Учени: Очаква ни втора, много по-унищожителна вълна на коронавируса

В Германия апелират да не се избързва с разхлабването на мерките
22 апр 2020 10:45, Елка Василева
309
Учени: Очаква ни втора, много по-унищожителна вълна на коронавируса
Снимка: архив, БГНЕС

Очаква ни втора, много по-унищожителна вълна на епидемията от коронавирус, предупреждават германски учени и апелират в никакъв случай да не се избързва с разхлабването на мерките. "Същото беше и с испанския грип."

Твърде рано е за оптимизъм в кризата с коронавируса, предупреждават двама германски учени. Според техните преценки втората вълна на епидемията може да се окаже много по-унищожителна от първата, пише Дойче веле.

"Втората вълна може да развие неочаквана мощ"

Вирусологът от берлинската клиника "Шарите" Кристиан Дростен и епидемиологът Михаел Майер-Херман предупреждават, че ако ограниченията, въведени заради коронавируса, бъдат облекчени прекалено рано, има голяма вероятност от втора вълна на епидемията. И тази втора вълна може да развие неочаквана мощ.

Още по темата

В интервю за "Тагесшпигел" Майер-Херман обяснява, че при коефициент на репродукция 1 - тоест, когато един болен заразява само един друг човек, за създаването на т.нар. стаден имунитет биха били необходими цели 25 години. Ясно е, че подобно нещо е неприемливо. Още повече, че в момента все още няма ваксина.

Затова ученият пледира за поддържането на строги ограничителни мерки, с които вирусът да бъде "пресушен". Това означава да се поддържа коефициент на репродукция от 0,2 или 0,3. В противен случай, твърди Майер-Херман, ще трябва да живеем с ограниченията още дълго време.

"В момента, в който разхлабването на ограничителните мерки надмине определена граница, отново ще се сблъскаме със силно разрастване на заразяванията", предрича епидемиологът. В този случай според него ще се повторят ситуации като тези в Италия или Ню Йорк и тогава по принуда отново ще се стигне до пълна парализа на обществения живот.

Вирусологът Кристиан Дростен също се опасява, че разхлабването на мерките в Германия може да доведе до драстично увеличаване на броя на заразените. В Тwitter Дростен написа, че при коефициент на репродукция 1 вирусът не изчезва, а продължава да тлее незабелязано под похлупака на ограничителните мерки.

Пред "Франкфуртер Алгемайне Цайтунг" ученият казва, че броят на заразените, които се лекуват в берлинската болница "Шарите", от седмици насам нараства, а интензивните отделения постепенно стават все по-пълни. "Това развитие буди загриженост", казва вирусологът и предупреждава, че ако коефициентът на репродукция отново се вдигне над 1, епидемията може да се разрази с нова и много по-унищожителна сила.

"Това не са някакви спекулации"

Списание "Фокус" цитира и тези думи на Дростен: "Това са развития, до които ще се стигне почти неизбежно. Това не са някакви спекулации. Наистина очаквам да се стигне дотам". При такова стечение на обстоятелствата болниците в Германия могат да се окажат силно претоварени. "Толкова претоварени, колкото сега не можем да си представим", добавя Дростен.

Вирусологът твърди, че тази опасност е съвсем реална и дава за пример испанския грип, разразил се през 1918 в края на Първата световна война. И тази епидемия плъзва първоначално само на отделни места, после, през летните месеци, отслабва, включително и поради въведените карантинни мерки, но продължава да тлее под повърхността. Така се стига до втората вълна на епидемията, която отнася повечето от десетките милиони жертви.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


309
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
258
1
 
3
 
! Отговори
Весо преди 3 години
До Чичко ДокторДа, китайския. Тоест почти само те а?
257
2
 
3
 
! Отговори
Михали преди 3 години
Този вирус няма спиране. Имунната система на земята се задейства и това е само началото, вижте само какво става с климата - на плаж през февруари и сняг през април.Дори и да премахнем някои внушения за моралните "вини" на човечеството, остава една проста истина - ние сме тук от някакви си 10 -15000 г. а земята е на 2.5 милиарда и тя пак ще я има, а за нас се съмнявам. Прекалено се взехме за богове.Прочети още на: https://dnes.bg/redakcia/2020/04/22/ucheni-ochakva-ni-vtora-mnogo-po-unishtojitelna-vylna-na-koronavirusa.446952
256
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Могат ли същите тези учени да ни кажат кога точно да очакваме пика от ПЪРВАТА вълна? Понеже вече месец ни набиват в главите че "следващата седмица" ще е най-страшно, най-ужасно, хора ще падат и умират едва ли не по улиците...чакаме я още тази прословута седмица на пика. Пък после ще ни обяснят за втората вълна.
255
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Голям майтап са тия коментари.Мутафчийски трябвало да е випусологТози вирусолог пък нищо не разбирал
254
5
 
14
 
! Отговори
Михали преди 3 години
Лекарстото първо трябва да се появи, то е животоспасяващо, после идва ваксината. Да ви кажа ли кога ще се появи? Тогава когато най-голямата мафия в световен мащаб - фармацевтичната, не се наплюска, не си продаде менте *** и псевдо лекарстввата, докато някои не си продадат маските, защитни облекла и всичко което могат на базата на страха ,докато не се приключи с голямата игра от която такива като Безос, спечелил 6 милиарда за 24ч. и тогава когато огладнем, те ще решават кой да яде и кой д
253
3
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
1980г Учени- "До 2010 г. петролът ще е изчерпан напълно."
252
8
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Поредната лъжа!
251
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До ядосан... Четете ама не разбирате.. Нямало масови събирания нямало това, намало друго... Хората говорят че може да се случи когато мерките бъдат отменени или облекчени ненавременно. По данни 400 000 човека са били изтеглени от Ухан по целия свят и на повечето им мериха само температура ако изобщо са мерили.. Ей ви пример как едно добро за едни става лошо за други. Махнат ли мерките ще е същото
250
5
 
5
 
! Отговори
Chcjvkb преди 4 години
Добре де , като говорят , че трябва да се изгради имунитет, как да стане под карантина?!?!?
249
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
270, защото за никой грип досега не се е ходило в спешното! Четете си коментарите и си правете изводите ... примири мозъци.
248
9
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Пълни глупости, всякакви псевдо учени търсят поле за изява. Без никакви мерки заразата е с не по-големи размери.
247
3
 
9
 
! Отговори
До 270 преди 4 години
Що пишеш глупости.?Всеки грип може да зарази всеки !Или идеята за апокалипсис ти харесва ?
246
7
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Никой грип досега... не е разболявал и заразявал толкова лекари и медицински персонал по Света и у нас.Сами си правете извода.
245
5
 
7
 
! Отговори
Скептик преди 4 години
Имаше статия на един а ериканец сравняваш Първа Световна, Втора Световна войни и Пандемията 2020.Значи при първите имаме Военно положение. Десетки милиони войници, стотици милиони семейства не могат да контролират съдбата си в продължение на 10-15 години и фактически за разорени от една шепа държавници и партийци. Те не са можели да не участват в това безумие. Днес е същото. Навсякъде ИП, медийни атаки. Шефовете са си плюли в устите. Най вероятно тази лудост ще доведе до същото в голям мащаб.
244
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До АнгелАнгеле, Ангеле...Тестват ваксина за да си вземат парите за това тестване... Всяка разработка на ваксина изисква минимум година и половина за да се поставя на хората. Срещу коронавирус, досега няма ваксина по простата причина, че мутира постоянно и едва ли ще направят. Освен това всяка ваксина има странични ефекти, които е възможно да са по-лоши и от действието на вируса.
243
3
 
13
 
! Отговори
Нали преди 4 години
Нали забраниха новини всяващи паника?!Или всичко е пак демагогия!!! А трета вълна ще имали или ако господарите решат може!Сега изкам няколко минуса и поне един от форума да ми открие правописните грешки!!✌Прос народ!
242
4
 
15
 
! Отговори
Ядосан преди 4 години
И по каква логика втора вълна би била по-унищожителна?? За първата.никой не бешенщ подготвен, сега е, нямаше тестове, сега има, незнаехме кое помага, сега знаем, в момента в който се появи огнище ще бъде локализирано и изолирано, преди щъкаха китайци сега не щъткат, умаше масови сънития сега нямя да има. Та как така знаете дали ще е по-лошо вие ли ще го направите да е по-лошо, не е ясно, звучи като заплаха не като предупреждвние.
241
1
 
11
 
! Отговори
Далече, далече преди 4 години
Елита на световната медицина и лауреати за минимум Нобелова награда са събрани в тоя форум. Бре бе, шапка свалям на всички професори тук, ами така като сте се разпалили утре и с готова формула за ваксина ще излезете. Мале мила, я пийте по едно и бегом в леглата, компютърни мишоци. Поне прочетете нещо в нета преди да пишете, ако са ви трудни езиците може тук там и на български да намерите.
240
2
 
17
 
! Отговори
Ангел преди 4 години
То човечеството ей така ,мирно и надупено ще чака втората вълна .Ама ,че празни тикви .Германия вече почна тестването на ваксини върху хора , другата седмица се очаква и САЩ да започнат.Редица други лаборатории в момента работят. Най късно до месец ваксината, ще е факт .Както малка България за 1 седмица успя да ошие толкова маски ,че ще останат непродадени за същото време света ще произведе толкова ваксини ,че ще си ги бием и в другото рамо !!!
239
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Кво да те пробваме с тая незараснала операция за смяна на пола?