Анестезиолог предупреждава за опасни аспиратори

Некачествените машини могат да отнемат живот
5 май 2020 14:58,
12

„Интензивното лечение е специфичен комплекс от мероприятия, това е тежка специалност - и физически, и психически. Заплащането в системата е изключително ниско. Затваряме един порочен кръг, който води до неатрактивност.“,  каза за "България сутрин" анестезиологът д-р Ясен Гецов.
Още по темата

По думите му много негови колеги биха потвърдили как се чувстват в неделя вечер, когато в понеделник трябва да отидат на работа след няколко операции и грижата за много пациенти.

"Относно качеството на респираторите - надявам се това, което се говори да не е чак толкова вярно. Бих искал обаче, когато се внася техника, да се обсъжда с анестезиолозите. Tова е специфичен апарат, който има определени изисквания да работи безопасно, той може да убие човек. Не става дума за пренасищане с кислород, това е машина, която 24 часа трябва да осъществява дихателна функция - трябва да разчитам на тези апарати, има много видове такива. Качествените са само от няколко фирми", коментира д-р Гецов за Bulgaria ON AIR.

Според него има намаляване на броя на пациентите, тъй като сякаш хората са уплашени и не искат да ходят на доктор в тази извънредна обстановка.

"Това вероятно ще доведе до усложнения. Наблюдаваме тенденцията на забрана в реанимационните отделения, но пациентите имат нужда да виждат своите близки. Те могат да прекарват известно време с тях, предвид по-бързото им възстановяване. Надявам се отговорните хора да слязат и да комуникират повече с нас и с медицинските сестри за това какви са нашите нужди", подчерта събеседникът.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


12
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
12
0
 
1
 
! Отговори
Чавдар Михов преди 3 години
Ало, автора! Последно "аспиратори" или "респиратори"? Или не правите разлика!
11
0
 
0
 
! Отговори
Баровеца-СФ преди 3 години
Гецов е свестен! Работи в Сити Клиник кардиологичния център в СФ.! Пизнавам го от там и му вярвам!
10
1
 
1
 
! Отговори
До 9 преди 3 години
Твоето предложение министерството на здравеопазването да закупува необходимото, гарантира огромни далавери, кражби и т.н. То и сега ги има, но не в такива гигантски размери, както е при предложението ти.
9
1
 
9
 
! Отговори
бай х преди 3 години
Най простото е цялата медицинска техника да я купува мистерството на здравеопазването директно то производителите ...без обществени поръчки , подкупи , далавери ....но баш толупите искат да крадат и да внасят ментета ... това ще коства живота на много хора
8
0
 
9
 
! Отговори
сара преди 3 години
Сякаш нищо повече не искам да чувам и да знам - страшно ми става.
7
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До ПроСоТоТи държиш да се показваш, че навсякъде нищо не разбираш.
6
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Квалификацията на българските медици е по-висока от квалификацията на западните им колеги.В Англия фирма за прахосмукачки започна да произвежда респиратори и никой не му прави впечатление, хората си умират с хиляди и никой не му пука.
5
1
 
5
 
! Отговори
ПроСоТо преди 3 години
глас в пустиня..Тоя доктор май не е чувал думата ДАЛАВЕРА..?
4
6
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Я па тоа. Нее ли по важен приятело на Шлангажията коремнио дофтор късметлииски да земе милионете.
3
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
с една дума - сложат ли те на китайски респиратор и това ти е смъртната присъда.
2
3
 
19
 
! Отговори
1 преди 3 години
Който не е изгледал видеото да го изгледа. Обсъжда се и мизерното качество на китайските респиратори. Толкова за тия дето толкова се радват на чайниците и техните "стоки".
1
8
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
0888129871Heжен, гальовен, дискретен...Платежоспособни господа, не се свенете, обадете ми се СЕГА!Алекс