Лъже ли Китай за коронавируса, че е тръгнал от "мокрия" пазар?

Все повече експерти вярват, че е изпуснат от лаборатория
11 май 2020 20:50, Нели Христова
103
Лъже ли Китай за коронавируса, че е тръгнал от "мокрия" пазар?
Снимка: БГНЕС

От къде е плъзнал коронавирусът е една от най-дискутираните теми в последно време. Президентът на САЩ Доналд Тръмп е убеден, че COVID-19 е бил изпуснат от лаборатория. Китай категорично се противопоставя на тези твърдения, защитавайки версията, че заразата е тръгнала от "мокрият пазар" в града.

Още по темата

Европейските държави също са разделени в мненията си кой лъже, Китай или САЩ?

Според професор Клайв Хамилтън, експерт по Китай от Австралия, версията, че коронавирусът се резпространил от мокрия пазар в Ухан просто не пасва. По думите му, COVID-19 е открит първо у хора, които са нямали досег с пазара.

"Това става ясно от много качествени проучвания. Идеята, че вирусът се е появил към края на декември от този пазар просто не пасва. Единственото нормално обяснение е, че той е бил изупснат от Института по вирусология в Ухан", казва Хамилтън пред Sky News. Професорът твърди, че хипотезата била предложена първо от самите китайски експерти, преди да бъде заличена напълно от интернет пространството.

Много потребители в Китай дори са търсили информация за нулевият пациент - жена, която е работила в Института по вирусология, но не са открили нищо, "сякаш е изчезнала от лицето на Земята".

Една от най-разпространените версии за плъзването на вируса е, че той е прескочил от прилеп на друго животно, което по-късно е било заколено на "мокрия" пазар. Но лабораторията не се намира далеч от пазара. А в нея учените изследват именно тези коронавируси, които живеят в организма на прилепите. Институтът по вирусология е единственият от ниво 4 на сигурност в Китай.

Според професор Клайв Хамилтън, който е и дългогодишен критик на Пекин, двама китайски учени пишат доклад, който доказва, че вирусът е изпуснат от лабораторията в Ухан.

"Някой се е заразил в лабораторията, излязал е от нея и е започнал да заразява другите хора в града", обяснява Хамилтън. Краткият доклад е написан от професорите Батао Ксиао и Лей Ксиао и е публикуван на 6 февруари. Той носи името The possible origins of the 2019-nCoV coronavirus (Вероятният произход на коронавируса 2019-nCoV). В него се отбелязва, че хабитатът на прилепите, които носят коронавируса, е на 900 км от пазара в Ухан, а и прилепите не са част от менюто на жителите на града.

Много други учени и експерти също започват да развиват съмнения към версията, че COVID-19 е плъзнал от "мокрия" пазар в Ухан.

Професорът по медицина д-р Джон Кембъл от Великобритания, който ежедневно предоставя актуализирана информация за коронавируса в канала си в YouTube, заяви, че има вероятност да няма "животно, което да е служило като посредник за вируса между прилепа и хората".

"В началото се смяташе, че животните посредници са панголини, но това изглежда не се потвърждава", казва той във видео от 1 май. Д-р Кембъл отбеляза, че е огромно съвпадение, че пандемията се заражда толкова близо до институт по вирусология. Според него учените може да са провеждали изследвания на коронавируса с животни, а после някой да е продал тези животни на пазара в Ухан.

Американският патолог Крис Мартенсън пък е на мнение, че е подозрителна последователността от нуклеотиди в кодирането на РНК на коронавируса Sars-Cov-2 е "вмъкната допълнително" тъй като те не се срещат в нито един от подобните вируси. Според него, тази мутация няма как да се случи естествено.

Също така анализ на данните от мобилни клетки показва, че Институтът по вирусология в Ухан е спрял работа от 7 до 24 октомври и това може да индикира за "опасно събитие" между 6 и 11 октомври.

Американските шпионски агенции преглеждат документа.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


103
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
96
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Президентът на САЩ Доналд ТръмпСпоред професор Клайв Хамилтън, експерт по Китай от Австралия, който е и дългогодишен критик на ПекинПрофесорът по медицина д-р Джон Кембъл от ВеликобританияАмериканският патолог Крис Мартенсън
95
0
 
2
 
! Отговори
Д-р Иванов преди 3 години
До 94 АнонименКога и как ви пуснаха от психоклиниката като още не е приключило лечението ви ?
94
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Китайците разследват в момента кой или кои са пуснали вируса в Ухан. До октомври със сигурност ще съобщят источника от коя държава е . Съмненията са за САЩ и Англия но все пак ще бъде официално казано обвинение
93
3
 
3
 
! Отговори
jason brody преди 3 години
пълни глупости а *** вярват на всеки срещнат
92
1
 
6
 
! Отговори
Котарак преди 3 години
До КоткиНещо си в грешка.Ти или шефа ти в ПР агенцията.Китай СПРЯХА своите,като направиха пълна изолация на цели градове,докато Запада ги порицаваше за нечовешко отношение и мърмоерха за правата на човека.ПОМНИШ ЛИ?Обаче, ДЕСЕТКИ САМОЛЕТИ С чужди граждани НЯМАШЕ как да бъдат спрени.И никой не ги провери когато пристигнаха в страните си.Вместо да направят подобна на Китайската изолация европейските лидери и Тръмп се шматкаха .Да ти припомням ли речите и изказванията им от това време?
91
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Много ясно,че лъжат,и дори смятат да изпуснат пак есента,и да направят втора вълна. Говорят вече за нея. Няма кой да ги спре,и санкционира,и така ще стане.-
90
1
 
5
 
! Отговори
бъдещи факти преди 3 години
Все повече се говори за възможността от налагане на бъдещи санкции за престъпните деяния на комунистическия режим по прикриване на истината и по този начин заразяване на целия свят. Следете темата.
89
3
 
1
 
! Отговори
Още факти преди 3 години
До фактиНе че нещо но ето ти и един факт който никой не крие но и никой не споменава. -ВСИЧКИ лаборанти които работят в Института по вирусология в Ухан са преминали обучение и сертификати за безопасност от Американски вирусологични лаборатории. т.е. Те работят по американски стандарти на безопасност.Дали те са го изпуснали или е внесен нарочно и пуснат до такъв тип лаборатория,е тема която че се разисква вечно . Никой няма да си признае.Факт е че САЩ и Китай са във война.Икономическа война.
88
1
 
2
 
! Отговори
Накратко преди 3 години
Пропагандната машина на една държава се бори за надмощие над пропагандната машина на друга държава . "впрегнати са / буквално? разни "независими експерти" , медии, ***, съюзници, "публични личности", и най-обикновени урууди за да се прикрие вина и да се натопи врагът . Извод: Дори и пандемия не може да ОБЕДИНИ човечеството . Без значение в какво време живеем. В мир или конфликти едно нещо не спираме да правим - ДА СЕ САМОУНИЩОЖАВАМЕ .Край.
87
0
 
9
 
! Отговори
факти преди 3 години
Какъв мокър пазар, какви пет лева. Мокри пазари има под път и над път в Китай. Но институт по вирусология, занимаващ се с изучаване на коронавируса, е един - в Ухан. Сега, след като е изпуснат от лабораторията, вторично може да е тръгнало разпространението през мокрия пазара.
86
1
 
10
 
! Отговори
Котки преди 3 години
Те даже и да не са го направили нарочно, трябва да бъдат наказани, че нарочно криха и лъгаха. И че спряха вътрешните пътувания, но пуснаха китайците да ходят където искат по света да пръскат зараза.
85
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
ДО 84 Striker Има много убедителни предположения, че вирусът е изпуsнат от форд Детрик в USA. През октомври 2019 в сащ има и миниепидемия от пневмония по вейпърите обхвнала 300 души. Така че засега нещата не са никак ясни
84
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Хора в сайта има имейлите на редакторите, моля ви ако видите такива неграмотни *****отщини като "заколено" ги докадвайте.Страшни журналисти, да се бяха научили да позлват аутокорект поне.
83
6
 
12
 
! Отговори
Striker преди 3 години
От прилеп или от лаборатория - китайски е! Да не се ослушват, а да започват да плащат на света за чумата, защото лошо им се пише! Тръмп ще ги почака още малко и ако не плащат ще ги запука. Америка им каза, Австралия, Германия, Великобритания - Жълтурландия - плащай!!!
82
3
 
5
 
! Отговори
Митко 19см преди 3 години
Ако не разберем от откраднатата и криво-ляво преведена от Гугъл транслейт статия на днес.бг дали Кирай лъже, то със сигурност ще разберем истината от форумните експерти. Те знаят всичко!!!
81
5
 
18
 
! Отговори
ФАКТ преди 3 години
Лъжата в името на идеологията и Партията е свещенодейство за всеки комунист !
80
20
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Лъже. Вируса е краварски патент, те са царе по разбойничеството, наглосаксонска изработка, имат и опит от Спин- а, що народ измориха по света.
79
0
 
10
 
! Отговори
Грам преди 3 години
ЗакОлЕно??? Засрамете се :(
78
0
 
2
 
! Отговори
Дидо преди 3 години
До АнонименМалко ти бягат числата. В момента в целия свят има около 160 хиляди тона злато.В края на 19-и век общото количество е било 30-40 хил. тона.Малко не ми се вярва България да е разполагала със 10% от световните запаси злато, така че число от порядъка на 32 тона е много по-реалистична
77
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен"златотоне е билои 32 тона а 3 200 тона - я си прочети опорните точки"Тва рушитата сте яко неграмотни. Вие имате ли представа какво значи България да има 3200 тона злато накуп?