Учен от БАН: Сервитьорите с ръкавици – опасно е!

Доц. Чорбанов препоръчва по-често миене на ръцете
15 май 2020 09:32, Нели Христова
22
Учен от БАН: Сервитьорите с ръкавици – опасно е!
Снимка: БГНЕС

"Ако вирусът бе толкова устойчив, нямаше да има само 4 млн. души заразени, те щяха да са 4 милиарда", заяви доц. Андрей Чорбанов от БАН пред Нова тв. Той предупреди, че носенето на ръкавици от служителите на ресторанти би било опасно.

"Слагането на ръкавици от сервитьорите е опасно. Самата кожа е непропусклива за корона вируса и носенето им е абсолютно безсмислено, по-добре е да се мият по-често ръцете, отколкото да се носят цял ден и с тях да се пипа всичко", казва доцентът. Според него и седенето на пейките не е опасно, а дезинфекцията от въздуха е безсмислена.

"В нормална ситуация по конституция никой не може да вкара 60-годишни в болница, ако те не желаят, макар да са с коронавирус", смята доц. Чорбанов.

"В рамките на 3 месеца ние можем да сглобим ваксина, но проблемът е, че обществените поръчки се бавят до 1 година. Дори когато реактивите са препоръчани от института "Пастьор", ние пак трябва да минем през обществена поръчка", заяви доцентът.

Според него голямото забавяне идва от тестовете, защото те траят около година.

"Тестовете за безврезност са много важни, те са много бавни, но ако се ускорят, се поема голям риск за страничните ефекти", казва Чорбанов.

"Докато не мине цялото население през този вирус, той ще си живее", категоричен бе доцентът.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


22
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
21
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
ДО Много луди учени има в България. Създание, много сте просто!
20
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Много луди учени има в България. Мангъри и Чалгъри съветват народа да се заразява и да минава вируса.Мангърите и Чалгърите какво съветват за чумата, холерата, сифилиса, проказата?Питайте Мангърите за тези болести - какво препоръчват.
19
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Генерала хирург да се маха!Само защото е приятел на Бойко ли трябва да го търпим???Ръкавиците са опасни не защото пипаме всичко (така е наистина), но от тях можем и гъбички да хванем, защото запарват ръцете.Кожата е пропусклива където имаме косми, а точно по дланите нямаме нали?Само под космите има клетки на гладката мускулатура с ACE2 рецептори през които (евентуално) може да проникне коронавирус.
18
4
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
...по-добре е да се мият по-често ръцете, отколкото да се носят цял ден и с тях да се пипа всичко"...---Съгласен, но и прекаленото миене на ръцете може да събуди някой дерматит или някое от по-нелицеприятните му усложнения, което да отблъсне клиентите. И пак сме в началото. Някакво решение е ползването на еднократни ръкавици от HDPE, които да се сменят при всяка поръчка. Но се плъзгат, ще оскъпят и усложнят услугата, а и нашенеца - собственик или персонал, по произход е доста изобретателен..
17
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Вместо маски, ръкавици и КПП-та, колко по-просто и ефективно щеше да е една реална карантина от 14 до 28 дни, за всички влизащи в България, започваща още на границата, а не подпис на хартийка, че щял да спазва карантина. Същата карантина и за всички били в досег със заразени в България, но такива щяха да са много малко. С такава карантина, заразените сега щяха да са под 100 човека и почти всички щяха да са заразени в чужбина.
16
1
 
4
 
! Отговори
Реалист преди 3 години
Не беше нужно правителството да налага досегашните мерки, които гарантираха, че епидемията няма да бъде спряна, а само по-бавно ще се разпространява. Трябваше епидемията да бъде спряна, както направиха в Китай, Виетнам, Гърция, Южна Корея до един момент, както и ьдруги държави.
15
0
 
3
 
! Отговори
Реалист преди 3 години
За обществените поръчки е прав - задължителни са, а да се премине през цялата процедура е около година време.
14
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Сервитьорите не са обучени на работа в такива условия...При отсервиране хващат чашите там, където се докосват устните на клиентите и после на бара пак същото, когато зареждат таблата с новите поръчки... Съответно, ако е имало заразен клиент... Ще има бум на заразени точно заради това.
13
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
С едни ръкавици трудно ще изкарат цял ден, на третия четвърти час започват да се късат!
12
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Те са 4 млрд, че и повече просто няма как да се тестват 4 млрд човека. Да ходят със ръкавици и маски и скафандри кой ще следи дали си мият ръцете После заради няколко сервитьори пак да стоим под КПП-та ?
11
4
 
5
 
! Отговори
Хе хе хе преди 3 години
Схванахте ли тънкия намек?Да не чакат за финансиране по план, а да им дадат извънредни парички.Ако наистина можете да създадете тази ваксина за 3 месеца, нали ще да я патентовате и ще станете милиардери бе, аланкоолу?Защо приравняваш и читателите към умственото ниво на дебелите лели,настанени на хранилка в БАН само защото преди 30-40 години са успели да станат снахи на някой професор? Или мислиш, че сме на интелектуалното дередже на децата и внуците ви, за които кътате редовните докторантури?
10
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Докато не мине цялото население през този вирус, той ще си живее", категоричен бе доцентът. А защо не кажеш защо някои хора този вирус ги повтаря? И антителата за колко време са в организма и после изчезват за да се повтори инфекцията? Това може да важи за обикновените коронавируси, но явно не и за този.Изучете го много внимателно и тогава говорете.
9
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
С едни ракавици сигурно карат цял ден. Не вярвам да им отпускат по много бройки на смяна.
8
3
 
0
 
! Отговори
Тъпи преди 3 години
Ракията е ваксина.
7
0
 
3
 
! Отговори
Кви пет лева бе преди 3 години
ква ваксина. Експерти напомнят какви странични ефекти имат досегашните "ваксини" срещу други коронавируси, на същото ли да се надяваме? Тоест на вероятността ваксината да бастиса толкова жертви, колкото и самият вирус? Прав е, че изпитанията за безопасност ще бъдат дълги. Ама мноооого дълги.Няма яснота и за факторите на устойчивост - то не беше БЦЖ, сега вече разправят и за витамин Д, за генетична предразположеност и каквото се сетите. Никой нищо не знае. Тази година - нанай ваксина. И догодина
6
1
 
3
 
! Отговори
Накихана супа преди 3 години
Разбира се че е опасно, могат да изпочупят чашите и чиниите, има толкова научни публикации по темата.
5
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
То и без това с тоя вирус всеки си мие ръцете като пипне нещо.Ръкавиците са преносители защото никой не ги мие като ръцете.А времето за смяна на ръкавици е повече от колкото да ги измие.
4
5
 
6
 
! Отговори
Петров преди 3 години
Ако има нещо от което в БАН разбират, това са сервитьорите - всички кръчми около БАН и институтите са "работното място" на банаджиите. На обед подремват в кабинета и после - пак при сервитьорите.
3
4
 
7
 
! Отговори
Разбрахте ли? преди 3 години
БАН си прави устата за обществени поръчки.По цял свят работят върху създаването на ваксина, но отвсякъде се чува, че няма изгледи такава да бъда създадена изобщо или пък, че поне една година трябва да мине, за да се докаже ефективността на нещо, чиито създатели твърдят, че то е ваксина срещу този вирус.Нашите учЕни обаче ни уверяват, че за ТРИ месеца ще я създадат, но виждате ли, обществените поръчки били мудни!
2
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Очеизвадна истина е, че вирусът не преминава през кожата. Защо тогава да се носят ръкавици? Това с "дезинфекцията" по въздуха също е напълно неразбираемо.