Успяхме да избегнем пет куршума, но коронавирусът ни уцели!

Това няма да е последната пандемия, създали сме перфектни условия
8 юни 2020 13:05, Нели Христова
75
Успяхме да избегнем пет куршума, но коронавирусът ни уцели!
Снимка: БГНЕС

Коронавирусът се появи в края на миналата година и само за няколко месеца успя да преобърне света, в който живеем. Учените обаче предупреждават, че това няма да е последната пандемия, тъй като човечеството е създало "перфектната буря" или по-точно - перфектните условия вирусите да прескачат от животните върху хората.

Постоянната ни намеса в света на дивата природа ускорява процеса, а учени от Университета в Ливърпул се опитват да предскажат кое ще е следващото препятствия пред нас и как човечеството може да е по-добре подготвено, за да се справи с него.

"Успяхме да избегнем пет куршума"

"През последните 20 години бяхме изправени пред шест значителни заплахи - SARS, MERS, Ебола, птичи грип и свински грип. Успяхме да избегнем тези пет куршума. Шестият обаче ни уцели. Това не е последната пандемия, пред която се изправяме, за това трябва да сме по-внимателни, когато наблюдаваме заразите в дивите животни", казва професор Матю Бейлис от Университета в Ливърпул пред BBC.

Той и екипът му решават да създадат база данни с всички познити болести, които виреят из дивата природа. След това създават система от модели, които да предскажат кои могат да се окажат опасни за нас. Сред хилядите бактерии, паразити и вируси, които са известни на науката, системата идентифицира улики, скрити в броя и вида на животните, които се заразяват. Тя използва тези улики, за да открие кои вируси представляват най-голяма заплаха за хората. А ако даден патоген привлече вниманието на учените, те ще могат да отделят нужното време за да открият начини за превенция и лечение при евентуален взрив на нова епидемия.

Уроците, които би трябвало да сме научили

Човешкото безразсъдство е това, което ни доведе до тук. Множество учени са категорични, че обезлесяването и посегателството ни над различни местообитания в дивата природа, са създали благоприятната обстановка за разпространение на нови вируси от животни към хора.

Според проф. Кейт Джоунс от Университетския колеж в Лондон, доказателствата "подсказват, че трансформираните от човека екосистеми с по-ниско биоразнообразие, като земеделски или плантационни полета, често са свързани с повишаване на риск за хората от много инфекции“.

"Разбира се, това не важи за абсолютно всички вируси. Но някои диви животни, които са по-толерантни към безпокойството от страна на човека, като някои видове гризачи, са и по-ефективни при приемане и предаване на патогени. Така че загубата на биоразнообразие може да доведе до рискован контакт между хората и животните и да увеличи заплахата от плъзване на някои вируси, бактерии и паразити сред нас", обяснява тя.

Има няколко епидемии, които нагледно показват този риск. През 1999 г. в Малайзия се появява вирусът Нипа. Той е носен от прилепи, които го прехвърлят на прасетата в голяма ферма, построена в края на гората, която те обитават. Прилепите се хранели от плодовете, които си хапвали и прасетата. Четириногите обаче ядели храната, паднала от дърветата на земята, покрита със слюнка от прилепите. Повече от 250 човека, които работели във фермата и били в контакт с прасетата, се заразили. Половината от тях са починали.

Засега процентът на смъртност от COVID-19 е 1%. При вирусът Напа е между 40-75%.

Според проф. Ерик Февре от Университета в Ливърпул и Международния институт за изследване на животновъдството в Найроби, Кения, учените трябва постоянно да наблюдават райони, в които има по-висок риск от огнища на зарази. Сред тях са фермите край горите, пазарите, където се продават и се купуват диви животни, както и всякакви други места, които размиват границата между хората и дивите животни.

"Нови вируси се появават сред хората между 4 и 5 пъти на година. И това не се случва само в Азия и Африка, но и в Европа и САЩ. Подобни пандемии ще ни се случват отново и отново", казва проф. Февре. Според него сегашната криза трябва да ни покаже какви са последствията от отпечатъка ни върху дивия свят.

"Приемаме за даденост всичко  - храната, която ядем, материалите в смартфоните ни. Колкото повече ги консумираме, толкова повече пари ще прави този, който ги добива и ги доставя до целия свят. Така че е от огромно значение да обърнем внимание на ресурсите, които използваме и какъв отпечатък оставяме върху природата", категоричен е той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


75
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
38
3
 
7
 
! Отговори
пияница мистик преди 3 години
Другарете комунисти и половината свят да измре, ще казва, че го лъжат, за да му ограничат свободата, да му вземат парите, да го държат в страх и подчинение. Даже на Идола си и Вожд - Джуджан Вyлвин не вярват, въпреки, че и той налага ограничения. Срещу дрогарете комунисти целия свят се събра, спря си икономиките, даже Олимпиядата и футбола, само и само да ги измамят, но те са умни и не се хващат лесно, знаят, че ги лъжат. Даже са се научили между 5G вълните да минават, да не ги облъчи :)))
37
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Спирайте да плащате осигуровките за пенсия! И без това сме обречени да НЕ я ползваме
36
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Възрастни изтощени организми убива всяка година и грипа!
35
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Вируса ще убие почти всички възрастни хора със слаба имунна защита и хронични болести...--Много възрастни хора със слаба имунна системаи придружаващи болести се разболяват от грип и умират всяка година, не само при този гриш, но това не значи, че самият грип е причината.
34
10
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Досега официлно в цял свят няма нито един доказан смъртен случай на ковид 19. Това не значи, че няма, всеки грип взима жертви, но при този смъртността е толкова ниска, че случаите не попадат в статистиката.
33
2
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Вируса ще убие почти всички възрастни хора със слаба имунна защита и хронични болести...А това са доста хора...Просто егоистите не мислят за другите и затова хейтят епидемията.
32
12
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
"Коронавирусът се появи в края на миналата година и само за няколко месеца успя да преобърне света"A Швеция и Белорусия на Марс ли са или на Сатурн? Сигурно за това тях не ги преобърна.
31
1
 
0
 
! Отговори
Storm преди 3 години
В момента при почти 4 милиона приключени случая, смъртносста е 10 %От къде дойде тоя 1 % ?
30
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
ВИЦ:СЕСТРАТА: ДОКТОРЕ, КАКВО ДА ПИША ЗА ТОЯ ПАЦИЕНТ?ДОКТОРА: ПИШИ КОРОНАВИРУС!сЕСТРАТА- АМИ ТИЯ 2 ПРОБОДНИ РАНИ ТУКА?ДОКТОРА: ПИШИ ПРИДРУЖАВАЩО ЗАБОЛЯВАНЕ))):
29
2
 
5
 
! Отговори
избирател преди 3 години
До Защото имат ОпоркиСтранно!Не е ли по лесно и достойно,да се докажеш,в някоя област и да печелиш истински?!На мен наистина ми струва нереално,че има хора,пишещи тук за пари...Колко ли ще са тия ПАРИ?!Мъжка работа ще да е,да се печели тук!!!
28
4
 
2
 
! Отговори
U2 преди 3 години
До Анонимен 32Как всички да са разбрали че някой произвежда вирусите за да мори човечеството ???Не виждаш ли че половината от пишещите тук твърдят,че такъв вирус няма!
27
0
 
1
 
! Отговори
Защото имат Опорки преди 3 години
До избирател Пишеш цял ден по опорките и после ти плащат пари. Винаги, когато не разбираш защо нещо се прави - знай - прави се за пари!
26
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
съчинението е добро, почти повервахме...
25
0
 
2
 
! Отговори
Ми Може и Хендра преди 3 години
До Анонимен тя и Лаймската са и открили причинителя през 60-те години, а като болест е описана от Римляните още :) Най-съм се смял на Лоренцовите трансформации - уравненията били ползвани от нЕкои, още преди да бъдат открити :) :) :)
24
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Вече всички разбраха,че някой си създава и произвежда вирусите и си ги пуска!Това са тихи атентати срещу човечеството.
23
2
 
8
 
! Отговори
избирател преди 3 години
Що за удоволствие,да се заяждате постоянно?!Никога не съм твърдял,че няма вирус!Просто смятам,че се използва момента да се побъркват и подчиняват масите!Твърдял съм,че според мен финансовата криза,ще е по страховита от вируса!И според мен земята си е кръгла и според мен 5G ,не е проблема!Само си мисля,че вируса е ИЗПОЛЗВАН!!!
22
2
 
3
 
! Отговори
абеее преди 3 години
До U2 последните опитали да вкарат другите в лудниците завършили на ешафода. Така че ти внимавай...
21
2
 
5
 
! Отговори
U2 преди 3 години
До ПроСоТоВиж какво съм писал на т.нар ИЗБИРАТЕЛ -отнася се и за теб...Не си забравяй хапчетата...
20
0
 
2
 
! Отговори
СЗО ООН ПРОЧЕЕ преди 3 години
"Той и екипът му решават да създадат база данни с всички познити болести, които виреят из дивата природа." Некой в световната болна организация да се сеща за системен анализ на тези проблеми? Не? Не сте ли Най-Най-Най??? Като излизате по ТАЛАВИЗОРА на тЕкива прЕличате. Или сте просто добри актьори и крадци на пари?
19
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Поуката е да не правим супа от прилеп.=============Поуката е да игнорираш краварската пропаганда!