Бичът за обществото - несигурността, а не неравенството, тормози 99%

Политически несигурността подхранва консервативните инстинкти
9 май 2020 21:26, Екип на Investor.bg
168
Бичът за обществото - несигурността, а не неравенството, тормози 99%
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

„Обложете богатите“ се превърна в прогресивен боен вик и то не само в крайните среди. Бичът на икономическото неравенство е политиката на знаменитостите, изразена еднакво от Нобелови лауреати и международни лидери, пише за Financial Times Албена Азманова, автор на „Капитализъм на ръба” и професор по политика в Брюкселското училище за международни изследвания към Университета на Кент.

Този лозунг не донесе електоралните победи, на които се надяваха левите. Причината е, че икономическата нестабилност, а не неравенството, е това, което тормози 99-те процента от населението. Разбира се, неравенството е един от симптомите на нестабилността. Да се съсредоточим обаче само върху неравенството е диагностична грешка. И лекът не е просто преразпределението на покупателната способност, а по-радикален: да се изгради по-стабилно, сигурно и устойчиво общество. Пандемията Covid-19 подчертава това.

Възмущението срещу неравенството беше губеща политическа позиция, защото много хора се възхищават на богатите, една малка част очакват самите те да забогатеят, а повечето от останалите просто ги игнорират. В съществуващите социалистически общества прекомерното равенство беше също толкова голям проблем: хората мразеха сивото еднообразие на живота си. Тези настроения са трайни, така че политиката на размахване на неравенството не работи.

Неравенството е статистически факт. То може да бъде измерено и по този начин лесно привлича вниманието. Но кога статистическият факт на икономическото неравенство се превръща във форма на социална несправедливост? Ето един възможен отговор: когато богатството води до социални привилегии или когато крайното богатство се превръща в сила, която е обслужваща и хищническа. Тук реалистичното средство за защита не е преразпределението, а противостоящата сила: синдикални организации и други масови организации, силни и принципни политически партии, преследване за финансови измами и бдителност срещу превземането на държавата.

Втори голям проблем идва, когато богатството се превръща в единствения очевиден източник на сигурност. Това е нашето затруднение сега. Комбинацията от автоматизация, глобализация и съкращаване на публичните услуги и социалното осигуряване породи огромна икономическа нестабилност за обикновените граждани - за мъже и жени, млади и стари, квалифицирани и неквалифицирани, за средната класа и бедните. Тази нестабилност е много по-голяма за малцинствата, имигрантите и други групи в неравностойно положение.

Пандемията бе изострена от несигурността, нашата политически създадена социална несигурност. Несигурността и уязвимостта на 99-те процента се коренят в неадекватността на нашите обществени услуги, слабостта на публичното образование, тежестта на дълга върху висшистите и най-вече в лошото обществено здраве и недостатъчно финансираното или дори недостъпно здравеопазване. Това няма да се промени, дори ако нашите общества станат напълно равни. Ние сме в този лабиринт, защото съвременният капитализъм създаде не просто несигурна класа, а несигурно мнозинство.

Кризата с Covid-19 се проявява по много различен начин според това колко е здрав публичният сектор на дадена страна. Дания и Германия се справят забележително добре благодарение на солидната здравна инфраструктура с голям брой болнични легла и отделения за реанимация, както и тестове. За разлика от тях системите на обществено здравеопазване във Великобритания и Италия се оказаха драстично недофинансирани при политиките за строги икономии през последните две десетилетия, докато САЩ се превърнаха в учебникарски пример за ориентирана към печалба медицина.

Политически несигурността подхранва консервативните, дори реакционните инстинкти. Напук на надеждите на левицата за радикализация на работническата класа след финансовата криза през 2008 г., видяхме трайно изместване на избирателите вдясно. Пандемията ще задълбочи тези инстинкти. Но завръщането към предишното статукво преди масовата несигурност ще ни остави още по-уязвими на извънредни ситуации в областта на общественото здраве.

Преследването на печалба, смекчено от няколко данъци и трансфери, няма да свърши работа. Нуждаем се от мащабни, спешни инвестиции в обществено здравеопазване и стратегическа наука, последвани от засилено социално осигуряване, инфраструктура, образование и други обществени услуги - единственото нещо, което може да сработи и единствената причина, която може да генерира необходимото политическо движение.

Още по темата четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


168
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
146
6
 
6
 
! Отговори
seira преди 3 години
"КОРОНАКРИЗАТА" = ПАРАВАН ЗА УЗАКОНЯВАНЕТО НА ФАШИСТКА ДИКТАТУРА В БЪЛГАРИЯ!!!НАРОДЕ!!!!!
145
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До usa = на джудже"Хората станахМЕ". Много "деградираХА"Мхм. Ясен си.
144
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 157Не ме дразнят българите в България. Дразнят ме неграмотниците, които мислят в черно-бяло. Не всички са като вас.
143
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 156Лъжа защото не мисля като теб? Явно в представите на някои всички мислят еднакво. Няма какво повече да си кажем.
142
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Събрали се на крадан и прокопиев тука хахаха. Я направете някой протест за 30лв. Да не си забравите тъмните очила и шапките.
141
2
 
13
 
! Отговори
usa = на джудже преди 3 години
Въпроса даже не е в парите!? Двама сме ,живеем с четири бона на месец. Работници сме в частни фирми. Децата са големи ,отделно. Самата ,, демокрация,, СМЪРДИ. Е какво се случи с Милен Бог да го прости. Хората станахме абсолютни зверове . Много деградираха. И това няма да се промени. Не вярвам. А тези които живеят с 600лв не мога да ги мисля.
140
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Въшльото емигрант го занимавали..., дразнвли го българите в България...
139
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен154 Пак лъжеш защото и аз съм гласувала са Радан ,но не мисля като теб , аз не пречислявам тези които критикуват Герб към БСП ,защото знам със сигурност че те са от едно котило ,че и наглостта и лакомията им са абсолютно еднакви. Аз познавам лицемерието на българската политическа класа и това как на черното казват бяло и докато ни говори бат Бойко колко мисли само и единствено за народа си с голямата лопата си сипва и за него и за ръкопляскащите му от народната хазна а народа едва диш
138
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Дрън дрън. Статията е пълна тъпня, разтегляне на локуми и общи приказки. Аз не съм видял един богаташ да е останал на средна заплата и то точно заради такива статийки.
137
9
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 152Начи, доста ме дразните такива, дето само като не ви хареса нещо и започвате "гербери, калинки, розички". Аз гласувах за Радан. И не живея в България (което не означава, че не знам какво става). Това не означава, че доматите ги ядем с колците. Ревете там за БСП и не ме занимавайте с глупости. Щом така ви харесва.
136
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен150Пак тълкуваш нещата като дявола четеш евангелието и както Бойко прави анализите. Харесва ти твоето отроче да взема 25 бона заплата щото ти си здр. министър или щото си Порожанов а моето щото аз съм обикновен гражданин и моето дете със сигурност е по-умно от твоето завършил е първо СМГ после има две висши и работи в БАН за 900 лв. Колко удобно и после СРЕДНАТА ЗАПЛАТА РАСТЯЛА ...вие *** от Герб сте по опасни и тези които останаха в БСП явно защото само сте били шофъорите и м
135
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 148Е нещо да кажеш за Мишо бирата ,за Таню?ако се върне Цветан Василев и Божков мислиш че ще ги оставят живи ли?И аз съм поживяла и знам какво е преди и какво сега -едно и също ! Щом аз дето съм гласувала за Герб и никога за БСП мисля така дори преди бяхме малко по нормални нещата спяхме спокойни! Ако не си на това мнение явно си се намърдал във властта и така ти изнася ,но ако си нормален българи и застанеш в страни от далаверата със сигурност ще разсъждаваш като мен !
134
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 150"Коментарите: Хората си бленуват за отминалия соц, който с тази криза щеше да се справи на кукуво лято."Е, не си прав. Северна Корея, Венецуела, Беларус, Раша всичките доказват как само най-безаналоговия режим може да се справи най-добре с вируса. Чудя се как още не са наредили на вируса да напусне границите на съответните държави.:)
133
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Заглавието: Ако 99% от хората са на едно и също дередже, това е равенство. Стандарта може да е ужасен, но е един и същ за 99%.Но не може да се изисква икономическо равенство. Равенството може да бъде само пред закона.Коментарите: Хората си бленуват за отминалия соц, който с тази криза щеше да се справи на кукуво лято."за един 6 апартамента"на които този със 6те апартамента плаща данъци.Проблемът е (особено на запад) с компании, които въртят милиарди, а не плащат данъци.
132
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 148Не бих предположил, че човек на възраст ще написше такива безмислени работи. "Стрелят без предупреждение" Дали? Аз съм поживял по времето на комунизма. Стреляха без предупреждение около границата. На митинги тук такова нещо не съм виждал. За останалото. Да, не се борим за правата си, но това няма общо с Боко, а с нас самите. Сама казваш: пълно е с тарикати.
131
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 142Лично аз съм пенсионерка и вече твърде болна за да ходя по протести ,но последният на който бях беше преди година може би когато българите от чужбина организираха и всичко беше плачевно ,площада беше почернял от полиция ,тогава когато полицаите на Бойко се опитаха да напръскат хората със спрей сещаш се нали...Наистина беше жалко положението кафетата бяха пълни а на площада бяха по -вече българите дошли от чужбина...Дадох отчет нали?Сега е време младите да не се крият като мишки
130
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До usa = на джуджеНе, искахме комунистическа диктатура. Можеш ли да ни уредиш?:)))))
129
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До "Изпаднал гермаТва е вярно. Казвам го като човек който живее в Германия. Не че ми пречи да наемам, но много хора като за пръв път дойдат тук и се шокират. Ама как така, ама тук защо не е едикак си... :))))
128
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До "Изпаднал гермаПак лъжеш бе герберче... Едва ли не сме по-добре тука само че българите които работят там не искат да чуят да се връщат освен ако изгонят чужденците...и така е не само с Германия ,всеки който е избягал от България не иска да си помисля да се върне и лошото е че умните ,кадърните бягат ...Много ви е изгодно само да говорите за дисциплина защото Бойко най-обича да действа по милиционерски ! Ти явно си добре щом четкаш тази скапана действителност у нас ,но хората едва дишат от ли
127
2
 
6
 
! Отговори
usa = на джудже преди 3 години
Хак Ви е ,нали искахте ,, демокрация,,... Сега всеки си отговаря единствено за себе си. Другите са просто сенки ,които така или иначе се разминават е с тях. Не значат нищо друго. Важното е аз и моите близки да сме добре. Останалото е филм на кинолента.