Колапсът на AirBnB заради коронавируса връща градовете на жителите им

Туристическият бум изтласка местните в крайните квартали
Обновена: 12 май 2020 11:12 | 10 май 2020 22:44,
49
Колапсът на AirBnB заради коронавируса връща градовете на жителите им
Снимка: БГНЕС

В рамките на малко повече от 10 години AirBnB създаде революция в начина, по който пътуваме и почиваме.

Хиляди собственици използваха сайта като начин за прехрана и не просто между другото.

Коронавирусът сложи край на това. И макар че "домакините" са засегнати изключително тежко от колапса на индустрията за пътуване и тяхната загуба на доходи, в много градове властите всъщност се радват на този страничен ефект.

Още по темата

Макар че туристите със сигурност докарват изключително много приходи, то на места като Барселона, Амстердам, Берлин, Париж, Рим, AirBnB създаваше проблеми именно за местните. Наемите скочиха неколкократно и буквално изхвърлиха жителите извън града. Така малките бизнеси буквално останаха без редовните си клиенти, отбелязва Guardian.

"Надяваме се една трета или дори половината от лицензираните туристически апартаменти да станат нормални жилища за наем в рамките на следващите три години", казва Жанет Санц, заместник-кмет на Барселона.

Колегата й от Париж Жан Бросе, отговарящ именно за настаняването във френската столица, е съгласен.

"Имаме намерение да се възползваме от ситуацията да си върнем контрола", казва той.

Бросе твърди, че отдаваните в AirBnB жилища в Париж буквално са се "сринали". За първите седмици на април има регистрирани едва 40 нощувки, сравнено със средно 1210 нощувки на месец през миналата година. AirBnB не коментира тези данни.

Междувременно, доклад на анализаторския сайт Transparent показва, че има рязък спад на резервациите в Испания - около 98% от началото на извънредното положение на 14 март.

Никой не очаква бързо излизане от кризата, а в Испания туристическата индустрия буквално затри 2020 г. и очаква следващата.

За да възстановят доходите си, собствениците сега се обръщат към традиционния пазар на дългосрочните наеми. Само в Испания стотици, дори може би хиляди апартаменти, се предлагат за 6 месеца или година. Собствениците им очевидно изчакват съживяването на индустрията през 2021 г.

Това обаче също си има своите предизвикателства. В момента хората могат да се местят само ако имат работа и едва ли наемите ще скочат.

Барселона отдавна води битка с AirBnB. В каталунския град има 9 600 лицензирани апартаменти за почивка и поне още толкова без лиценз. Благодарение на тях в Барселона туризма буквално избухна от 2009 г. насам. Платформата е обвинена, че заради краткосрочните наеми в града наемите са скочили.

"Онова, което собствениците на туристически апартаменти искат сега, е стабилност, и те могат да я получат от конвенционалните наеми", смята Санс. "Разбира се, те ще изкарват по-малко, ако отдават на туристи", допълва тя.

От AirBnB не говорят много за предизвикателството пред тях.

Говорител на компанията наскоро заяви, че в платформата днес има повече обяви от преди година и те ще продължат да функцинират.

"Вече виждаме окуражителни знаци за повишаване на вътрешните пътувания на някои пазари, а броят на по-дългосрочните наеми през AirBnB се е удвоил", казват от компанията.

Но все пак 1900 души са съкратени, което е 25% от целия персонал. Кол център в Барселона загуби договора си с компанията и така 800 души останаха без работа.

В идната година много работни места ще бъдат загубени. Това е удар не само по собствениците на апартаменти, но и на всички, които предоставят услуги за туристи.

Но за много обикновени жители това е знак за надежда. Бизнесът ще се адаптира да предлага повече услуги за живеещите в градовете като Барселона, а те не искат сувенири и Сангрия.

"Монокултура, ориентирана към туристите, няма да сработи", категорична е Жанет Санс.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


49
Още по темата: Airbnbкоронавирус
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
17
10
 
3
 
! Отговори
Бил Гейтс 19 преди 3 години
Вируса обаче посочи кои са по цените неща за хората .Защо работата повече вреди на човека .Който работи ще умре за шефа си !Заводите огнища на зарази !И като капак държавите с неадекватни мерки.Въпрос на време да умрем от зарази .
16
3
 
17
 
! Отговори
ира преди 3 години
Във всяко изречение, присъства отвратителната дума-хашлак, "буквално"! Браво, страхотно писане, страхотна култура, тип квартално кафене. Купете си , веднъж в живота, някоя книжка, току виж, намерите, ново вдъхновение...
15
5
 
37
 
! Отговори
GBP преди 3 години
Да помислим малко: след приключването на ситуацията със "епидемията" туристите тръгват, къде ще е по добре да се отседне, в хотел със 100-200+ човека или в самостоятелен апартамент? Не бързайте да пишете глупости
14
18
 
17
 
! Отговори
ТУЛУП 49999 преди 3 години
ЕРБИЕНБИ не ме грее.Грее ме колапса на ОПГ ГЕРБ
13
16
 
15
 
! Отговори
ТУЛУП40 преди 3 години
А КОГА МОЖЕ ДА ПОГОВОРИМ ЗА КОЛАПСА ГЕРБ?МЕРСИ!
12
9
 
6
 
! Отговори
Хххх преди 3 години
До 6И като ще съм по наем и мога да си позволя да купя жилището на изплащане...защо да не го купя...така и така ги давам тия пари поне след 15г. ще спра да ги давам тези пари....но тия неща ги мислят само хора които имат пари и инвестират а тия дето живеят от заплата на заплата са си под наем.
11
2
 
4
 
! Отговори
Хххх преди 3 години
До AzКупил си на на бай Хасан потурите.....
10
15
 
6
 
! Отговори
Az преди 3 години
Аз пък си купих биткойни като бяха по 100 долара и после...вземи се скеий с твойта панелка, ако искаш продай на дядо си нивата може и от нея да изкараш.
9
17
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До До 5Уникално просто становище, но предлагам си от "финансовите експерти" дето се навъдиха в България. Айде, ако може да ми обясниш къде точно съм се минал и съм изтрвал охолсвото:1. 2007 купих панелка (3+1) за 60000 евро, при вноска по ипотека 300 (45 000 заем) евро и наем за подобен апартамент към онзи момент 250 евро.2. 2012 наема на подобен апартамент вече е 400 евро. 3. 2018 погасих предсрочно ипотеката, за тез 10 години сам дал на банката 75000. 4. 2018 я продадох за 85000 евро
8
17
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Олеле *** малеле!Каква е тая злоба, бе хира! Имам ваканционна вила и я отдавам редовно през Airbnb, иноечалбите ми са 4 пъти по-високи отпреди. Защо са не направя някой лев! 9 години от младостта си инвестирах в този имот, а сега искате, да се проваля! Ужас! Нямам думи!
7
3
 
16
 
! Отговори
Танер преди 3 години
Колкото повече се пише за короната толкова повече бонуси получаватт редакторите
6
9
 
9
 
! Отговори
До 5 преди 3 години
Последното ти изречение е абсолютно несвързано и неразбираемо. Изобщо, нещо дълбоко комплексарско и дребнаво си се опитал да надращиш, но по-успешно щеше да се справиш, ако просто беше написал един к.р и да си лягаш.
5
26
 
17
 
! Отговори
До 5 преди 3 години
Оффф, умнико! В любимите ти "собствени жилища", специално в Бг изпука сума ти народ от глад и студ. Слабоумно е да смяташ, че да имаш няква мизерна панелка, е по-охолно от това да си държиш парите в банки или инвестиционни фондове и да живееш в хубава къща под наем. Като не ти е узрял мозъка за некои неща, не си вервай много, щот си доста спрял.
4
25
 
33
 
! Отговори
хотели с лицензии преди 3 години
Това бе уникална простотия измислена от алчните за мангизи американци.Същата глупост като споделеното пътуване.Те са готови да отдадат и пералнята си под наем на съседа да си пере , и жените/мъжете си под наем. Какво очаквате от тях, даже искат и собствените им деца да им плащат наем (Rent) когато навършат 18 години!!!!Слава Богу настъпиха и анти-социални времена за да се отсее зърното от плявата!!!!!!
3
27
 
19
 
! Отговори
Мддааа преди 3 години
Ако може да де ограничат ордите от дразнещи, миришещи, шумни, пяни и пръдливи туристи особенно от третия свят като китай, навсякъде из европа, ще е направо перфектно. Трябва да има ограничен туризъм само за нашите со общтносто между европейци, за деугите минимашни годишни квоти..... направо не се търпят
2
14
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Кой им е виновен, че масово живеят под наем?
1
3
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Всички ще се посвият малко и това е добре така.