Нищо не е приключило, коронавирусът е сред нас повече от всякога

Директорът на ECDC, Андреа Амон, със специално интервю за COVID-19
Обновена: 21 май 2020 19:07 | 21 май 2020 19:00, Нели Христова
113
Нищо не е приключило, коронавирусът е сред нас повече от всякога
Снимка: БГНЕС

Европа започва да отпуска мерките. В някои страни това се случва предпазливо, в други - рязко, а в трети дори е немислимо, но въпреки това се случва. Но според Андреа Амон, директор на Еропейската агенция за контрол и превенция на заразите, всички трябва да са готови за втора вълна. А тя не е толкова далеч, колкото си мислим.

"Въпросът е кога и колко ще е голяма", казва Амон в специално интервю за The Guardian.

Учените по цял свят се затрудняват да предвидят какъв ще е ходът на пандемията. Някои лидери в Европа дават празни обещания и уверения, които често се различават с мненията на епидемиолозите, чиито думи все едно ни заливат като кофа със студена вода, за да осъзнаем, че все още кризата не е приключила. Към тях се причислява и Андреа Амон. Преди да заеме сегашния си пост тя е съветник на германското правителство.

"Когато се вгледаме в характеристиките на вируса и в данните, които се публикуват от различните страни за имунитета на обществото,  той далеч не е впечатляващ - между 2% и 14%, което оставя 85% - 90% от хората незащитени, осъзнаваме, че вирусът е сред нас и циркулира много по-интензивно, отколкото през януари и февруари. Не искам да звуча все едно предсказвам Деня на страшния съд, но трябва да сме реалистични. Сега не е времето да сме напълно спокойни", категоричен е експертът.

Заразените намаляват, но това не означава, че COVID-19 изчезва.

По-рано този месец бившата лекарка, която е преминала пред различни нива на здравната бюрокрация, за да се издигне до директор на Европейската агенция за контрол и превенция на болестите, заяви, че почти всички държави в ЕС, без Полша, са преминали пика на заразата. Така се започна с разхлабването на мерките в съюза, както казахме, някъде - предпазливо. Някъде, както във Великобритания, където Борис Джонсън бързо промени стратегията си от "останете вкъщи" в "бъдете внимателни", вдигането на мерките е напълно безотговорно.

Работата на Амон е да намали щетите и да усети по-рано от всички останали, кога заразата забързва хода си. Тя настоява, че опустошителната втора вълна не е неизбежна, ако всички спазват правилата за социална дистанция. Но това, което вижда, е притеснително сваляне на гарда от страна на обществото.

"Сега, когато броят на инфекциите започва да намалява, хората започват да си мислят, че всичко е приключило. Но не е е. Далеч сме от този етап", казва Амон.

Амон разказва, че едва в края на януари е станало ясно, че новият коронавирус, причиняващ смърт в Ухан, може да се предава от човек на човек. Когато се установило колко заразен е вирусът, на 26 януари ECDC посъветвало европейските държави да подсилят здравните си системи. Страхът, че те няма да издържат под натиска на COVID-19 се появил още тогава. Малко по-късно именно такъв е сценарият в Ломбардия.

"Настоявахме плановете да бъдат променени. И най-вече - болниците да са по-подготвени не само с повече свободни легла, но и повече места за интензивна грижа. Но това, което се случи, бе, че държавите подцениха колко бързо се задава опасността. А разликата щеше да е съществена, ако всички бяха осигурили легла две седмици по-рано, а не два дни по-рано", казва Амон.

По-думите й, повратната точна в разпространението на коронавируса в Европа е завръщането на онези, които са били на ски в Алпите в края на март.

"Тогава видяхме нови случаи в цяла Европа, а повечето от тях са били на ски в Алпите, в Италия, в Австрия. Както знаете, това са места, където има много хора. Качвате се в тези малки хижи в планината, а те са претъпкани - това е префектното място, където да се разпространи вируса. Напълно сигурна съм, че това е допринесло за плъзването му из Европа", категорична е Амон.

Тогава дойде и блокирането на държавите. "Хората ми казваха: "Погледни Ухан,това няма да е възможно в Европа." Но точно това се случи в тук - а блокадите, затварянето на бизнеси, спирането на полети, бързо започна да лази по нервите на европейците.

Докторката споделя, че ако мерките бяха въведени малко по-рано, то ситуацията можеше да е много по-различна. "Но това бе толкова отвъд нашия опит, че се наложи ситуацията в Италия да се влоши, за да осъзнаем, че подобни мерки са нужни", казва тя.

Според нея борбата с коронавируса ще е дълга.

"Не мога да ви кажа дали ще остане тук завинаги, но съм сигурна, че няма да си отиде толкова бързо. Вирусът се адаптира добре към хората. Тя все още не си е резрвирала почивка през лятото. Не е и сигурна, че ще го направи. Но предупреждава, че онези, които са решили да рискуват, може би ще  останат разочаровани.

"Нещата няма да стоят така, както миналото лято. На този етап не можем просто да кажем "измийте си ръцете и всичко ще е наред". Трябва да спазвате дистанция. Тези мерки трябва да останат", категорична е Амон.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


113
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
41
3
 
15
 
! Отговори
Щерев преди 3 години
Снимката от статията е реална колкото и тази на армстонг на Луната, туенти сентчъри Фокс.
40
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Затягаййй...!!! До скъсване на гайките и после половин оборот назад .боко ще ви затегне яко .Даже натегне яко .
39
2
 
2
 
! Отговори
До славянин преди 3 години
Ами ако си с апендицит, какво ще правиш бе умник?
38
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
до 37Диков занесе акциите на Павел Колев лично оня ден и се свърши със сагата КУРИЕРСТВО!
37
2
 
11
 
! Отговори
Щерев преди 3 години
Как се развива вируса в Израел просто питам има ли починали , Амон може ли да каже все пак той е от боята а се занимава с Европейски дела
36
4
 
18
 
! Отговори
Щерев преди 3 години
Много ми става загадъчно когато подобни хора с еврейски фамилии Амон започнат да дават мнения и насоки на Европа и света, и остава съмнението за заговора
35
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Рептилете и елюменатете са виновни,вирОс нема,всичко е лъжа,а в Александровска няма лекари,там са наели актьори да ни манипулират!
34
6
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 26О ,да честа гледка в автобусите на София са групи от некви на по 15-16 год обикновено 5 момчета и 1-2 момичета силно викащи на диалект и не носещи маски.Нищо де нека мутира вирусът да почнат и такива да ги трупат в моргите да видиш как ще си избягат по селата и ще се залостят в мазетата.Прости и глупави хора с прости и глупави родители.Стойте далеч от такива да не ви заразят с нещо.Те ако искат не к19 ми и спин и ебола и рак да хванат.Нали са стоманени.
33
11
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Китайците мълчаха до последно а в ухан мобилизираха 3000 военни лекари плюс още 10000 цивилни.Със сигурност е от прилепи тоя вирус ама как да не си помислите че от измислената им лаборатория която странно по каква причина са изгонили първо чуждестранните а после и цивилните китайски учени.
32
10
 
29
 
! Отговори
Ковид-1984 преди 3 години
Когато СВЕТОВНИЯ ЕЛИТ реши, ще има втора, че и трета вълна. Те си работят по плана.Иначе откъде са сигурни, че ще има втора вълна, създават само паника сред хората. А панакьосаният не мисли, той/тя изпълняват сляпо всяко нареждане. Ако утре им се каже да носят шапки с вятърна въртележка, сигурен съм, че безропотно ще ги изпълнят.
31
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Краси Радков в ролята на Шишо Бакшишо:"Оня ден карам група абитуриенти с таксито си и им викам: Радвайте се деца , че днес сте на 19, а утре с Кови 19!"
30
2
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
По не грамотно изказване от ,,специалист'' не бях чел. Вируса бил плъзнал в Европа след завръщане от ски в края на Март,само че в края на Март вече цяла Европа се тресеше а Италия беше под карантина.Какви ски какви пет лева? И за капак на всичко според тая чак в края на Януари се разбрало че вируса се предава от човек на човек. А дотогава какво си е мислела че всеки заразен е имал контакт с прилеп ли?
29
2
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Мерките ще се отпуснат защото няма кой да пребира реколтата по Европата да сте видяли англичанин испанец или французин на поле на полето работят само румънци и българи
28
2
 
5
 
! Отговори
Помнещ преди 3 години
До 22 " анти"! Защо точно в Китай?! Защо не пък в самата Америка?! Ти самият вярваш ли си на написаното от теб?-:) Не нали? -:) Леле леле...Без коментар повече!
27
5
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
След ковид 19, следва ковид 20, ковид 21 и т.н.
26
5
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Големи лъжи...някой милионери ще станат милиардери ,проверете колко нови милионера има за последните три месеца)та криза било
25
4
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Аз май станах овца....влизам оня ден с маска в автобус( не бях се кавчал от 3 месеца), но знам че се изисква маска. Сложил съм си маската и влиза на следващата спирка едно младо момиче без маска и сяда отзад. Аз се извръщам към нея и й викам" Г-це, защо не сте с маска? Тя: Къв ти е проблема, бе? Викам: Проблема е че г-н Ананиев ни задължи да се правим на маймунииии, а вие явно не искате да сте такава маймунааа. И сега тя горката толкова прооста и ми вика" Кво се заяждаш с мен бе?" Муахахахаа..
24
2
 
12
 
! Отговори
Ужас преди 3 години
Тази новина ме ДОВЪРШИ, тотално !!! ......
23
5
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Много ми е интересно какво ще кажат тия "професори" ако няма втора вълна. Но за да приказват за това явно се готвят пак да пуснат вируса но вече модифициран и тогава нито маски нито дистанция да няма да има ефект.Или е време нашата цивилизация да си отиде за да дойде нова на планетата ни.
22
1
 
28
 
! Отговори
Бок Лу Ци преди 3 години
Тая агенция и обратноострият й шеф да вземат и да се гръмнат!!!!Чий го крепиха от ноември миналата година, когато пламна Китай???Котнтрол? Превенция? Грънци!!!Седят по кабинетите си, без да знаят защо. Всъщност, знаят - за големи заплати и скъпа издръжка от джоба на европейските данъкоплатци. СЗО-то същите !Айде къш! Хоум офис и работа без пари до второ пришествие!Сега, като счупен грамофон циклят и пробват да плашат хората.Не ви е срам!