Робърт Кох: Не само втора, но ще има и осма вълна на коронавирус

Не е ясно дали COVID-19 е сезонен
5 юни 2020 17:15, Петя Славова
84
Робърт Кох: Не само втора, но ще има и осма вълна на коронавирус
Снимка: БГНЕС

Какво ни очаква през есента и зимата? Дали понижаването на температурите няма да докара втора вълна от инфекции с коронавирус? На този въпрос експерти на Института "Роберт Кох" дават изненадващ отговор.

Повечето вирусолози са единодушни, че през есента може да се очаква повишаване на броя на новите инфекции от COVID-19. Мнозина обаче избягват термина "втора вълна". Експертите от Института "Роберт Кох" твърдят, че ще има не само втора вълна, но и трета, четвърта, та може би дори и осма.

Фактът, че сега случаите на зараза са намалели силно, не означава, че през есента и зимата не ни очаква нов взрив от епидемията. "По-голямата част от населението все още няма имунна защита срещу SARS-CoV-2. Затова трябва да се очаква, че ще има втора вълна от Ковид-19", пишат експертите, цитирани от "Дойче Веле".

Експертите от института "Роберт Кох" изреждат няколко фактора, от които зависи появата на втора вълна. Най-главният, разбира се, е спазването на противоепидемичните мерки.

Още по темата

Не е напълно ясно дали коронавирусът е сезонен

"Много вируси, които причиняват тежки заболявания на дихателните пътища, се разпространяват по-слабо през лятото", пишат от "Роберт Кох". Те обаче не се наемат да дадат категоричен отговор дали новият коронавирус също ще се проявява като сезонен.

Учените все пак предполагат, че ниските температури облагодетелстват разпространението му. Повод за това заключение дадоха например огнищата на зараза в няколко германски кланици.

Пред "Франкфуртер Алгемайне Цайтунг" физичката Виола Приземан казва, че все пак е слабо вероятно по време на евентуална втора вълна да се достигне толкова рязко покачване на заболяванията, каквото имаше през месец март.

Втората вълна може да бъде предотвратена

Приземан е създала математически модел, отразяващ разпространението на пандемията досега. Тя смята, че сега сме далеч по-добре подготвени за евентуална нова вълна от заболявания и прогнозира, че ако хората продължат да бъдат предпазливи, да спазват дистанция и да се съобразяват с хигиенните мерки, нов пик ще бъде предотвратен.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


84
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
33
4
 
14
 
! Отговори
българин преди 3 години
До: 36 (славянин)Виж какво, вирусът е реален. И не е толкова страшен. Докторите и учените ги е страх, защото отначало почти нищо не знаеха за него.Сега знаят... малко повече.Да, умират хора като при грипа.Ама това не е грип.Нещо ново е, и това ги плаши!А мерките са политически, не медицински.Това никой не го крие.
32
2
 
3
 
! Отговори
Хадес преди 3 години
До: номер 31А хладилни камиони да продаваш случайно?Аз търся хладилни камиони.
31
11
 
11
 
! Отговори
славянин преди 3 години
Няма нормален човек останал да вярва в глобалното активно мероприятие ''пандемия от коронавирус'', освен разбира се ***!
30
6
 
7
 
! Отговори
Проф. Джангъров преди 3 години
Интересно как Кох им го каза това на днес. бг , като е починал 1910 г. Медиуми журналисти?
29
0
 
4
 
! Отговори
Handel преди 3 години
До HandelПоправка към моя пост с датата на основаването на института Роберт Кох - основан е в края на 19 век, а не в началото. Грешка на езика... т.е. на пръстите в случая.
28
7
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Най-важното от статията: /"По-голямата част от населението все още няма имунна защита срещу SARS-CoV-2. Затова трябва да се очаква, че ще има втора вълна от Ковид-19", пишат експертите,/Което идва да покаже, че Швеция бе права!На този фон звучи смешно да се говори за нови драстични мерки ако не се отнасят само за стари и болни хора. Там бе и слабото място на Швеция.
27
13
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Бай *** и *** отново под стрес... ХА-ХА-ХА! Ще се молят на Мутафчийски да върне мерките...
26
6
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Продавам чували, за количества отстъпки
25
12
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
От октомври до май пълно затваряне на държавата за да избегнем тези нови вълни!Българина е *** и трябва сопа!
24
8
 
11
 
! Отговори
Handel преди 3 години
Между другото - институтът Роберт Кох е основан в началото на 19 век от Робер Кох, и неграмотниците дето пишат, че е финансиран от бил Гейтс, трябва да знаят че цялото богатсво на Бил Гейтс няма да стигне да го финансира.
23
9
 
12
 
! Отговори
Ужасена преди 3 години
Ужас, това е вярно, на есен трябва НОЩ да въведе строга карантина, да се върнат строгите мерки, КПП-тата, маските и полицейски час!Излизане само до магазин и то с декларация!
22
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Аз пък съм чувал че деветия бал води най-висока морска вълна.Тоест деветата вълна е най-висока при щорм.Робърт Кух не е познал!
21
8
 
14
 
! Отговори
Рк преди 3 години
Тоя вирус ни разказа играта. Дело на човешка ръка или не, вирусът го има и не бива шега с него. Хигиена, храни и витамини укрепващи имунната система и социална дистанция, това в момента трябва да е приоритетно за всеки човек.
20
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
А пък мене снощи ме събуди духът на Алберт Айнщайн! Каза ми, че в недрата на Земята се оформя гигантска черна дупка, която ще погълне цялата планета барабар с нас!И че тогава никакви вируси няма да имат значение.
19
7
 
14
 
! Отговори
българин преди 3 години
Хипохондрици!!!
18
2
 
20
 
! Отговори
Handel преди 3 години
Изненадах се от заглавието, тъй като института Роберт Кох е наистинa най-компетентната по подобни въпроси организация в Европа. След което прочетох че източника на информацията е DW, а не Роберт Кох, които се позовават на неназовани експерти уж от Робер Кох... след което се оказа че източникът бил статия в Франкфуртер Алгемайне Цайтунг... от "физичката" Дрън Дрън...
17
9
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
А, НЕ, НИКАКЪВ РОБЕРТ КОХ- МАНГЪРОВ РЕЧЕ НЯМА ДА ИМА ВЪЛНИ, НИТО ВТОРИ, НИТО ОСМИ- КАТУ РЕЧЕ ТАКА МАНГЪРА И МИЛИОНИТЕ СТРЕСИРАНИ СЕ УСПОКОИХА И ИЗЛЯЗОХА ОТ СТРЕСА И ДЕПРЕСИЯТА.
16
6
 
5
 
! Отговори
РУССКИЙ ОККУПАНТ преди 3 години
Крайно време е , западняците да се научат на хигиена.
15
7
 
11
 
! Отговори
sa преди 3 години
Robert Koch е частна организация , спонсорирана от Bill & Melinda Gates foundation. Просто идете на страницата на фондацията и вижте че тази организация е част притежание на Бил Гейтс. Необходимо е второ мнение от световни професионални учени а не от чиновници
14
6
 
5
 
! Отговори
Ти да видиш.. преди 3 години
До Анонимен 12 Има *** дето са съгласни много хора да починат , само и само Борисов да се махне.Защо мразят така неистова Борисов, нямам идея.Може би защото е успешен премиер или си искат социализма.