Как световните лидери се адаптираха към свят с коронавирус?

Нови поздрави, работа от вкъщи, дистанция - нашите проблеми бяха и техни
21 май 2020 20:15, Нели Христова
3
Как световните лидери се адаптираха към свят с коронавирус?
Снимка: БГНЕС

Коронавирусът промени напълно света около нас. Промени начина ни на работа, начина ни на живот. Дори ходенето до магазина вече не е същото. От блокади до социална дистанция, държавите въведоха мерки, които трябваше да ограничат разпространението на COVID-19. Не е изненада, че на всички ни отнема време да се адаптираме към промяната. Но тя бе наложена не само за обикновените хора, а и за световните лидери.

Ето как те се справиха с адаптирането към новото нормално:

Нови поздрави

Когато вирусът се появи в началото на годината, експертите предупредиха, че близкият контакт с други хора може да е опасен. Това сложи край на прегръдките между приятели, но и на формалното стискане на ръце между световните лидери. Някои от тях, като Доналд Тръмп и принц Чарлз, бързо намериха заместител. Така индийският поздрав намасте се превърна в глобален.

Но други изпитаха трудност да се адаптират. През март премиерът на Нидерландия посъветва гражданите да избягват здрависването и прегръдките като поздрав, преди да протегне ръка, за да се здрависа с експерта до него. Осъзнавайки грешката си, той се извини: "О, не трябва да правим повече така!", заяви Марк Руте, но паниката вече го бе завладяла и той продължи да докосва рамото на събеседника си и дори го прегърна на излизане от залата.

Разбира се, преди да си тръгне, Руте демонстрира друг поздрав, който да замени ръкостискането - докосването на лакти.

Работа, но от вкъщи

Една от най-големите промени, към която обществото трябваше да се адаптира е затварянето на училищата и работата у дома. Към това трябваше да се приспособят и лидерите. Някои се възползваха добре от възможността.

Премиерът на Нова Зеландия Джасинда Ардърн реши, че ще проведе живо включване във Facebook, където гражданите да могат да й задават въпроси. "Извинете ежедневното ми облекло. Голямо изпитание е да накараш малките деца да легнат да спят, за това не съм в официалните си дрехи", каза тя.

Премиерът на Канада пък се наложи да си работи у дома, защото жена му се разболя от COVID-19. Но Джъстин Трюдо правеше редовни брифинги пред дома си, на безопасно разстояние от журналистите. Ситуацията се оказа удобна за него, тъй като, когато захладня, успя да изтича у дома и да си вземе топла дреха.

Разбира се, световните лидери не бяха имунизирани и срещу най-екстремните крайности на живота под карантина. Първият министър на Шотландия, Никола Стърджън, документира как сама подстригва косата си вкъщи и дори я боядисва, но не и без помощта на фризьорката си, която я консултира чрез видео връзка.

Нарушаване на правилата

Докато някои лидери се справяха добре с овладяването на кризата, други бяха критикувани за това, че нарушават правилата, които сами са наложили. Миналата седмица президентът на Южна Африка Сирил Рамафоса бе "хванат в крачка" как нарушава правилата за социална дистанция. Докато се разхожда като обикновен човек по улицата, няколко жени го поздравяват и искат да си направят снимка с него. Той ги поздравява с докосване на лакти, но по-късно ги прегръща.

Но нарушаването на правилата от страна на някои лидери не бе изненадващо. Президентът на Бразилия Жаир Болонсаро отрича коронавирусът да е проблем. Той бе заснет как кашля без да покрива устата си, на протест против налагането на ограничителни мерки.

Какво е новото нормално?

Само преди няколко месеца гледката на няколко човека, пиещи кафе заедно, би изглеждала нормално. Но сега, тя би накарала някои хора да повдигнат многозначително вежди. Но преди седмица, след като много зали бяха затворени заради COVID-19, премиерът на Португалия, Антонио Коста свика среща в...кафе. Някак си това даде лека нотка на спокойствие у хората, че старата нормалност се завръща, разбира се, този път със спазване на дистанция.

И все пак - по-голямата част от срещите на лидерите в Европа вече не се случват лице в лице, в огромни зали в Брюксел или където и да е из континента. Срещите вече се провеждат в офиса на всеки един от лидерите, чрез видео връзка, благодарение на интернет.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


3
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
2
0
 
3
 
! Отговори
сигурно преди 3 години
Щом българина оцелява при управлението на шайка , един коронавирус няма да го сломи !
1
0
 
3
 
! Отговори
Пантиквия преди 3 години
Никой не се качил на жипа да обикаля насам натам като пълен цъpвyл и да открива тръби, асфалти, топлата вода, турския паток и т.н.