия и други тежко засегнати страни може да са били продиктувани от добри намерения, но са имали обратен ефект.

"Никой не обича страданието му да е част от нечия чужда кампания за утвърждаване", аргументира се той.

Говорителят на китайското министерство на външните работи Чжао Лицзян заяви в началото на април, че с оказването на помощ на други държави в борбата с вируса Китай просто отвръща на добронамереността, проявена към него по време на пандемията.

Пекин не прави разграничения и не поставя условия, когато подава ръка, изтъкна Чжао.

Други азиатски страни, сред които Виетнам, Тайван и Южна Корея, също провеждат коронавирусна дипломация и дариха милиони предпазни маски на Европа. Те обаче не се натъкнаха на същата негативна реакция като Китай.

"Дипломацията на бедствията се практикува от десетилетия", заяви Хон Лъ Тху, старши научен сътрудник в Австралийския институт за стратегическа политика.

В този случай обаче само Китай се опита да промени историята на коронавирусната епидемия.

"Китай не просто води кризисна дипломация, но и се опитва да поправи пострадалия си имидж", казва тя.
 

/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


58
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
53
1
 
4
 
! Отговори
българин преди 3 години
Сега се сещам,че когато бяха обвинили българските медици в Либия точно професор Монтание написа доклад в който каза,че епидемията от СПИН в болниците им е започнала преди българите да са започнали работа там.Когато съдебната власт на Либия каза,че е неразбираем,тогава Монтание публикува доклада в списание Нейчър.И така целият свят разбра,че българите са невинни.Сега преди няколко дни професор Монтание разказа истината за инцидента в Ухан и Китай възпрепятства международно разследване!
52
1
 
0
 
! Отговори
аноним преди 3 години
Ел Вас Какъв микс! Имаме таратор за първо ястие, бьоф строганофф за второ и крем брюле за трето ястие! Всичко това смесено, пасирано и сипано в копанката! Бон апети коментатори!
51
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Каква подвеждаща статия. Сърбия представлява Европа и благодари на братята комунисти от Китай.
50
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Какви репарации, какви 5 лева. Вие говорите за ядрена война. В последните години Китай си модернизира ядрените сили и разполага с около сто китайски сатани - тези балистични ракети на твърдо гориво имат радиус на действие 18 хиляди километра и могат да поразят всяка точка от територията на САЩ като всяка от тях се разпада на 7-8 ядрени заряда. Американците да са си взели мерки навреме; Сега пищят срещу свободната търговия, а те я създадоха, когато им беше изгодна
49
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До 38 През 1978 г. в Китай излезе многотомно издание на съчиненията на Николай Бухарин, който е един от творците на НЕП в Русия, при което в. "Правда" в Москва вдигна голям вой. Така че новият курс на Пекин се базира на НЕПа, който е разработен като концепция за пазарен комунизъм от Троцки, Ленин, Бухарин и др. Така че новият курс на Китай е пряко продължение на тази теория и то с китайска специфика. Горбачов се опита да прави нещо такова, но се оля
48
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Протегнали ръка в ,която чакат да паднат пачки.Тия направиха луди пари от техният вирус.Мечтата им да са световен хегемон се сбъдва.Средствата не се подбират в името на товаЛузъри им благодарят
47
3
 
9
 
! Отговори
БАЙ ХОЙ преди 3 години
Тази нация никога няма да бъде приета, каквото и да прави ... просто защото са толкова далеч от нас като култура, език и писменост ... Но бъдете сигурни нищо не се получава даром :)) просто ей така ... Всичко си има цена ... Целта им е да купуват земя и завземат територии , да изкупуват бизнеси след заробване с непосилни и огромни кредити. Преди години искаха да купят летище в Германия , но германците се усетиха и прости ги изгониха. Сег априемат закон с който ограничават това...
46
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Братя българи,за бога не купувайте нищо произведено в Китай.
45
1
 
2
 
! Отговори
Даскал преди 3 години
Човече, по-скапан английски не съм виждал! И защо си наблъскал и български думи вътре?
44
6
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До 48 обезщетения трябваТогава някои трябва да платята на Китай репарации за пускането на вируса на тяхна територия което си е един вид биологична война. Тези някои са ясни, Англия и САЩ
43
6
 
7
 
! Отговори
обезщетения трябва преди 3 години
Заради потулване на истината и заблуждаване на света в началото на епидемията, китайците дължат обезщетения на целия свят за нанесените непоправими щети за здравето и икономиките.
42
5
 
6
 
! Отговори
ВИЦ НА ВЕКА преди 3 години
Китайски дипломат катастрофирал в София. Приемат го във ВМА:- Генерал Мутафчийски, катастрофирах тежко и ми е излязло червото. Ще ме излекувате ли? Вие сте хирург по тежки травми все пак?- Във ВМА вече лекувам само болни от Covid-19. Пробвай в друга болница - има на 50 метра някаква си там Инфекциозна Болница, лекувай се там.. а относно излязлото Ви черво ... ами да не излиза! ХАХАХУАХАХУХУХАХАХУХАХАХАУХАУХАХАХУАХУАХААХХАУХАУХАХАЪХАЪХАЪАХУУХУХЪХАУХАСподеляйте!
41
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ние намазахме само фурми от арабите... Всъщност нищо не намазахме, а ги заменихме за кашкавал, сирене и месо от фабриките на шиши.
40
3
 
13
 
! Отговори
до 39 преди 3 години
като всичко китайски и китайският комунизъм е менте!
39
2
 
6
 
! Отговори
до 39 преди 3 години
Комунизъмът с "Китайски характеристика", както го наричат си е чиста форма на Фашизъм. Това е Обида за Истинските Комунисти, които са Борци срещу фашизмът. Все пак не забравайте и факта, че СССР беше против формата на Комунизъв в Народна Република Китай - дори 1969 мисля беше, СССР би във Война така наречените Китайски Комунисти. Няма друга "комунистическа" държава водила война със СССР!
38
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен"Дунлоп във Филипините. Апъл в Китай."Това, което прави впечатление е, че и двете не са китайски фирми с китайско ноу хау. Между другото, Епъл се произвежда и в САЩ, а скоро и на други места :))))
37
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До do 27Хахахаха. Статия в която се говори за "учени", но няма споменаване кои са те, няма линк към писмото което предполагаемо са подписали. Група стоп5Г, която има някакви апокрифни сайтчета, без никаква информация кои са и как се финансират и на които "аргументите" им са видеа в интернет (вместо научни публикации). Защо ли това не ме изненадва, цялата ви работа е такава.
36
2
 
9
 
! Отговори
Китай преди 3 години
Китайският комунизъм няма нищо общо с марксизма-лененизма, такъв какъвто ние познаваме от времето но соца. Там под шапката на ком-партията се провежда политика на абсолютен деспотизъм и национализъм с ясно определената цел Китай да постигне световна доминация най-късно до 2049г. Ако това стане, тежко и горко на Западна Европа, Русия и Америка, защото Китай съществува от 5000 години и тяхната култура и начин на живот са съвсем различни от това което ние сме развили в Европа през последните 3000 г
35
5
 
6
 
! Отговори
до 36 от пенсионер преди 3 години
Хуавейските Антени носят Смърт спор няма - всъщност, малко живи останаха, дето помнят как 90-те на Компютърните ни Монитори - пишеше "Low Radiation" и половината от книжката към Монитора, беше Измервания отпред отзад отстрани и на различни разстояния от Монитора колко Тесла е Електро-Магнитната Радиация. Значи, преди 30 години всички знаехме колко опасна и вредна е този тип радиация, влючително безпорно причиняваща Алцхаймер, сега който Твърди, че е Опасна го пишат Конспиратор!
34
0
 
1
 
! Отговори
до 28 преди 3 години
щото зрението ми вече не е на 20 годишен, да се подиграваш на старите хора е не само проява на лош вкус, но и говори много за един човек!