Остава ли в миналото 5-дневната работна седмица?

Заради коронавируса мнозина започнаха да работят от дома си
6 юни 2020 12:25, Петя Славова
74
Остава ли в миналото 5-дневната работна седмица?
Снимка: Bulgaria ON AIR

След дълъг уикенд със семейството си на екскурзия Джони Тоуз, изпълнителен директор на маркетинговата агенция LAB в Мелбърн промени изцяло промени изцяло политиката на компанията що се касае до броя почивни дни.

Наслаждавайки се на морски пейзажи и време, изкарано със семейството си Тоуз се запитва защо всеки уикенд не може да е такъв. При връщането си на работа той инициира няколко промени. Те са повлияни от чудесната семейна почивка. Той предлага на персонала да си взима по три почивни дни - включително петък или понеделник, които да се слеят с уикенда, съобщава Bulgaira ON AIR.

Пандемията от Ковид-19 накара немалко хора да работят от вкъщи, пише Евронюз. Това създаде гъвкавост по отношение на работното време, така на практика революционните промени в работните практики стават възможни. Не е изключено навикът за работа от понеделник до петък или от 9 до 17ч да останат в миналото.

През 2019 година Microsoft, позиционирана в Япония, направи експеримент за 4-дневна работна седмица и отбеляза сериозен спад в разходите за електроенергия, както и при потреблението на хартия за печатане. През 2000г. пък някои компании въвеждат като експеримент по-кратка работна седмица от 35 ч. Установява се, че хората изкарват времето си в дейности, които имат ниско въздействие върху околната среда. Времето си те са посветили на семейството и дейности навън, а не за дълги пътувания и масово пазаруване.

Успоредно с ползите за околната среда по-кратката работна седмица може да има редица плюсове и върху психическото здраве на човек. Балансът между професионалния и личния живот играе важна роля в поддържането на душевно равновесие, сочи проучване на Оксфордския университет.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


74
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
52
1
 
8
 
! Отговори
Продължение - 4 преди 3 години
Всеки висшист има право да ползва до 10 дена в годината командировки (една или няколко) уж във връзка с тема, по която работи. Тези 10 дена ги ползват като си искат. Някои наистина събират някакви материали, но това са единици добросъвестни служители. Останалите просто използват възможността да идат някъде в провинцията по лична работа или даже на почивка, като БАН им плаща пътя и командировъчни дневни и нощувки.Масово се практикува преподавателска дейност за хонорари, а в БАН му тече заплатата
51
1
 
8
 
! Отговори
Продължение - 3 преди 3 години
..но се точат от 9.30 до 10.30 ч., макар че началото на работния ден официално е от 9.00 ч. Тръгват си още към 15.00-15.30 ч, макар че края на работното време уже 17.30 ч. Обедна почивка си карат колкото искат. Уж е само 30 минути, но като излязат уж до съседното кафене, се връщат след час и половина - два.За висшистите има предвиден и така наречения библиотечен ден. Един ден от седмицата може да не идва в института си, защото уж ходи да чете в някои библиотеки книги, които не се изнасят.
50
1
 
8
 
! Отговори
Продължение - 2 преди 3 години
..но и заради работното време, което е най-благата част. В едни институти се ходи в сградата на института само във вторник следобед. През останалото време уж търсят материали за изследване и ги обработват у дома, но повечето хора свършват за една година толкова работа, колкото ще свършат да няколко седмици, ако работят по 8-9 часа на ден на 5-дневна работна седмица. За жените е много удобно, защото си стоят вкъщи и си гледат децата или внуците.В други институти се ходи на работа всеки ден, но
49
1
 
8
 
! Отговори
Продължение - 1 преди 3 години
До xaxsas... но всичко си остана постарому.Ако си без връзки те товарят като магаре да вършиш работата на връзкарите и дори не те допускат до научна длъжност, а се водиш научно-помощен персонал, висшист. Има такива наивници, които правят свободни докторантури и до пенсия ги залъгват, че ще ги преназначат на научна длъжност с малко по-голяма заплата. И той се подчинява и им върши работата.Защо стоят там не-връзкарите? Не само заради надеждата, че и те ще се докопат до научна длъжност, но и
48
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До xaxsasВ БАН има всякакви институти, във всякакви области на знанието. Заплатите не са високи.Цаката е там, че ако си човек на някого ще се ползваш с голяма свобода да работиш на няколко други места и никой не ти държи сметка, че в БАН не вършиш нищо или почти нищо. Ако станеш шеф, правиш частна фирма, а подчинените ти работят в нея срещу смешни хонорарчета, използвайки материалната база на БАН без да плащат нищо или плащат символични наеми. Уж ги респектираха преди време, но
47
1
 
6
 
! Отговори
До ШМАТКА преди 3 години
Ти го пишеш на майтап. По-долу някои ту на сериозно, ту на майтап пак обсъждат прословутата БАН.Но аз познавах едно простодушно лелче, беше от типа хора "Каквото му е на сърцето, това му е и на устата."Лелчето имаше една много хубава, русокоса и дългокоса щерка, по която въздишаха много момци. След като завърши СУ това моме постъпи на работа в БАН. Таткото беше с връзки. Отиде в един от онези институти, в които се ходи само по няколко часа седмично. Лелчето казваше "Нашата изгради комунизма!"
46
0
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
е, нашите робов ладелци вече въвеждат 6 дневна задължителна
45
0
 
5
 
! Отговори
АБВ преди 3 години
Петя, почини си, ще се преумориш? Дай възможност и другите си колеги да се изявят ! И ако вече се чудиш за какво да пишеш, че вече засегна много теми, ето едно предложение - напиши нещо за туристическия сезон 2020. Само заглавието " Счетоводителката Елена не иска софиянци в Бургас" е достатъчно!
44
3
 
3
 
! Отговори
Жеки преди 3 години
А ние собственичките какво да кажем след като не се налага да слугуваме на някои д.били с дебели портфейли , защото нашите портфейли са по дебели ? М !??
43
1
 
8
 
! Отговори
чичко скруч преди 3 години
Долу пет дневната работна седмица.Да живее седем дневния труд.
42
0
 
2
 
! Отговори
До N2 преди 3 години
Само през високосна година!
41
0
 
1
 
! Отговори
До ГР преди 3 години
Търсиш си фирма където мениджмънта е съставен от по-малко българи или ако има да не са възпитаници на унсс.60к още от интервюто ми направиха лошо впечатление и вонеше, че някои неща няма да са така.Модис е чат пат окей, но стреса е много и заплащането зле. За читаво заплащане трябва още в началото да си го договориш и след година-две го дигат с едни 200-300лв. Ако търсиш густото, гледаш по технически насочени компании с по-малко персонал,където бачкаш в ниша и после катериш към програмист.
40
0
 
2
 
! Отговори
ГР преди 3 години
До xaxsasабе я кажи къде е това, че изръшнах 60к , Съдъра и Телъса и е баси шитнята. Много бачкане, нерви, мениджъри- тотални 0лиr0фpeHu, а чистите пари се въртят около хилядарката. Само с английски съм.
39
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 28Ако счетоводителката има добра работна етика няма да има значение дали бачка от тях или от офиса. По твоя аналог същата, вместо да прави филийки може да си прави маникюра в офиса и да цъка фейсбук. Резултата ще е един и същ, тоест толкова добро счетоводство. Но тук вече идват едни по-лоши индивиди наречени HR-и които освен да пият кафе по цял ден и да вършат минимално количество работа, отговарят и за това кой да ти е счетоводител. За жалост в голяма компания няма как без тия...
38
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До xaxsasИ при бай Тошо, интелигентните хора знаеха езици и днес тъ...паците не знаят езици.При бай Тошо, никъде по света, няма Интернет за свободно ползване.
37
1
 
10
 
! Отговори
До Жо преди 3 години
Защото се пише за БАН, да ти кажа. Приложи ли се там критерият, който ти предлагаш, ще се окаже, че 10% от хората там работят качествено, но им се плаща малко. Имам предвид не само лицата на научни длъжности, но и техническия, и административния и останалия обслужващ персонал.Още 10-15% ловко имитират работа - или пишат напудрени,но кухи отчети, или печелят пари къде ли не другаде, а в БАН се водят ръководители на проекти, работата по които вършат някои от подчинените им.75-80% нищо не правят.
36
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 35Ако си само с английски е нормално заплащане. Ниското даже е по-малко от 1100, тия с опит вземат около 1.4к. Виж ако си с друг език който не се приказва от широката публика ще взимаш двойно ако не тройно на това.
35
1
 
16
 
! Отговори
Пст бе, нахалници преди 3 години
Какво сте заяли БАН? БАН, та БАН...Не проумяхте ли най-после, че това е последното оцеляло местенце, където масово са били настанявани деца и внуци на средната номенклатура и на червената професура? Не са успели да докопат тлъсто парче от баницата по времето на приватизацията.И сега правят единственото, което е по силите им. Циментират собствените си деца и внуци на местата, които навремето са били осигурени на тях самите от татко, дядо, свако и бако. И им създават максимално изгодни условия.
34
2
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
В Бг в реалния сектор раб. седмица е 6 дена по 10-12 часа/За какви 4 дневни седмици говорят и за какво раб. време от 9 до 17 часа?!Робовладелецът ще ни издере очите, ако поискаме 4 дневна раб. седмица.Питайте Велев!
33
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Във Франция работната седмица от 20 години е 35 часа, но хем имат синдикати, хем работодателите им не са мутри.