Шефът на МВФ Кристалина Георгиева: Тази криза е безподобна!

“Европа със своята култура на солидарност ще играе сериозна роля в света”
16 май 2020 09:16, Елка Василева
64
Шефът на МВФ Кристалина Георгиева: Тази криза е безподобна!

Имаме 1 000 милиарда долара за кредити, казва шефката на МВФ Кристалина Георгиева пред „Ханделсблат“. Тя хвали европейците за тяхната солидарност и предупреждава, че пандемията удря най-силно бедните.

"Тази криза е безподобна”, казва председателката на Международния валутен фонд Кристалина Георгиева в интервю за германския вестник “Ханделсблат”, цитирано от Дойче веле. През април МВФ прогнозира срив на световната икономика с 3%. Според Георгиева, спадът ще е още по-сериозен: “Без ваксина и ефективни лекарства в някои държави за съжаление ще се развият още по-отрицателни сценарии”.

Кристалина Георгиева предупреждава, че държавите започват да отварят икономиките си, но това не се случва едновременно навсякъде и е възможно да се наложи ново затягане на мерките. “Прогнозираме ръст от 5,8% през следващата година”, казва Георгиева, но посочва, че тази прогноза все пак е несигурна.

Имаме 1 000 000 000 000 долара

Председателката на Международния валутен фонд изтъква, че организацията ѝ е добре подготвена за кризата. “Нашите капацитети за отпускане на кредите днес са четири пъти по-големи в сравнение с периода преди финансовата криза през 2008 година: един трилион долара днес, 250 милиарда тогава”, обяснява тя и допълва, че “като цяло разполагаме с 800 милиарда долара в резерв”.

Още по темата

“Ще преодолеем кризата”, убедена е Георгиева. Но предупреждава, че пътят напред е труден. “По време на разхлабването на мерките правителствата трябва да не изпускат от поглед епидемиологичните тенденции”. Важно да се следят три неща, казва председателката на МФВ: дали здравната система разполага с нужния капацитет, дали са на разположение достатъчно тестове, за да могат веригите на заразяване да бъдат проследени, и дали се осигуряват необходимите защитни материали.

“Еврото ще оцелее”

Георгиева казва, че има пълно доверие на ръководителите в Европа, които до момента успяват да стабилизират Еврозоната. “Европа със своята култура на солидарност ще играе сериозна роля в света”, прогнозира Кристалина Георгиева. И дава за пример успеха на европейските лидери в решението им да съберат общи държавни и частни капитали, за да подкрепят и стимулират по-бързото разработване на ваксина.

Най-тежко е за държавите със съпътстващи заболявания

Пред “Ханделсблат” Георгиева хвали Германия за масовото тестване и общественото ѝ здравеопазване, както и за помощта, която оказва на други европейски страни. “В добрите времена е важно да се предприемат предпазни мерки за лошите времена. Точно както вирусът най-тежко удря хора със съпътстващи заболявания, така и икономическият шок удря най-тежко икономики, които и преди са били нестабилни. Един от основни уроци е, че държавите трябва да укрепят своята устойчивост на кризи”, съветва Георгиева.

Тя казва, че живеем в свят, в който шоковите ситуации са чести и тежки. “На когото не му харесва пандемията, няма да му хареса и това, което климатичните промени ще означават за всички нас. Затова ни трябват устойчиви икономики”.

Кризата открива и добри шансове

В пандемията председателката на МФВ вижда и шансове: “Имаме възможността да помогнем на дигитализацията да пробие в училищата, в управлението, в трудовото всекидневие”. Според Кристалина Георгиева огромните програми и фондове за преструктуриране трябва да ускорят прехода към глобална зелена икономика. В момента имаме шанса да се захванем и с “инвестиционните дупки”, и с въпроса за “социалната несправедливост”, казва още тя.

Георгиева отчита, че всички големи пандемии през този век са задълбочавали неравенството: “Безработицата сред ниско квалифицираните нараства с пет процента”. Ако не се захванем с тези проблеми, устойчивото развитие е непостижимо. “Общата цел трябва да бъде защитата на поминъка на най-ощетените в обществото”, казва тя и апелира за най-бедните слоеве в обществото да се осигурят платени болнични, подкрепа при безработица и достъп до здравеопазване.

“Трябва да бъдат създадени нови програми за подкрепа, обществените програми за заетост да бъдат разширени и да се намерят помощни финансови лостове, чрез които фирмите да запазят служителите си”, предлага Кристалина Георгиева и посочва, че “прогресивните данъчни модели също могат да са част от арсенала”.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


64
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
57
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Селския сурать това ли успя да измисли, че кризата била безподобна...гений на комунистическата мисъл.
56
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
E i ko za teb Kristalinke kriza nqma a za nas zaem predlagasch da jivee komunizma
55
6
 
3
 
! Отговори
Факт преди 3 години
с по здрава карантина можеше и да няма пандемия
54
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
не може да е случайно да сложиш Сталинка за шеф на международните валути и да очакваш кризата да не е най-тежката или поне "безподбна", дет вика некадърницата. При Боковица едва не закриха УНИЦЕФ, обаче Сталинка е способна да закрие МВФ.
53
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
имали 1трилион,и отде го имат,хаха,прегрял им е принтера,ми те и 100трилиона могат си напечатат за два три дни,това са въздушни пари без покритие,този модел е сбъркан,един си печата хартийки,дава ги назаем ,после му ги връщат и той пак си ги надипля в шкафа,ама почват да идат и лихвичките,дето са реални пари със стойност и той придобива стойността зад тях,мноого мазно
52
1
 
3
 
! Отговори
Barba Ganios преди 3 години
Stalinka e tipichnia primer za izdigane v ierarhiata na chovekonenavistna ,zarobvashta darjavite v sveta struktura , politicheski hamelion ,absoliutno bezpardonna I nagla !
51
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 51Явно понеже ти си мислел, че въпросите са недомислени, те са такива. Не се притеснявай, в добра компания си тук. Тук всеки ден безработни, баничари и вестникари мислят, че професори, икономисти и Нобелови лауерати обясняват "недомислени" неща в техните специални области.
50
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Тая не знам как стана ръководител на МВФ.Преди 15на години когато още работеше в Световната Банка така стана че трябваше да отговарям на една нейна инициатива свързана с екологията.Е по-недомислени въпроси и предложения не съм чел.Май изглежда че колко по *** е човека толкова по прогресира.
49
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ще минат векове. Точно 500 века. През тези 500 века живота на хората по тази земя ще бъде изпълнен с опастности. През тези 500 века, много пъти ЕС(последната останала империя) ще опитва да възстанови положението. Няма да успее. Нещо повече. В края на 500те века ЕС ще е създал армия от учени, които няма да могат да се справят.НАКРАЯ ЕС ще признае публично, че нещо целенасочено се бори с ИМПЕРИЯТА. Това нещо създава нови опастности, които са предизвикателства за учените и оцеляването на човешкия род. Тогава ЕС ще създаде нови закони, които са в синхронизация със СВЕТАТА ЦЪРКВА НА ИИСУС.И
48
2
 
4
 
! Отговори
ЕС преди 3 години
Това, която Бог е позволил, кой ще може да спре?Ето и бъдещето. През следващите 3 месеца ще има нова директива - пълна забрана на новини свързани с коронавирус. Няма да мине и половин год. и ще има нов проблем. После трети, четвърти... Няма да могат да бъдат спрене новите опасности, които предстоят.Ще минат векове. Точно 500 века. През тези 500 века живота на хората по тази земя ще бъде изпълнен с опастности. През тези 500 века, много пъти ЕС(последната останала империя) ще опитва да възстанови положението. Няма да успее. Нещо повече. В края на 500те века ЕС ще е създал армия от учени
47
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Тая бивша БКП-селияндуристанка скоро ще я ритнат по пааача-бахчата!
46
1
 
18
 
! Отговори
ъъъ преди 3 години
А тая леля има безподобен талант да привлича всичкото натрупано у хората омерзение и отвращение с всяка своя поява.
45
2
 
8
 
! Отговори
Скептик преди 3 години
250 милиарда 2008 = 1000 милиарда 2020. Инфлацуя 400 процента на долареса според шефката на МВФ. Интересно как я скриват. Защо долареса не се срутва. Тази инфлация я покрива целият останал Свят с намалените доходи и повишените разходи на хората, които не са в далаверата.
44
2
 
10
 
! Отговори
Mister Cro преди 3 години
Сталинке, какво викаш "юруш на кредитите", нали.....а тези кредити трябва ли да ги връщаме, а на каква лихва ги раздавате да му се невиди! И от де ги имате тези толкова много милярди трильони? А сетих се, при вас е печатницата! Дюшеш ви дойде този вирус да може да заробите целия свят с кредити! Където е стъпил МВФ с "кредитните си линии" там бедността и мизерията винаги са се увеличавали в пъти повече!
43
1
 
17
 
! Отговори
Българин преди 3 години
Кризата била безподобна... ами то вие я създадохте... тея дето управляват пари и държави. Неможахте ли да обясните на хората да спазват дистанция и да обърнат внимание на хигиената и да ги оставите на мира да си работят и живеят нормално. Трябваше да се погрижите само за възрастните хора и рисковите групи ама и тях изтървахте. Слушахте мнения всякакви освен на специалистите епидемиолози и инфекционисти... срам... и сега познайте кой ще плаща за вашата недалновидност... да не кажа друга дума...
42
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До хехеПонеже съм живял и в трите изборени държави (за повече от няколко месеца), мога уверено да кажа, че баничарите и продавачите на вестници явно от всичко разбирате: от кариери, култури, кой какво знае, казва и прави, и така нататък. Във всеки от вас е скрит по един Бай Наполен или *** Бонапарт, според зависи.
41
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До хехе 31Имал съм "кефа" да слушам лекции на Кристалина/Сталинка Георгиева през 1982/83 год. Тя беше асистент по Политиконмия на капитализма във ВИИ "Карл Маркс", сега УНСС. Шеф на катедрата (сега май му викат Департамент?) беше доц.Йован Петро Цокович. Уникален преподвател, който не се боеше по време на лекции да критикува "научните трудове" на др.Тодор Живков. Това през 1980-те години, си беше =на самоубийство. Тази доцентът безпардонно я ругаеше и я гонеше от час. Пък глей я с'я!
40
1
 
9
 
! Отговори
хехе преди 3 години
До Анонимен 40ми пич...ние не сме в хАмериката....дето като им затворят макдоналдс и правят револщция ....или на Албиона дето по далеч от тухлената си къщичка не виждат... ...или в Швабско дето освен за вурстове и бира друго не могат да ти кажат..... не мож излъга нас тъй лесно .........ние можем да мислим ...да анализираме.....да сравняваме...и да си казваме мнението ....Кристалинка си е лека въздухарка.....може да е била някога нещо...ама се съмнявам..нищо не виждам да е постигнала..
39
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До хехеАнализатореееее. Къде ви намират по баничарниците и сергиите да си давате "компетентното" мнение. И кой го интересува дали "хваща дЕкиш" при продавач на вестници?
38
1
 
9
 
! Отговори
¥?$ преди 3 години
След като при предишната криза фалиралите банки получиха бонуси вместо наказания, те си продължават по същия начин. Монетарният икономически модел започна сериозно да демонстрира своята несъстоятелност още през 80-те години на миналия век, обаче, поради някакви причини, продължава да се крепи. Имаме един трилион долара, но никой не ги иска.