Как ще се разреши казусът с блокираните на френско летище работници?

Посолството ни в Париж е в непрекъснат контакт с тях
Обновена: 6 май 2020 17:25 | 6 май 2020 17:22, Веселина Йорданова
47
Как ще се разреши казусът с блокираните на френско летище работници?
Снимка: БГНЕС

Посолството ни в Париж е в непрекъснат контакт с групата от българи, сезонни работници в земеделието, които не са допуснати да влязат във Франция. Това съобщиха от Министерството на външните работи.

Още по темата
Групата е пристигнала на летище "Шарл дьо Гол“ в Париж на 5 май, като работниците са били наети у нас чрез посредническа фирма. Българските граждани имат сключени договори и адрес, на който ще бъдат настанени, но не отговарят на условието постоянно да живеят във Франция, за да бъдат допуснати.

Според приетите ограничителни мерки в страната местните власти разрешават влизане на граждани на Европейския съюз, които имат във Франция постоянно местожителство, което изключва сезонните работници.

Заедно със същата група не са допуснати да влязат в страната и други шестима български граждани, чийто работодател се е свързал с посолството ни. Според него те имат постоянни адреси във Франция и пребивават там от около 5-6 години. Мисията ни в Париж очаква да получи документите на тези наши сънародници от фирмата-работодател, които доказват постоянното им местожителство, за да установи контакт с местните власти.

Посолството ни в Париж прави всичко възможно, за да разреши и двата казуса. Към момента заради тежката епидемиологична обстановка в страната летищните власти отказват да допуснат сънародниците ни на територията на Франция. По данни на френската гранична полиция те са настанени в зала на летището, специално приспособена за такива случаи. На българските граждани се предоставя храна 3 пъти на ден.

На място има и медицински служители, които са готови да окажат необходимото съдействие, ако някой от съгражданите ни има здравословни проблеми. Търсят се варианти за прибирането им в България. Следващият полет до София от Париж е на 7 май.

Завеждащият консулската ни служба в Париж, както и преводач ще посетят българските граждани. При необходимост ще им бъде предоставена храна, както и хигиенно-санитарни материали.

Считано от 17 март във Франция не се допускат чуждестранни граждани, а на 8 април бе обявено, че се забранява и влизането на сезонни работници. Позволява се на френските граждани и граждани на Европейския съюз, Шенгенското пространство и Великобритания заедно със съпруг/съпруга и децата им да влязат във Франция, за да достигнат до дома си, ако имат разрешение за пребиваване.

МВнР се свърза с Министерството на труда и социалната политика и изпълнителната агенция "Главна инспекция по труда", за да извършат проверка.

МВнР отново препоръчва на българските граждани да не предприемат пътувания от чужбина към България или от България към чужбина, освен ако не е абсолютно наложително. Българските консули и дипломати не може да отменят карантина, наложена в чужда държава. Няма как и да се осигури придвижване, ако то е забранено със заповед, закон, декрет или друг нормативен акт в приемащата държава.

От 8 април Франция разрешава влизане в страната само на чужденци, които имат постоянно местожителство във Франция, което изключва сезонните работници.

Тази информация е поместена както на сайта на МВнР в рубриката "Коронавирусът-какво да правим", така и в рубриката Съобщения на Ситуационен център относно Франция, така и на сайта на българското посолство във Франция.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


47
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
37
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Тая гнусна мутра дето ги е подвела, даже го дадоха директно по телевизията. Ми този е директно за ареста.
36
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Групата е ромска и повечето са неграмотни . Последствията ще са за българският данъкоплатец . Би трябвало фирмата която ги е организирала да плати всички разходи плюс гаранция , ако има заразени от тези които ще се върнат в България .
35
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Който има поне капка мозък, преди да тръгне се интересува, и ако границите са затворени НЕ ТРЪГВА. Тия наивници са излъгани от престъпника посредник.
34
5
 
5
 
! Отговори
казусът е такъв преди 3 години
Българските работници са подлъгани да тръгнат да пътуват.Или франчетата трябва да им разрешат престоя,или- агенцията,която ги е наела-да им плати и организира обратния път.Ако се окаже все пак, че за общото благо и папкане на француските граждани е добре да останат,то да им се даде статут ,като тези на мед,персонал ,пожарникари и служителите в супермаркетите плюс извинение и дребно обещетение за неприятностите.Това трябва да се подпомогне от посолството ,те затова са там
33
1
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Във Франция има извънредно положение ама не пунта-мара като в Бг.Там не може да се отдалечаваш от дома си на повече от 1 километър без основателна (ама МНОГО основателна) причина !!И това се СПАЗВА !За лятото ще разрешат (евентуално) да отидеш на почивка на не повече от 100км от дома НО може и да не разрешат.А тези селяни се юрнали от Бантустан да атакуват полска работа там.НЯМА да стане !!За франсетата вируса е РЕАЛЕН а за *** е виртуален.
32
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
На кой му пука за тия селяни?!На мен НЕ !
31
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
КАКЪВ КАЗУС ИМА-КАТО НЕ ГИ ПУСКАТ ДА СИ ХВАЩАТ САМОЛЕТА НА ОБРАТНО И ДА СЕ ПРИБИРАТ
30
6
 
7
 
! Отговори
хахаха преди 3 години
И да допълня, че тук нито има КПП-та нито са забранили на хората да излизат от домовете си нито има глоби по 5000 паунда. Да не говорим, че всички се смеехте на англичаните за брекзит, но англичаните не сложиха граница със Северна Ирландия и Шотландия докато във великия ЕС всяка държава почна да си затваря границите.Толкова за измисления ЕС...
29
2
 
3
 
! Отговори
До 31 преди 3 години
Гладна кокошка просо сънува. Ей това си ти. Големият англичанин, дъ ге
28
5
 
8
 
! Отговори
хахаха преди 3 години
До ДААми като сте идѝоти ще стоите затворени, с КПП-та, ще плащате по 5000лв глоби и ще ви къртят пейките по парковете..... В Англия всеки бизнес имаше избор да продължи да си работи ако е в производството спазвайки препоръките на правителството, а именно да осигури минимум 2 метра разстояние между работниците си. Много компании (включително и моята) направиха това, а част от персонала си пуснаха на държавната програма, която осигуряваше 80% от заплатите на освободените, но не повече от £2500
27
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Тези накъде са тръгнали? Това, че тук е разграден двор и всеки си влиза и излиза когато му скимне, не значи, че и там е така. Има забрана за влизане на жители на други страни - спазва се. *** все най-големият тарикат иска да бъде
26
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Някъде има българи, които са в затруднение, но държавата-мащеха мисли само тези...Позор!
25
2
 
3
 
! Отговори
vlady преди 3 години
Редно е случаят да се поеме от компетентния служител в Париж епископ Вахан Ованесян.
24
5
 
11
 
! Отговори
Кара-Янчева преди 3 години
Защо се чудите бе, *** !Така ще е, от сега . . .нататък !Който се върне от ЕС и там е работил до сега нелегално и е живял "метър" /без да плаща данъци и соц.осигуровки/ ще си остане ЗАВИНАГИ в "*** на Тиквун" !
23
6
 
3
 
! Отговори
до да 25 преди 3 години
Така като ти гледам изразяването ти и да искаш да работиш, освен метач на някое гробище за друго не ставаш! Така че ти е простено да плямпаш глупости. И само да ти кажа че хората с потенцял и нещо в главата си минаваха кпп-тата и си работеха (хората важни за фирмите). А тези който ги затвориха да не излизат никъде, ти си прецени за какво ли стават........
22
7
 
6
 
! Отговори
хммм преди 3 години
Не обръщай въобще внимание на тези пишещи така им се полага. Това са долнопpoбни душици които живеят за да злобеят и се хранят с хорските нещастия. Обикновенно това са хора които не са постигнали нищо в живота си, това поражда завист и му доставя удоволствието което липсва от собствения успех. На принципа аз съм зле, ама тоя още повече. Коронавирус кризата ясно показа колко големи сърца имат хората живеещи в България, личеше си по форуми и под подобни новини, да сте живи и здрави...
21
6
 
20
 
! Отговори
ДА преди 3 години
До до 15Абе ти на Луната ли живееш!?"За какво да стоят в България.."!?!Ние тук ненормални ли сме,та седим ито между четири стени,с КППта и какви и не ограничения,а те отивали дза работят!Ние не искаме ли да работим!?Един идва,друг заминтава,цялата карантина е един фарс!Той драска тука глупости!
20
23
 
12
 
! Отговори
до 15 преди 3 години
Сега разбираш ли защо бг е в това състояние? Злобата на българина е безгранична. Хората са тръгнали да си икарат прехраната и да заделят някой лев в цивилизована държава а не да мрънкат и злобетя пред клавиатурите! За какво да стоят в бг да служат на мутрите който всяка година си сменят и взимат най-скъпите лимузини а същевременно да плащат жълти стотинки!
19
2
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Да не се правят на ударени. Защо са ги пуснали да излетят от България? На летището трябва да има актуална информация кои граждани къде могат и къде не могат да летят. Да съдят фирмата, която ги е наела.
18
10
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Толкова за Европейския *ъз, шенген менген, интеграция и свободно придвижване. Когато всички имат полза всичко е наред. Когато нещо стане веднага границите се затварят. Европейския съюз е един икономически, корпоративен и банков съюз.... Гражданите да го дуфат под вода и сополив. Те са просто средство. Колко се радвам, че англичаните се махнаха и аз с тях....